Η ΕΥΠ θα υπάγεται απευθείας στον Κυριάκο Μητσοτάκη!

Μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ γεννάται από τα όσα αναφέρονται στο υπ’ αριθμόν 81 Προεδρικό Διάταγμα, αναφορικά με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) και τις αρμοδιότητές της.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το άρθρο 5 του Προεδρικού Διατάγματος, η ΕΥΠ θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρόκειται για ηθικό και πολιτικό ζήτημα κυρίως για τη στάση που είχε κρατήσει επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν αρμοδιότητες της ΕΥΠ είχαν μεταφερθεί στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά.

«Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών η οποία συστάθηκε με το άρθρο 1 του ν.δ. 2421/1953 και μετονομάστηκε και οργανώθηκε με το ν. 1645/1986 και το ν. 3649/2008 (Α’ 39) μεταφέρεται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, και προσωπικού, στον Πρωθυπουργό» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο άρθρο 5 του Προεδρικού Διατάγματος.

Πρόκειται για μια ακόμη αυτοδιάψευση του Κυριάκου Μητσοτάκη λίγες μόνο ώρες αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η οποία εκθέτει τον ίδιο αλλά και τους συνεργάτες του, καθώς η στάση που είχε κρατήσει κατά το παρελθόν ήταν ιδιαίτερα σκληρή και επιθετική προς το πρόσωπο του κ. Παππά, όταν είχε αποφασισθεί να μεταφερθεί η Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Eπιθέσεων (CERT) η οποία υπάγονταν στην ΕΥΠ.

Μάλιστα η ΝΔ είχε εκδώσει το 2016 και ανακοίνωση στην οποία ανέφερε:

«Ο υπουργός που επεδίωξε να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο με αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις και κατονομάστηκε ως χρηματοδότης σάιτ που υπηρετούσε την κομματική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, πάει να πάρει στα χέρια του τμήμα των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Όχι ως πολιτικός προϊστάμενος, αλλά ως άμεσος διαχειριστής τους», αναφέρονταν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ΝΔ και επισημαίνονταν: «Η ΝΔ τονίζοντας την «απόλυτη αντίθεσή της στην επιχειρούμενη μεθόδευση της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου – Παππά, που προσθέτει μια ακόμα σκιά στο πώς λειτουργεί αυτή η Κυβέρνηση».

«Οι υπηρεσίες ασφάλειας της χώρας πρέπει να παραμείνουν στην Ε.Υ.Π., η οποία οφείλει να έχει αυστηρά υπηρεσιακή λειτουργία», επισημαίνονταν. Αυτά βέβαια τα έλεγε η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Τώρα τα πράγματα άλλαξαν και οι αρμοδιότητες περνούν απευθείας στον πρωθυπουργό και ούτε γάτα ούτε ζημιά για τη ΝΔ.

Διατηρεί το υπουργείο που θεωρούσαν περιττό

Εκτός όμως από την μεταφορά των αρμοδιοτήτων που στηλίτευε η ΕΥΠ σημασία έχει να αναφέρουμε και κάτι ακόμη για το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Στην ίδια ανακοίνωση η ΝΔ ανέφερε ότι το συγκεκριμένο υπουργείο «δημιουργήθηκε για χάρη του κ. Παππά». Τώρα βέβαια που η ΝΔ έγινε κυβέρνηση, αντί να καταργήσει το συγκεκριμένο υπουργείο αφού όπως υποστήριζε δεν χρειαζόταν, όχι μόνο το διατηρεί αλλά τοποθετεί σε αυτό ως επικεφαλής τον Κυριάκο Πιερρακάκη και το αναβαθμίζει. Στενό φίλο και συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη «από την πρώτη στιγμή ανάληψης της προεδρίας της Νέας Δημοκρατίας, έχοντας εξαιρετική συνεργασία με όλο το επιτελείο του νέου πρωθυπουργού» όπως επισημαίνεται σε διάφορα δημοσιεύματα.

documentonews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί