Φρίκη στη Γερμανία: Ομαδικός βιασμός 18χρονης από παιδιά 12 και 14 ετών

Ομάδα πέντε αγοριών βίασε ένα 18χρονο κορίτσι στο Μίλχαϊμ της Γερμανίας, προκαλώντας αποτροπιασμό, αλλά και έντονη συζήτηση για το αν πρέπει να μειωθεί το όριο ηλικίας καταλογισμού στο νομικό σύστημα της Γερμανίας.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η κοπέλα, που νοσηλεύεται, βρέθηκε βαριά τραυματισμένη και οι ιατροδικαστές που την εξέτασαν ανέφεραν ότι η επίθεση εις βάρος της ήταν πολύ βίαιη και διήρκεσε πολλή ώρα.

Από τους υπόπτους για τον ομαδικό βιασμό στο Μιλχαϊμ, σε αγροτική περιοχή της επαρχίας Ρουρ, οι δύο είναι 12 ετών και τα άλλα τρία νεαρότερα των 14.

Καθώς στη Γερμανία η ηλικία δίωξης ανηλίκου είναι τα 14 έτη, και τα πέντε έχουν αποβληθεί από το σχολείο και μόνο ένα εξ αυτών έχει κληθεί να καταθέσει σε ανακριτή.

Ο επικεφαλής του συνδικαλιστικού οργάνου των αστυνομικών, Ράινερ Βεντ, με αφορμή αυτό το έγκλημα, δήλωσε ότι «εδώ και χρόνια ζητάμε να μειωθεί η ηλικία καταλογισμού στη Γερμανία».

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Δικαστών, Γενς Γνίσα, υποστήριξε ότι «η εξίσωση “αυστηρές ποινές φέρνουν λιγότερη εγκληματικότητα” δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα με τόσο νέα παιδιά» και επισήμανε ότι το σωφρονιστικό σύστημα που προβλέπει το γερμανικό νομικό σύστημα αποδίδει στην αντιμετώπιση της νεανικής εγκληματικότητας.

Επίσης, υψηλόβαθμο στέλεχος της Υπηρεσίας Προστασίας των Παιδιών, κάλεσε το Γραφείο για την Ευημερία των Νέων να «εξετάσει τα συμπεριφορικά προβλήματα των υπόπτων». 

Η ηλικία καταλογισμού διαφέρει από χώρα σε χώρα στην Ευρώπη. Στην Ιταλία και τη Γερμανία το όριο είναι τα 14 έτη, στις Σκανδυναβικές χώρες τα 15, στη Σκοτία τα 12, αλλά σε Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία τα 10. 

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με απόφασή της το 2007 τονίζει ότι ηλικία καταλογισμού κάτω των 12 ετών «δεν είναι διεθνώς αποδεκτή».

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί