Σεισμός ταρακούνησε την Αθήνα

Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 14.13 στην Αττική.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση 23 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας.

Σε επιφυλακή η πυροσβεστική υπηρεσία.

Για εγκλωβισμένους σε ασανσέρ σε διάφορα σημεία της πόλης κάνουν λόγο οι πρώτες πληροφορίες, ενώ υπάρχουν αναφορές για διακοπές ρεύματος στο κέντρο της Αθήνας και προβλήματα στις τηλεφωνικές επικοινωνίες.

Γεωδυναμικό Ινστιτούτο: 5,1 Ρίχτερ, 23 χλμ. ΒΔ της Αθήνας

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα στις 14:13 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Richter, που προέρχεται από απόσταση 23 χλμ. ΒΔ της Αθήνας.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 23 Χλμ. ΒΔ της Αθήνας.

ΑΠΘ: Επιφανειακή η δόνηση, σημειώνονται μετασεισμοί

Επιφανειακή ήταν η σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 14.13 ώρα Ελλάδας και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αθήνα, σύμφωνα με το Σεισμολογικό Κέντρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη Μαγούλα, 10 χιλιόμετρα βόρεια της Ελευσίνας. Αυτή την ώρα σημειώνονται μετασεισμοί, τους οποίους παρακολουθούν οι επιστήμονες του σεισμολογικού κέντρου.

Με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό δίκτυο (ΑΝΤ1), ο δήμαρχος Φυλής, Χρ. Παππούς, ανέφερε (3.00 μ.μ.) ότι δεν υπάρχουν τραυματισμοί στην περιοχή του δήμου του.

Αναφέρονται, πάντως, μικροζημιές με πτώση σοβάδων και σπάσιμο τζαμιών σε κάποιες περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Οι πρώτες αναφορές για ζημιές – Ρωγμές σε σπίτια στη Μάνδρα

Ρωγμές σε σπίτια κυρίως σε περιοχές της Μάνδρας έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής (3 μ.μ.)  από τον σεισμό στην Αττική, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Αμέσως μετά τον σεισμό από το Κέντρο του ΠΣ σήμανε συναγερμός και μεταξύ άλλων ένα ελικόπτερο σούπερ πούμα μαζί με ένα συντονιστικό ελικόπτερο περιπολούν στον χώρο της Δυτικής Αττικής για αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή. Ταυτόχρονα δυνάμεις του ΠΣ και της ΕΛΑΣ έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να συνδράμουν τους πολίτες.

Λόγω του σεισμού ακυρώθηκε η συνάντηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ευριπίδη Στυλιανίδη. Ο κ. Χρυσοχοϊδης μετέβη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ απ΄όπου παρακολουθεί την εξέλιξη των γεγονότων.

Επιπλέον, ένα ακατοίκητο κτίριο κατέρρευσε στον αριθμό 90 της οδού Ερμού, προκαλώντας ζημιές και σε σταθμευμένο όχημα. 

Δηλώσεις Πέτσα

Στις 3.30 μ.μ. ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε σχετική δήλωση, αναφέροντας ότι ο πρωθυπουργός ενημερώνεται διαρκώς, ενώ έχει τεθεί και σε ετοιμότητα το υπ. Εθνικής Άμυνας αν χρειαστεί ανάγκη.

Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε επίσης στις 3.30 μ.μ., ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν παρά μεμονωμένες αναφορές για ζημιές, μόνο μερικοί εγκλωβισμοί σε ασανσέρ και κατάρρευση ετοιμόρροπου σπιτιού.

Σεισμολόγοι: Δεν έχει εξακριβωθεί αν προκλήθηκε από το ίδιο ρήγμα με τον σεισμό του ’99

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ  διευκρινίζοντας ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που προκάλεσε τον σημερινό σεισμό, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού. Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι, ενώ επισήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.

Εξετάζουμε τα στοιχεία για να εντοπίσουμε αν υπάρχει σύνδεση με το ρήγμα της Πάρνηθας, που έδωσε τον μεγάλο σεισμό του 1999, ανέφερε από την πλευρά του και ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Μιλώντας στον Real FM, ο Γ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν μπορεί να ειπωθεί με ασφάλεια αν υπάρχει κάποια σύνδεση με το ρήγμα της Πάρνηθας ούτε εάν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό. Σε κάθε περίπτωση συνέστησε ψυχραιμία ενώ επικρότησε την απόφαση, ως προληπτικό μέτρο, να εκκενωθούν τα δημόσια κτήρια.


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί