Λέκκας: Πιθανός ένας μετασεισμός της τάξης των 4,3 – 4,4 Ρίχτερ

Η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά επανέλαβε σήμερα ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και πρόσθεσε πως «δεν θα μας εκπλήξει ένας μετασεισμός μεγέθους 4,3 – 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ», ίσως και σε μια εβδομάδα από τώρα.

Κάτι τέτοιο, όπως τόνισε στην ΕΡΤ, θα στοιχειοθετήσει πως ο σεισμός 5,1 R της Παρασκευής ήταν ο κύριος σεισμός, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως ενδεχομένως; να μην είναι αισθητός σε πολλούς κατοίκους.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ σημείωσε ακόμη πως «έχουμε ένα πολύ ισχυρό δομικό ιστό», γι’ αυτό και δεν σημειώθηκαν ιδιαίτερες ζημιές, ενώ τόνισε πως «η κρατική μηχανή κινήθηκε ακαριαία».

Επιπλέον, ο κ. Λέκκας εξέφρασε την εκτίμηση πως εκτονώθηκε η ενέργεια από το ρήγμα της Πάρνηθας, λέγοντας πως «απ’ το ρήγμα της Πάρνηθας τελειώσαμε» και ότι «δεν θα ξαναδώσει» πάλι τέτοιο σεισμό.

Όπως είπε, το συγκεκριμένο ρήγμα «ήταν μια έκπληξη για εμάς», αναφέροντας πως αυτό ισχύει και για το 1999 που δεν γνώριζαν την ύπαρξή του αλλά και στον σεισμό της Παρασκευής «όταν είδαμε το ¼ του ρήγματος να σπάει και να δίνει πάλι σεισμό». «Ήταν υπολειπόμενες δυνάμεις του ρήγματος», είπε χαρακτηριστικά.

Αιχμές κατά Τσελέντη και η απάντηση
Ο κ. Λέκκας απάντησε και στις κατηγορίες του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη ότι «o ΟΑΣΠ δεν έπαιξε το ρόλο του», λέγοντας πως πρόκειται για «άδικες κατηγορίες». Όπως διευκρίνισε, ο ΟΑΣΠ δεν επεμβαίνει για να γκρεμιστούν τα κτίρια καθώς αυτό το θεσμικό πλαίσιο το έχουν οι δήμοι. Αυτό που κάνει ο ΟΑΣΠ, εξήγησε, είναι να θεσπίζει τους κανόνες για την ενίσχυση ή κατεδάφιση των κτιρίων.

Δεν υπάρχει διαμάχη μεταξύ των επιστημόνων, των σεισμολόγων… γιατί είμαστε δεκάδες γεωεπιστήμονες, δεκάδες μηχανικοί οι οποίοι ασχολούνται με το θέμα της διαχείρισης του σεισμικού κινδύνου και εν γένει των φυσικών καταστροφών και δεν υπάρχει καμία διαφωνία μεταξύ μας. Δύο περιπτώσεις υπάρχουν, δύο ανθρώπων που διαχρονικά εδώ και 30 χρόνια έχουν βάλει ως στόχο να ανησυχούν την ελληνική κοινωνία.

Ας μην ξεχνάμε δηλώσεις τον περασμένο Ιανουάριο για επερχόμενο μεγάλο σεισμό στα Ιόνια νησιά, ας μην ξεχνάμε δηλώσεις στην Κυλλήνη πριν δύο μήνες «κοιμηθείτε στα κάρβουνα για 15 μέρες»», είπε και έκανε λόγο για «δύο παραφωνίες» που «δεν στοιχειοθετούν διαμάχη» στον επιστημονικό χώρο.

Αμέσως μετά, παρενέβη τηλεφωνικά ο κ. Τσελέντης ο οποίος απάντησε σε υψηλούς τόνους πως «δεν υπάρχει κόντρα μεταξύ γεωλόγων, υπάρχει κόντρα μεταξύ γεωλόγου και σεισμολόγου»

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού απαντώντας για «τα αναμμένα κάρβουνα στην Ηλεία» ανέφερε «του θυμίζω και σας θυμίζω ότι το 35% των κτιρίων στην Ηλεία κρίθηκαν ακατάλληλα», καθώς και δύο σχολεία. «Καλά είπα να κοιμούνται σε αναμμένα κάρβουνα ή όχι;» διερωτήθηκε. Επίσης θύμισε τον σεισμό της Πρέβεζας. Τέλος για τα διατηρητέα κτίρια τόνισε «δεν είπα να γκρεμιστούν αλλά να αρθούν οι όποιες επικινδυνότητες» και έθεσε το ερώτημα γιατί δεν πήρε ο ΟΑΣΠ τους δήμους και να τους ρωτήσει γιατί δεν κάνουν τη δουλειά τους με τα κτίρια αυτά.

Εφημερίδα Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί