Ευθ. Λέκκας: Τα 3 χαρακτηριστικά του ακραίου φαινομένου – «Στις επιπρόσθετες κατασκευές οφείλονται οι θάνατοι και οι τραυματισμοί»

Για ακραίο φαινόμενο έκανε λόγο o καθηγητής και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, σχετικά με την κακοκαιρία στη Χαλκιδική, εξηγώντας ότι αυτό συντίθεται από την αιφνίδια άφιξη, μικρή χρονική διάρκεια προσβολής και από τη μεγάλη ένταση.

«Και τα τρία αυτά είναι χαρακτηριστικά ακραίων φαινομένων που έχουν ως αποτέλεσμα πολύ μεγάλες ζημιές κυρίως δευτερεύουσες και επιπρόσθετες κατασκευές, αυτές δηλαδή που έχουν μεγάλη τρωτότητα και σε αυτές τις κατασκευές οφείλονται οι θάνατοι και οι τραυματισμοί» εξήγησε.

Πρόσθεσε πως «το τροχόσπιτο που σηκώθηκε στον αέρα και ανατράπηκε μας δίνει ένα μέτρο της έντασης των ανέμων οι οποίοι πρέπει να υπερέβησαν με στιγμιαίες ριπές την τάξη των 100 χιλιομέτρων και πάνω».

«Αυτά τα φαινόμενα από εδώ και πέρα θα λαμβάνουν χώρα με όλο και αυξημένη συχνότητα ειδικά στον μεσογειακό χώρο ο οποίος είναι επιρρεπής σε αυτές τις αλλαγές και κυρίως στην κλιματική αλλαγή» τόνισε ο καθηγητής.

Τέλος, ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη διαδικασίας έγκαιρης ενημέρωσης και σύνθεσης νέων σχεδίων πολιτικής προστασίας με βάση την επιστημονική τεχνογνωσία που υπάρχει. «Δεν μπορούμε να πάμε με παλιές δομές και διατάξεις, οι οποίες μας παίρνουν δεκαετίες πίσω» είπε.

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί