Μαζεύουν υπογραφές για την ακύρωση της αναγόρευσης του Άνθιμου σε διδάκτορα

Παλιρροϊκό κύμα έχουν σηκώσει οι διαμαρτυρίες πολιτών για την αναγόρευση του μητροπολίτη Ανθιμου ως επίτιμου διδάκτορα του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Δείτε: Επίτιμος διδάκτορας Πανεπιστημίου αναγορεύτηκε ο Άνθιμος! – Χωρίς καμμία ανακοίνωση – προαναγγελία

Ο Άνθιμος και η Δεξιά του Κυρίου

Οσοι πόνταραν ότι λόγω αλλαγής κυβέρνησης και μέσα στο κατακαλόκαιρο η υπόθεση θα περνούσε στα μουλωχτά ή θα έμενε σε δημοσιογραφικές καταγραφές και μειοψηφικές διαμαρτυρίες, την πάτησαν άσχημα.

Μέσα σε ελάχιστες ώρες και μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 12.000 υπογραφές διαμαρτυρίας και αίτησης ακύρωσης της αναγόρευσης του μητροπολίτη μετά από πρωτοβουλία πολιτών μέσω της πλατφόρμας avaaz.

Το κείμενο μάλιστα που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα και προσέλκυσε ήδη χιλιάδες πολιτών είναι σαφές, οξύ και εύστοχο.

«Χωρίς σχετική ανακοίνωση και κρυφά από την πανεπιστημιακή κοινότητα, ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας αναγόρευσε σε επίτιμο διδάκτορα τον Μητροπολίτη Ανθιμο.

»Ζητούμε να αναιρεθεί η απόφαση αυτή άμεσα, καθώς είναι τεράστια προσβολή αφενός απέναντι στην επιστημονική κοινότητα (βλ. δηλώσεις Ανθιμου σχετικά με τη μη ύπαρξη πλανητών εκτός της Γης) κι αφετέρου απέναντι στους πολίτες και την κοινωνία. Είναι αδιανόητο να τιμούμε με τον οποιονδήποτε τρόπο ανθρώπους με τοξικές, αναχρονιστικές απόψεις».

Οι συγγραφείς του κειμένου πάντως δεν έμειναν σε αυτά, καθώς προχώρησαν και σε επιχειρηματολογία, δημοσιεύοντας παλαιότερες δηλώσεις του μητροπολίτη που, όπως λένε, «αποδεικνύουν ότι είναι ανάξιος οποιουδήποτε τιμητικού τίτλου, πόσο μάλλον του «επίτιμου διδάκτορα»».

Οι πιο ακραίες δηλώσεις

Πρόκειται για δηλώσεις μόνο των ετών 2015 έως 2018 (πού να πήγαιναν πιο πίσω στον χρόνο!) και αφορούν:

α) Την υπόθεση του κατ’ επανάληψη βιασμού επτάχρονου παιδιού από άλλον τρόφιμο μέσα στο ορφανοτροφείο του Παπάφειου για την οποία, παρότι ο μικρός είχε ενημερώσει για όσα τραγικά βίωνε, ο μητροπολίτης δηλώνει ότι «Δεν δικαιολογείται η εκτεταμένη δημοσιότητα για τον βιασμό παιδιού στο Παπάφειο».

β) Η θέση του ότι «Η ομοφυλοφιλία είναι θανάσιμο αμάρτημα», όπως κατατέθηκε τον Μάρτιο στην εκπομπή «Τα Καρντάσιανς»: «Αυτό για την πίστη μας, αγιογραφικά, είναι θανάσιμο αμάρτημα. Είναι γραμμένο στην Αγία Γραφή, δεν χωράει κουβέντα». Οταν μάλιστα ο παρουσιαστής σχολίασε ότι τα λόγια του Χριστού δεν θέτουν περιορισμούς και ότι η αγκαλιά του τους χωράει όλους, ο μητροπολίτης απάντησε: «Είναι τόσοι πολλοί που δεν τους χωράει όλους η αγκαλιά μας…».

γ) Η θέση του για πρόσφυγες και μετανάστες όπως εκφραζόταν τον Μάρτιο του 2016 με δηλώσεις του στο Πρακτορείο 104,9 FM. «Είμαι αντίθετος στη φιλοξενία των διαφόρων μεταναστών. Μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, για πλείστους όσους λόγους, εγώ προσωπικά σαν επίσκοπος και εκπρόσωπος της τοπικής εκκλησίας, που έχει ιστορία 2.000 χρόνων, δεν θα ήθελα να εγκατασταθούν, διότι δεν ξέρουμε τι ακριβώς στη συνέχεια θα επακολουθήσει…».

δ) Η πολύ γνωστή τοποθέτησή του από άμβωνος τον Νοέμβριο του 2018 για τη (μη) ύπαρξη άλλων πλανητών. «Μην ακούτε τι σας λένε, ότι έχουν πάει στο φεγγάρι ή ότι υπάρχουν άλλοι πλανήτες. Ο συνομιλητής μου μου είπε ότι τα συμπεράσματα των νέων επιστημόνων δεν έχουν κατατεθεί ακόμα».

Και φυσικά τι να πει κανείς και τι να πρωτοθυμηθεί για την αντίδραση του κ. Ανθιμου όταν η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ θέλησε να οργανώσει κατεύθυνση Μουσουλμανικών Σπουδών, η οποία λειτουργεί πλέον και χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Εχει ενδιαφέρον ότι στην απάντηση που έχει δώσει ο πρύτανης Περικλής Μήτκας σε όλα τα προηγούμενα -με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα Voria.gr- σχετικά με την έλλειψη ενημέρωσης για την τελετή, υποστηρίζει ότι οφειλόταν στο γεγονός ότι επρόκειτο για «μια σεμνή τελετή που θέλαμε να την κάνουμε σε μικρό, κλειστό κύκλο»(!!!), ενώ για όσους αντέδρασαν «δεν έχω κάτι να σχολιάσω για τις αντιδράσεις όλων αυτών που εκδίδουν ή που θεωρούν ότι πρέπει να εκδίδουν πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων και αψηφούν την απόφαση ενός συλλογικού οργάνου όπως είναι η Σύγκλητος του ΑΠΘ».

Καθηγητές της Θεολογικής επικαλέστηκαν επιπλέον στον κλειστό ηλεκτρονικό διάλογο των καθηγητών του Πανεπιστημίου την προχωρημένη ηλικία του μητροπολίτη αλλά και το έργο του στη… Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης.

Στον θερμό αντίλογο, καθηγητές θύμιζαν ότι επίτιμος γίνεται κάποιος ή κάποια για μεγάλη προσφορά στην επιστήμη ή στην πατρίδα (τέτοιοι λόγοι προφανώς δεν συντρέχουν) και ότι το 2002 είχε γίνει ανεπιτυχής προσπάθεια να γίνει επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής ο μακαριστός Χριστόδουλος αφού οι δηλώσεις του για το AIDS ως τιμωρία των ανθρώπων από τον Θεό λειτούργησαν αποτρεπτικά.

Οπότε τα ίδια ακριβώς ισχύουν για τις δηλώσεις Ανθιμου, ενώ όσον αναφορά τις επικλήσεις στην προσφορά του στην Αλεξανδρούπολη, ήταν μάλλον υποχρέωσή του, για να μη θυμηθούμε τον τρόπο που βρέθηκε με «μεταγραφή» στη Θεσσαλονίκη.

Εφημερίδα των Συντακτών

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί