Η παρέμβαση του Δ. Βρύσαλη για τη μείωση κλινών ΜΕΘ

Η τοποθέτηση του εκπροσώπου των εργαζομένων και συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ, κ. Δημήτρη Βρύσαλη, στο ΔΣ των νοσοκομείων ΠΑΓΝΗ – Βενιζελείου, στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουλίου:

Σε 70 δημόσια νοσοκομεία της χώρας έχουν αναπτυχθεί συνολικά 634 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδων Εντατικής Νεογνών (ΜΕΝ) και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Αυτές οι κλίνες αποτελούν τη λεγόμενη «αλυσίδα επιβίωσης» για τα βαριά περιστατικά σε ώρα ανάγκης.

Για να καλυφθούν με επάρκεια και ασφάλεια οι ανάγκες του πληθυσμού της χώρας στη δύσκολη ώρα της επιβίωσης θα έπρεπε – με βάση τα διεθνή στάνταρντ – οι κλίνες των ΜΕΘ, ΜΑΦ και ΜΕΝ να αποτελούν το 9-11% των κλινών των δημόσιων νοσοκομείων. Θα έπρεπε, δηλαδή, να έχει αναπτυχθεί τουλάχιστον διπλάσιος αριθμός κλινών ΜΕΘ.

Δυστυχώς όμως για τον Ελληνικό λαό, η πολιτική των άγριων περικοπών στο δημόσιο σύστημα υγείας κρατά αυτήν τη στιγμή «κλειστά», λόγω έλλειψης προσωπικού, 200 έτοιμα, εξοπλισμένα κρεβάτια ΜΕΘ -αριθμός ρεκόρ απ’ την αρχή λειτουργίας των κλινών ΜΕΘ την τελευταία 25ετία.

Εκτός απ’ την απώλεια του πολυτιμότερου αγαθού της ζωής, τα λουκέτα στις κλίνες των ΜΕΘ, ακυρώνουν την πολύτιμη εμπειρία του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτές, αφού οι όποιες προσλήψεις γίνονται είναι με συμβάσεις που έχουν ημερομηνία λήξης.

Οι μαχόμενοι υγειονομικοί σε όλες τις κινητοποιήσεις θέτουμε το σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης της νοσηλευτικής υπηρεσίας, τα μεγάλα κενά σε όλα τα τμήματα και τις μονάδες του ΠΑΓΝΗ. Καταγγέλλαμε ότι με την πολιτική της ανακύκλωσης των εργαζομένων (με κάθε είδους σύμβαση), δεν λύνονται τα μεγάλα κενά. Στις διαμαρτυρίες μας δεχόμασταν την επίθεση των διοικούντων του νοσοκομείου, της ΔΥΠΕ και του υπουργείου.. Οι υπάρχοντες εργαζόμενοι δουλεύουν με εξουθενωτικά ωράρια και συνεχής βάρδιες. θα έπρεπε να υπάρχουν με βάση τα διεθνή δεδομένα  πάνω από 70 εργαζόμενοι και σήμερα εργάζονται 35 Χάρη στο φιλότιμο έχει ανοιχτεί 13ο κρεβάτι. Μόλις το πρώτο 6μηνο τελειώνουν οι άδειες του 2018. Προφανώς οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν τις άδειες τους και το υπουργείο ΔΥΠΕ  να αναλάβουν τις ευθύνες τους

 Το γεγονός ότι εξακολουθούμε να λειτουργούμε υπό αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες οφείλεται μέχρι τώρα στη δική μας θέληση – φιλότιμο – αυταπάρνηση και βέβαια, αποβαίνει σε βάρος της υγείας μας και των οικογενειών μας.

 Η διεθνής αναλογία νοσηλευτή ανά κλίνη στις μονάδες δεν καθορίζεται αυθαίρετα, αλλά με βάσει διεθνείς μελέτες, πρωτόκολλα και παραδοχές σε παγκόσμια κλίμακα. . Οι διοικήσεις διαχρονικά  μείωσαν στο ελάχιστο αυτές τις αναλογίες, παρά την εντατικοποίηση λόγω της μηδενικής πρόσληψης προσωπικού και των συνταξιοδοτήσεων και προκειμένου να μην κλείσει καμιά κλίνη. Εφόσον και αυτές οι ελάχιστες αναλογίες παραβιάζονται, τίθενται σε άμεσο κίνδυνο οι ασθενείς, εξουθενώνονται οι εργαζόμενοι και το κλείσιμο ειδικών κλινών μοιάζει …φυσικό επακόλουθο.

Το οποιοδήποτε κλείσιμο κλίνης μέσω της σημερινής εξουθένωσης του προσωπικού θα βαρύνει τους υπεύθυνους που δεν φροντίζουν άμεσα την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Οι λύσεις που ακούστηκαν  στη συνεδρίαση του ΔΣ (μετακίνηση προσωπικού από το νοσοκομείο ή το Βενιζέλειο) για να μπαλώσει η διοίκηση την κατάσταση θα οξύνει το πρόβλημα της λειτουργίας της ΜΕΘ αλλά και των  ήδη υποστελεχωμένων τμημάτων από όπου θα μετακινηθούν νοσηλευτές

Αν Θέλει η κυβέρνηση  ,το υπουργείο υγείας να λειτουργούν οι μονάδες προσφέροντας πραγματικά αξιόλογες υπηρεσίες ανταποκρινόμενες στην τεράστια ζήτηση για Εντατική Φροντίδα και Θεραπεία, τηρώντας τα στοιχειώδη όρια υγείας κι ασφαλείας και αξιοποιώντας τις μεγάλες επιστημονικές δυνατότητες του προσωπικού, οφείλει :

  • Α.  να μην εργαζόμαστε σε απαράδεκτα ωράρια (π.χ. απόγευμα, επόμενο πρωί, επόμενη νύκτα, εκατοντάδες  οφειλόμενα ρεπό κλπ) 
  • Β. να μην ανεχόμαστε την επικίνδυνη μείωση το προσωπικό της απογευματινής ή της νυκτερινής βάρδιας επειδή δεν επαρκεί το προσωπικό,
  • Γ. να μην νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς σε κοινούς θαλάμους επειδή υπάρχουν κλειστές κλίνες εδώ και σε άλλα νοσοκομεία.
  • Δ Να γίνουν  άμεσες μόνιμες προσλήψεις  νοσηλευτικού προσωπικού 

Για τους παραπάνω λόγους ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του νοσοκομείου, εκλεγμένος με την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών, Δημήτρης Βρύσαλης, ψήφισε ΛΕΥΚΟ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί