Στη φυλακή για τρεις πρίζες

 Αν είσαι μεγαλοεπιχειρηματίας που έχεις υπεξαιρέσει από το Δημόσιο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, πας σπίτι σου. Αν είσαι φτωχός, αναρχικός, έχεις διωχθεί στο παρελθόν για κατηγορίες που ουδέποτε αποδέχτηκες και σε πιάνουν να κλέβεις προϊόντα αξίας 160 ευρώ από πολυκατάστημα, πας φυλακή με την κακουργηματική κατηγορία της «ληστρικής κλοπής». Επιπλέον, εργαζόμενος συνδικαλιστής επιχειρείται να βαφτιστεί «συνεργός [σου] σε ληστρική κλοπή», ενώ φίλοι και σύντροφοί σου αντιμετωπίζουν μεταξύ άλλων το πλημμέλημα της «υπόθαλψης» επειδή ήρθαν να σου συμπαρασταθούν και προσφέρθηκαν να πληρώσουν το αντικείμενο που κατηγορείσαι ότι έκλεψες.

Αυτό είναι το εκφοβιστικό μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες που επιχειρεί να στείλει η πρωτοφανής υπόθεση της δίωξης του αναρχικού Χριστόφορου Κορτέση, που κρατείται προφυλακισμένος από την περασμένη Τρίτη επειδή αποπειράθηκε να κλέψει ηλεκτρολογικό εξοπλισμό από το υποκατάστημα της πολυεθνικής αλυσίδας Leroy Merlin στην Πειραιώς. Παράλληλα, ο εργαζόμενος Γιάννης Α., μέλος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, στοχοποιήθηκε από την εταιρεία security Οvit A.E. και οδηγήθηκε στον ανακριτή, σε μια προσπάθεια να εμπλακεί σε ένα ευφάνταστο «ληστρικό» σενάριο, ακριβώς επειδή δεν έκρυψε ποτέ τη συνδικαλιστική του δράση και την προσωπική και συντροφική του σχέση με τον συλληφθέντα, όπως υποστηρίζουν οι συλλογικότητες που του συμπαραστέκονται.

Ενορχηστρωμένη δίωξη

Με κατηγορίες αντίστοιχες με τον Κορτέση διώκεται άλλο ένα άτομο και άλλα τέσσερα αντιμετωπίζουν πλημμελήματα. Το κουβάρι της υπόθεσης, που ξεκίνησε την Παρασκευή 12 Ιουλίου, ως άλλη μια περίπτωση «shopliting»-κλοπής προϊόντων, που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα μεγάλα καταστήματα, για να καταλήξει σε ενορχηστρωμένη δίωξη με πολιτικές προεκτάσεις, περιπλέκεται περισσότερο αν λάβουμε υπόψη τον ρόλο που έπαιξε η εταιρεία security και ο διευθυντής της. «Πρόκειται για μια υπερβολική και αδικαιολόγητη διόγκωση του κατηγορητηρίου», λέει ο συνήγορος του Κορτέση, Γιώργος Κακαρνιάς.

«Ενώ πρόκειται για απόπειρα κλοπής, μάλιστα ομολογημένης, αφού ο εντολέας μου προσφέρθηκε να πληρώσει τα χρήματα και να λήξει το επεισόδιο εκεί, όπως είναι πάγια πολιτική της εταιρείας, τελικά μετά από ώρες ο υπεύθυνος της εταιρείας είπε ευθέως “δεν μας ενδιαφέρουν τα χρήματα”, εκβιάζοντάς τον να κατονομάσει και να ενοχοποιήσει εργαζόμενο ως συνεργό». Σύμφωνα με τον συνήγορο, η κράτηση των δύο ατόμων που κατηγορούνται για κλοπή διήρκεσε περίπου τρεις ώρες σε χώρο εντός του καταστήματος, χωρίς να κληθεί η αστυνομία, πρακτική που είναι παράνομη και για την οποία επιφυλάσσονται να κινηθούν νομικά.

Επίσης, επισημαίνει ότι δεν έχει κατατεθεί ακόμα οπτικοακουστικό υλικό που να υποστηρίζει την κατηγορία της «ληστρικής κλοπής» και ότι οι μαρτυρίες των υπαλλήλων security ελέγχονται για παραλείψεις.

Οπως καταγγέλλει η Συνέλευση Εργαζομένων / Ανέργων / Φοιτητών στα ΜΜΕ – Κατάληψη ΕΣΗΕΑ, ο διευθυντής της εταιρείας security «υποδείκνυε με το κινητό του τηλέφωνο στους αστυνομικούς της ανάκρισης τη φωτογραφία του Χριστόφορου Κορτέση από την εποχή που είχε καταδικαστεί για την υπόθεση του «Επαναστατικού Αγώνα», αν και ο ίδιος πεισματικά είχε αρνηθεί κάθε εμπλοκή» – περιστατικό που ενισχύει το επιχείρημα περί εκδικητικής στοχοποίησης του Κορτέση. Ερωτήματα προκάλεσε το σκεπτικό του εισαγγελικού εντάλματος της προσωρινής κράτησης, που κρίνει μεταξύ άλλων ότι ο Κορτέσης είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων «εν όψει της οικονομικής αδυναμίας του για την αποκομιδή επαρκούς εισοδήματος βιοπορισμού του». Δηλαδή, πρέπει να προφυλακιστεί, επειδή είναι φτωχός, σε μια ξεκάθαρη περίπτωση ποινικοποίησης της φτώχειας. 

Εφημερίδα των Συντακτών

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί