ΕΛ.ΑΣ.: Σεξουαλική η επίθεση στην άτυχη Σούζαν – Ο 27χρονος την χτύπησε και την βίασε

Σοκάρουν τα στοιχεία που έδωσε η αστυνομία στην δημοσιότητα στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα για την δολοφονία της 60χρονης Αμερικανίδας βιολόγου Σούζαν Ήτον, από έναν 27χρονο Χανιώτη.

Δείτε επίσης: Πατέρας 2 παιδιών, γιος παπά, ο 27χρονος φερόμενος ως δολοφόνος της βιολόγου- Στον εισαγγελέα σήμερα

Σύμφωνα με τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτη, Υποστράτηγο Κωνσταντίνο Λαγουδάκη, με το που έγινε η δήλωση της εξαφάνισης της 60χρονης γυναίκας πραγματοποιήθηκαν έρευνες για τον εντοπισμό της. Λίγες μέρες μετά, ερασιτέχνες που ερευνούσαν σπήλαια ενημέρωσαν την αστυνομία για την εύρεση του πτώματος της γυναίκας σε καταφύγιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουδάκη υπήρχαν σημάδια βίαιης πράξης και σεξουαλικής επίθεσης, ενώ κοντά στο σημείο που βρέθηκε η σορός της άτυχης 60χρονης βρέθηκαν ίχνη από ρόδα αυτοκινήτου.

Τα στοιχεία που υπήρξαν συνδυάστηκαν με υλικό από τις κάμερες και μαρτυρίες και προσδιορίστηκαν οι ύποπτοι ενώ έγιναν στοχευμένες προσαγωγές.
Όσον αφορά τον φερόμενο δράστη, όπως ανέφερε ο ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης εξεταζόμενος ο 27χρονος έπεσε σε αντιφάσεις αλλά υπό το εύρος των αποδείξεων δήλωσε την ενοχή του.

Από την πλευρά της η προϊσταμένη του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφών Κρήτης κα Ελένη Παπαθανασίου ανέφερε πως το θύμα ήταν 4η φορά που βρίσκονταν στην Κρήτη. Ο χρόνος θανάτου της 60χρονης ήταν και η ημέρα της εξαφάνισής της η 2α Ιουλίου.

Σύμφωνα με την κα Παπαθανασίου στο σώμα της 60χρονης υπήρχαν πολλά κατάγματα πλευρών και προσώπου και κακώσεις στα χέρια.

Κίνητρο του δράστη όπως είπε η κα Παπαθανασίου ήταν η σεξουαλική κακοποίηση και για αυτό τη χτύπησε δύο φορές, ενώ πριν την πετάξει στον αερογωγό του σπηλαίου – καταφυγίου που βρέθηκε το άψυχο σώμα την κακοποίησε σεξουαλικά ενώ ήταν νεκρή.
Από την πλευρά του ο κ. Χηνόπουλος ανέφερε ότι για την εξιχνίαση του εγκλήματος ενεπλάκη το σύνολο του δυναμικού της Ασφάλειας που δεν συμβιβάστηκε με την ιδέα ότι μια επιστήμονας θα παραμένει για πολύ καιρό αγνοουμένη ενώ τόνισε ότι πραγματοποιήθηκε εξονυχιστική έρευνα στον τόπου που βρέθηκε η σορός και αποτυπώθηκε κάθε ίχνος.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Χανίων κ. Γιώργος Λυμπινάκης ανέφερε πως ο δράστης ομολόγησε τον βιασμό της 60χρονης πριν ρίξει την σορό στον αεραγωγό και πλέον περιμένουν τα εργαστηριακά αποτελέσματα.

Μετά το κτύπημα με το αυτοκίνητο την οδήγησε στο καταφύγιο όπου εκεί έμεινε περίπου μιάμιση ώρα την βίασε και την πέταξε στον αεραγωγό.

Ο κ. Χηνόπουλος ανέφερε ότι ο δράστης είχε πάει στις παραλίες του Κολυμβαρίου με στόχο να συνευρεθεί ερωτικά με γυναίκα. Στην συνέχεια είδε την 60χρονη βιολόγο να τρέχει την παρακολούθησε και την χτύπησε με το αυτοκίνητο συνολικά δύο φορές.

Όπως τονίστηκε από την μέχρι τώρα προανάκριση δεν προκύπτει συμμετοχή δεύτερου ατόμου στο έγκλημα ενώ ο δράστης δεν είχε ξαναδεί το θύμα του και επέλεξε τυχαία την 60χρονη γυναίκα που την είδε να τρέχει σε ερημικό χώρο.

Όσον αφορά την κατάθεση του δράστη τονίστηκε ότι ήταν ανακόλουθος σε ότι αφορά
τα άλλοθι του.
Όπως ανέφεραν χαρακτηριστά «δεν του πήγαινε καλά η ζωή και ήθελε να εκτονωθεί σεξουαλικά». Παράλληλα, εξετάζετε αν έχει εμπλακεί και σε άλλες επιθέσεις στο παρελθόν ενώ όσον αφορά το θύμα εκτιμάται ότι η Ήτον δεν πρόλαβε όχι μόνο να αμυνθεί αλλά ούτε να αντιδράσει.

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

Όπως αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο δράστης χτύπησε την 60χρονη στην ανηφόρα προς το μνημείο των Ευελπίδων ενώ τα τραύματα που είχε η γυναίκα δεν ήταν από μαχαίρι αλλά από χτύπημα από το αυτοκίνητο.
Η 60χρονη σύμφωνα με τον 27χρονο έχασε την ζωή της από ασφυξία η οποία προήλθε από το χτύπημα και από τον τρόπο εγκλεισμού της στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου (σύμφωνα με τους ιατροδικαστές πάντως αποκλείεται ο θάνατος να προήλθε μόνο από το χτύπημα και ότι πρέπει να υπήρξε κάποια φραγή του στόματός της και της μύτης της) ενώ τα περί μαχαιρώματος αλλά και κοψίματος του αυτιού της δεν ισχύουν.
Το αυτοκίνητο του δράστη θα σταλθεί σήμερα στα εργαστήρια της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών στην Αθήνα προκειμένου να πραγματοποιηθεί μεγαλύτερη έρευνα.
Ο δράστης όπως τονίστηκε δεν περίμενε ότι θα έβρισκαν το πτώμα της γυναίκας.

Αναλυτικά, η ομιλία του κ. Λαγουδάκη και της κ. Παπαθανασίου:

Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Λαγουδάκης:

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας.

Σας καλέσαμε σήμερα για να σας παρουσιάσουμε τις ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εξιχνίαση της ανθρωποκτονίας της 60χρονης υπηκόου Η.Π.Α., που είχε βρεθεί νεκρή την 8η Ιουλίου 2019 σε αγροτική περιοχή του Δήμου Πλατανιά Χανίων.

Όπως σας έχουμε ενημερώσει χθες προσήχθη στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων ένας 27χρονος ημεδαπός , ο οποίος εξεταζόμενος ως βασικός ύποπτος για την ανθρωποκτονία, ομολόγησε την πράξη του και σήμερα θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.

Όπως γνωρίζετε η 60χρονη ήταν αναγνωρισμένη επιστήμονας στον τομέα της βιολογίας – εντομολογίας και είχε αφιχθεί στα Χανιά την 30η Ιουνίου, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνέδριο στο συνεδριακό κέντρου της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης.

Πρωινές ώρες της 4ης Ιουλίου 2019 ο διοργανωτής του συνεδρίου δήλωσε στο Αστυνομικό Τμήμα Πλατανιά Χανίων την εξαφάνιση της, αναφέροντας ότι θεάθηκε τελευταία φορά κατά το μεσημεριανό γεύμα της 2ας Ιουλίου, στο χώρο της Ακαδημίας. 

Άμεσα πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες έρευνες και αναζητήσεις στην ευρύτερη περιοχή με τη συμμετοχή ανθρώπινου δυναμικού και μέσων τοπικών αστυνομικών Υπηρεσιών, της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων Σωμάτων Ασφαλείας, της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Στρατού Ξηράς και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. 

Επίσης, τις έρευνες συνέδραμαν οργανώσεις εθελοντών και ιδιώτες εθελοντές, ενώ παράλληλα ενεργοποιήθηκε το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα ειδοποίησης πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων «SILVER ALERT HELLAS» μέσω του οποίου δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφία και πληροφορίες σχετικά με την θανούσα.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, βραδινές ώρες της 8ης Ιουλίου 2019, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Πλατανιά Χανίων ενημερώθηκαν από ερασιτέχνες εξερευνητές σπηλαίων ότι σε εγκαταλελειμμένο πολεμικό καταφύγιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε αγροτική περιοχή στο Ξαμουδοχώρι Πλατανιά Χανίων, εντόπισαν πτώμα γυναίκας. 

Άμεσα μετέβησαν στο σημείο αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και Ιατροδικαστές και προχώρησαν σε μεθοδική αυτοψία και εξερεύνηση του χώρου και της περιβάλλουσας περιοχής .

Στο πλαίσιο αυτό διαπιστώθηκε ότι η σορός ανήκει στην εξαφανισθείσα 60χρονη υπήκοο Η.Π.Α., η οποία έφερε σημάδια βίαιης εγκληματικής ενέργειας και πιθανή σεξουαλική κακοποίηση.

Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο που κατηύθυνε τις έρευνές μας ήταν η ανεύρεση πρόσφατων ιχνών από ρόδες οχήματος σε αγροτεμάχιο που οδηγεί στο φρεάτιο του καταφυγίου. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη θέση της σορού μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η θανούσα μεταφέρθηκε στο σημείο αυτό.

Προχωρήσαμε μεθοδικά τις έρευνες μας για την εξιχνίαση της υπόθεσης, πραγματοποιήσαμε συστηματικές αυτοψίες, συλλέξαμε υλικό από κλειστά κυκλώματα καμερών ασφαλείας, εξετάσαμε μάρτυρες και αξιοποιήσαμε συνδυαστικά όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα που προέκυπταν από την εξέλιξη των ερευνών.

Με βάση την ανάλυση του υλικού εστιάσαμε τις έρευνες μας στην περιοχή, σκιαγραφήσαμε το «προφίλ» του δράστη, προσδιορίσαμε το εύρος των υπόπτων και προχωρήσαμε σε στοχευμένες προσαγωγές ατόμων. 

Η σταχυολόγηση του συνόλου των στοιχείων μας έδωσε τη δυνατότητα να επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένο άτομο και ειδικότερα στον 27χρονο κάτοικο της περιοχής, τον όποιο προσαγάγαμε χθες, Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019, στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων, η οποία είχε αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης, σε συνεργασία με το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης

Εξεταζόμενος ο 27χρονοςς περιέπεσε σε αντιφάσεις και υπό το βάρος των στοιχείων που είχαμε συλλέξει ομολόγησε την πράξη του. 

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω το Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων, καθώς και τον Διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων και όλους τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στις έρευνες, για τον επαγγελματισμό και τον ζήλο που επέδειξαν. 

Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.), του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Στρατού Ξηράς, καθώς και τους εθελοντές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των λοιπών Φορέων που συμμετείχαν στις έρευνες για τον εντοπισμό της 60χρονης.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση θα σας παρουσιάσει η Προϊσταμένη του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, Αστυνόμος Α’ Ελένη Παπαθανασίου.

Προϊστάμενη Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Κρήτης, Αστυνόμος Α’ Ελένη Παπαθανασίου:

«Καλό σας μεσημέρι.

Όπως σας προανέφερε ο κ. Γενικός, καταφέραμε, μετά από συστηματική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, να εξιχνιάσουμε την ανθρωποκτονία της 60χρονης υπηκόου Η.Π.Α.

Αναφορικά με το ιστορικό της υπόθεσης, απογευματινές ώρες της 30 Ιουνίου 2019, η θανούσα αφίχθη από Γερμανία, στο συνεδριακό κέντρο της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης στο Κολυμβάρι Δήμου Πλατανιά Χανίων, προκειμένου να συμμετέχει σε παγκόσμιο επιστημονικό συνέδριο, που πραγματοποιούταν το διάστημα από 1 έως 5 Ιουλίου 2019, ενώ διέμενε στους κοιτώνες φιλοξενίας της Ακαδημίας.

Στην Κρήτη βρισκόταν για τέταρτη φορά, συμμετέχοντας σε παρόμοια συνέδρια, ενώ την 4 Ιουλίου επρόκειτο να παρουσιάσει στους συνέδρους τα αποτελέσματα των ερευνών της. Το μεσημέρι της 2 Ιουλίου, αμέσως μετά το γεύμα, μετέβη στο δωμάτιό της, φόρεσε αθλητική περιβολή και βγήκε για το καθιερωμένο περπάτημα αφήνοντας το κινητό τηλέφωνο και τα λοιπά προσωπικά της αντικείμενα στο δωμάτιο που διέμενε εντός του χώρου της Ακαδημίας. 

Μετά τη δήλωση της εξαφάνισης και τον εντοπισμό της σορού της θανούσας προχωρήσαμε άμεσα και μεθοδικά στη διερεύνηση της υπόθεσης που κατέληξε στη σύλληψη του 27χρονου δράστη. 

Ως προ το χρονικό της υπόθεσης από τη νεκροψία – νεκροτομή που πραγματοποιήθηκε προσδιορίστηκε ως χρόνος θανάτου το μεσημέρι της 2ας Ιουλίου 2019 ενώ εντοπίστηκαν ευρήματα που παρέπεμπαν σε ασφυκτικό θάνατο. Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι το πτώμα έφερε πολλαπλά κατάγματα πλευρών και προσώπου και κακώσεις στα χέρια.

Ο δράστης ισχυρίστηκε ότι μεσημβρινές ώρες της 2 Ιουλίου 2019 εντόπισε τη θανούσα να κινείται πεζή με κατεύθυνση το μνημείο πεσόντων Ευέλπιδων και  έχοντας ως κίνητρο την σεξουαλική της κακοποίηση, τη χτύπησε δύο φορές με το αυτοκίνητό για να την ακινητοποιήσει. 

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, έχοντας χάσει τις αισθήσεις της, την τοποθέτησε στο πορτμπαγκάζ και τη μετέφερε στο φρεάτιο εξαερισμού του πολεμικού καταφυγίου, όπου την απέρριψε, αφού προηγουμένως τη βίασε. 

Ακολούθως επανατοποθέτησε στο στόμιο παλέτα που προϋπήρχε και κατευθύνθηκε σε παρακείμενο νεκροταφείο, όπου  καθάρισε επιμελώς το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου για να εξαφανίσει τυχόν ίχνη και πειστήρια.

Από όλους τους χώρους ελήφθησαν ίχνη πιθανόν αιματικών στοιχείων και λοιπά πειστήρια για περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση, ενώ σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του δράστη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το αυτοκίνητο, πειστήρια – είδη ένδυσης καθώς και ράβδος, που κατείχε παράνομα.

Ο δράστης, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγείται στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ αναμένονται τα επίσημα αποτελέσματα των  εργαστηριακών, ιατροδικαστικών και τοξικολογικών εξετάσεων.»

Χανιώτικα Νέα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί