«Τέλος» το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους (Βίντεο)

Σε εφαρμογή ο νόμος με τσουχτερά πρόστιμα 

Αρχίζει μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου ενόψει της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, ενώ τίθεται σε πλήρη λειτουργία ο ελεγκτικός μηχανισμός. Για πρώτη φορά στην Αστυνομία εκχωρείται καθοριστικός ρόλος. Άμεσα απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι και εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις στους παραβάτες.

Άμεση και αυστηρή θα είναι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στα Δημόσια Κτίρια. Τη Βουλή, τα υπουργεία, τα νοσοκομεία, τα σχολεία και γενικότερα τις δημόσιες υπηρεσίες.

Στο Δημόσιο, η παράβαση αποτελεί και πειθαρχικό παράπτωμα, ενώ ο «ξεχασμένος» αντικαπνιστικός νόμος προβλέπει μεταξύ άλλων:

-Σε όσους καπνίζουν σε δημόσιους χώρους επιβάλλεται πρόστιμο 50 έως 500 ευρώ.
-Στους ιδιοκτήτες κέντρων εστίασης η ποινή κυμαίνεται απο 500 έως 10.000 ευρώ ακόμη και με οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας.
-Σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους το πρόστιμο είναι από 500 έως 10.000 ευρώ.
-Επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ σε όποιον καπνίζει στο αυτοκίνητο όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, ενώ το πρόστιμο διπλασιάζεται στα 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η κοινή γνώμη είναι πιο ώριμη από ποτέ να αποδεχθεί την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους.

Ο πνευμονολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης από την εκπομπή «Απευθείας» έκανε έκκληση στον Έλληνα πολίτη να σταματήσει μόνος του να καπνίζει, μπροστά στα παιδιά, μπροστά στους συναδέλφους.

Η μάχη για την βελτίωση της Υγείας των πολιτών μέσω της μείωσης του καπνίσματος ήταν το αντικείμενο σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασ. Κικίλια και του υφυπουργού Βασ. Κοντοζαμάνη.

Το 2008 ψηφίστηκε νόμος που προέβλεπε ότι από την 1η Ιουλίου 2009 η Ελλάδα θα έσβηνε το τσιγάρο. Ιούλιος 2019, 10 χρόνια μετά, ο νόμος δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Ο νόμος τότε προέβλεπε και εξαιρέσεις, όπως τη δυνατότητα επιλογής των μικρών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για το εάν θα επιτρέπουν ή όχι το κάπνισμα, αλλά και τη δημιουργία καπνιστηρίων σε εργασιακούς χώρους.

Ο νόμος έγινε πιο αυστηρός με την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους από την 1η Σεπτεμβρίου 2010, για να επαναδιατυπωθεί το 2016 προσθέτοντας στις απαγορεύσεις και το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την εμπλοκή της Ελληνικής αστυνομίας στον έλεγχο της εφαρμογής του νόμου, που απαγορεύει το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Ρεπορτάζ: Βάσω Τζανακάκη, ΕΡΤ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί