Στην Σάμο εναντίον προσφύγων το περιβόητο αερόστατο Ζέπελιν

Το περιβόητο αερόστατο Ζέπελιν, που ταυτίστηκε με το άγρυπνο μάτι της πιο σπάταλης και σκληρής καταστολής στις έκτακτες συνθήκες ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004, επιστρέφει στον ουρανό της Ελλάδας.

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος στην πρωινή εκπομπή του ANT1 «Καλοκαίρι Μαζί», η εγκατάσταση του Ζέππελιν θα γίνει σε συνεργασία με τη FRONTEX μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

«Στη Σάμο, σε λίγο καιρό, νομίζω ότι είναι θέμα ημερών ή μιας εβδομάδας, θα εγκατασταθεί σε συνεργασία με το FRONTEX ένα αερόστατο Ζέπελιν, το οποίο θα παίρνει εικόνα από μια τεράστια περιοχή. Αυτό τι σημαίνει; Πρώτα απ΄όλα ξέρεις τι ώρα φεύγει από τους διακινητές το σκάφος, ενημερώνεις την τουρκική πλευρά, πηγαίνεις εσύ κοντά, δηλαδή είναι ένα σύνολο ενεργειών», σημείωσε ο κύριος Κουμουτσάκος.

Αυτή τη φορά, το θεόρατο, δυσοίωνο αερόστατο, ορατό από παντού στον ουρανό του λεκανοπεδίου Αττικής τότε, θα γίνει ένα με το τοπίο του όμορφου νησιού της Σάμου, μια αμφιλεγόμενη τουριστική ατραξιόν και γκροτέσκο σύμβολο της πιο σκληρής και απάνθρωπης ευρωπαϊκής πολιτικής, για να αποτρέπει με την επιβλητική παρουσία του τους πρόσφυγες που θέλουν να αναζητήσουν προστασία στην Ευρώπη.

Τι ακριβώς μπορεί να κάνει το Ελληνικό Λιμενικό όταν θα «πηγαίνει αυτό κοντά» στις βάρκες των προσφύγων δεν το διευκρίνισε ο κύριος Κουμουτσάκος. Το αποκαλύπτει βέβαια το βίντεο της οργάνωσης Aegean Boat Report, που δημοσίευσε η «Εφ.Συν.», από τις 17 Ιουλίου. Το βίντεο δείχνει σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού να ρίχνει προβολείς σε βάρκα 34 προσφύγων σε εμφανή διακινδύνευση και να τους αφήνει στη θάλασσα για να τους περισυλλέξει του τουρκικό λιμενικό και να τους επιστρέψει στα τουρκικά παράλια, ενώ οι πρόσφυγες φωνάζουν απελπισμένα «όχι στην Τουρκία».

Δείτε: Aegean Boat Report: Σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής παρεμπόδισε βάρκα που μετέφερε πρόσφυγες (Βίντεο)

Περίπου στο 9ο λεπτό η παραπάνω δήλωση του υπουργού:

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο κύριος Κουμουτσάκος σημείωσε ότι το σχετικό σημερινό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» είναι, κατά την άποψή του, «ασαφές». Και επισήμανε σχετικά με τη δραστηριότητα του Ζέππελιν: «Δεν υπάρχει επαναπροώθηση. Όλα θα γίνουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Τίποτα δε θα κάνει η Ελλάδα που θα κινείται πέραν του διεθνούς δικαίου».

Μόνο που τα βίντεο της οργάνωσης που έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.» είναι ξεκάθαρα. Μένει στην κυβέρνηση και στο Λιμενικό να διασαφηνίσουν σε ποια χωρικά ύδατα επιχειρούσε το σκάφος του ελληνικού λιμενικού και πώς διασφαλίζει το διεθνές προσφυγικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα η εγκατάλειψη βάρκας προσφύγων σε κίνδυνο μέσα στη θάλασσα και η αποτροπή τους στην Τουρκία.

Η μόνη ασάφεια βρίσκεται στις εξαγγελίες του κυρίου Κουμουτσάκου για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τάχα μπορούν να συνδυαστούν με επικίνδυνες επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης προσφύγων, στο πνεύμα της πιο σκληρής αντιπροσφυγικής πολιτικής που ευαγγελίζονται στην Ε.Ε. οι χώρες του Βίζενγκραντ, η Αυστρία και η Ιταλία του Ματέο Σαλβίνι.  

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί