Ένοχος ο Κορκονέας με άμεσο δόλο για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Αθωώθηκε ο Σαραλιώτης

Την ενοχή του Επ. Κορκονέα για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με άμεσο δόλο αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας. Αθώος κρίθηκε ο Βασίλης Σαραλιώτης, που πρωτόδικα είχε καταδικαστεί για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία.

Απούσα η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Τζίνα Τσαλικιάν, ενώ όπως σε κάθε συνεδρίαση, στο δικαστήριο βρέθηκαν οι γονείς του Επ. Κορκονέα. Τακτικοί δικαστές και ένορκοι έκριναν πως ο ειδικός φρουρός από το όπλο του οποίου σκοτώθηκε ο 15χρονος μαθητής πρέπει να καταδικασθεί για το ίδιο αδίκημα με άμεσο δόλο.

«Το δικαστήριο κρίνει ομόφωνα ένοχο τον πρωτο κατηγορουμενο της πραξης της ανθρωποκτονιας με άμεσο δόλο. Ομόφωνα αθώος ο δευτερος κατηγορούμενος, ελλείψει διπλού δόλου λογω αμφιβολιών» εκφώνησε η πρόεδρος κ. Παντενά.

Επί της ουσίας το δικαστήριο δεν υιοθέτησε την εισαγγελική πρότας, σύμφωνα με την οποία «ο πυροβολισμός από την πλευρά του Κορκονέα δεν ήταν ευθύς αλλά γνώριζε όταν πυροβολούσε ότι μπροστά του βρίσκονταν παιδιά».

Αναφορικά με τον τότε συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη, το δικαστήριο έκρινε πως πρέπει να απαλλαγεί από την πράξη της απλής συνέργειας στην ανθρωποκτονία για την οποία έχει καταδικαστεί πρωτόδικα.

Υπενθυμίζεται ότι το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας ήταν κάθετο ως προς το τί συνέβη το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008. Μέσα από 84 συνεδριάσεις, το ΜΟΔ Άμφισσας έκρινε ένοχο τον Επ. Κορκονέας κατά πλειοψηφία (4-3) για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, μετατρέποντας προς το αυστηρότερο την κατηγορία, καθώς μέχρι τότε τον βάραινε η ίδια πράξη, αλλά με ενδεχόμενο δόλο. Αντίστοιχα, ο Βασίλης Σαραλιώτης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών κατά πλειοψηφία (6-1) για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία.

Πλέον αναμένεται η απόφαση επί των ελαφρυντικών και στη συνέχεια επί των ποινών. Οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, αφού πλέον η από πρόθεση ανθρωποκτονία δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με ισόβια κάθειρξη, αλλά ορίζεται ποινή κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και η χορήγηση ελαφρυντικού.

News247.gr, Lamiareport.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί