Εντονες αντιδράσεις εντός κι εκτός της ΝΔ για Τσουβάλα – Μαυρωτά

Εντονες αντιδράσεις εντός κι εκτός Νέας Δημοκρατίας έχει προκαλέσει η τοποθέτηση σε θέσεις γενικών γραμματέων τόσο του πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνου Τσουβάλα, όσο και του πρώην βουλευτή του Ποταμιού, Γιώργου Μαυρωτά. Ο κ. Τσουβάλας γιατί ήταν ο αρχηγός της Αστυνομίας κατά τη διάρκεια της τραγωδίας στο Μάτι και μάλιστα αποπέμφθηκε από τη θέση του, μαζί με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, μετά τη φονική πυρκαγιά.

Ο κ. Μαυρωτάς διότι ο ίδιος και το κόμμα του κράτησαν συνεπή στάση απέναντι στις θέσεις τους και ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία όμως η Ν.Δ. χαρακτήριζε «εθνικά επιζήμια», έχοντας προσχωρήσει στη γραμμή της εθνικιστικής της πτέρυγας. Την τραγωδία στο Μάτι η Ν.Δ. την εκμεταλλεύτηκε πολιτικά, ενώ στο Μακεδονικό επένδυσε στον διχασμό. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος με βάση τον οποίο διαμόρφωσε τη στάση της και στα δύο αυτά ζητήματα ήταν τα εκλογικά οφέλη, τα οποία θα την έφερναν στην εξουσία. Αυτό επιβεβαιώνουν ως ψηφίδες και οι δύο επιλογές γεν. γραμματέων.

Για την επιλογή του Κων. Τσουβάλα (γ.γ. Δημόσιας Τάξης) ενδεικτικά των αντιδράσεων είναι τα πυρά από το συγκρότημα Μαρινάκη, το οποίο έχει αναλάβει εργολαβικά την υποστήριξη του αρχηγού της Ν.Δ.. «Πάτε καλά στη Ν.Δ.; Τον αρχηγό της ΕΛΑΣ που τα είδε “όλα καλά” στο Μάτι κάνατε γενικό γραμματέα;», ήταν ο τίτλος του άρθρου του In.gr, ενώ «Τα Νέα» έκαναν λόγο για «επιλογή προσβολή για τους νεκρούς στο Μάτι».

Οι Θεσσαλονικείς

Αναφορικά με την τοποθέτηση του κ. Μαυρωτά (γ.γ. Αθλητισμού), ο ίδιος ανακοίνωσε ότι παραιτείται από αντιπρόεδρος του Ποταμιού, αλλά ότι δεν εγκαταλείπει το Ποτάμι. Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. είναι πολλές, αν σκεφτεί κανείς, για παράδειγμα, ότι τον Ιανουάριο ο Αδωνις Γεωργιάδης κατηγορούσε τον κ. Μαυρωτά και το Ποτάμι ότι με την ψήφο τους στη Συμφωνία των Πρεσπών «έσωσαν τον ΣΥΡΙΖΑ» και ότι δεν έπαθε «πολιτική ζημιά».

Στη Θεσσαλονίκη μάλιστα οι νεοδημοκράτες βράζουν μετά την ανακοίνωση των ονομάτων, λόγω της απουσίας από αυτά κάποιου γνωστού ή λιγότερου γνωστού στελέχους της πόλης και της απαξίας που εισέπραξαν από την ηγεσία και κυρίως μετά την τοποθέτηση του Γ. Μαυρωτά. Οχι μόνο λόγω της στάσης του στο Μακεδονικό, αλλά και γιατί πολλοί είχαν επενδύσει στην προοπτική να λάβει ειδικά αυτή τη γραμματεία στέλεχος του κόμματος από τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να καταφέρει να αποκαταστήσει την επικοινωνία με τον ΠΑΟΚ.

«Ας παραδεχθούν ότι το μόνο που τους ενδιέφερε είναι η μικροπολιτική τυμβωρυχία και η στοχοποίηση της Ρ. Δούρου», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή του Κων. Τσουβάλα, ενώ η Φώφη Γεννηματά μίλησε για «προσβολή στη μνήμη των νεκρών» και αναφερόμενη στην επιλογή Μαυρωτά κατηγόρησε τη Ν.Δ. για «υποκρισία».

Οι υπόλοιποι

Την ίδια ώρα, η Ν.Δ. ολοκλήρωσε την ανακοίνωση των γεν. γραμματέων που θα στελεχώσουν τα υπουργεία, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει: ο Γεώργιος Διδασκάλου (Πολιτισμού), γ.γ. στον Δήμο Αμαρουσίου επί Πατούλη, ο Μανώλης Γραφάκος (Διαχείρισης Αποβλήτων) πρώην αναπλ. εκπρόσωπος Ν.Δ. και γ.γ. στον Δήμο Μεταμόρφωσης από το 2012, ο πρώην δήμαρχος Δάφνης Μιχάλης Σταυριανουδάκης (Εσωτερικών και Οργάνωσης), η πρώην περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου (Νησιωτικής Πολιτικής), ο Κώστας Λούλης (Τουρισμού), αλευροβιομήχανος, πρώτος δημοτικός σύμβουλος Βόλου με την παράταξη Μπέου, η υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ. Σοφία Νικολάου (Αντεγκληματικής Πολιτικής), η Αννα Στρατινάκη (Εργασίας), γ.γ. στο υπουργείο Εργασίας επί των κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά, Πάνος Αλεξανδρής (Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), υποψήφιος το 2012 με το ΠΑΣΟΚ και πρώην μέλος της ΡΙΚΚΣΥ του Ανδρέα Λοβέρδου, ενώ γ.γ. Θρησκευμάτων παραμένει ο Γιώργος Καλαντζής (από το 2011) και ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους παραμένει ο Φώτης Κουρμούσης (ανέλαβε το 2016).

Του Γιάννη Μπασκάκη, Εφημερίδα των Συντακτών


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί