Σημεία ομιλίας Α. Ξανθού στο Ρέθυμνο – Χαιρετισμός από Ε. Αποστολάκη

Σημεία τελικής προεκλογικής ομιλίας Α. Ξανθού, Ρέθυμνο 5/7/2019

 • H μεγάλη εικόνα-αξιοπρεπές πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης – οριστική έξοδος από την οικονομική κρίση , τα Μνημόνια και την επιτροπεία των δανειστών  
 • Η προσπάθεια ανατροπής του  αρνητικού κλίματος από την «παράσταση νίκης» των ευρωεκλογών 
 • Κεντρικά στοιχεία της  πολεμικής εναντίον της  κυβέρνησης : 
 1. ψεύτες /κοροϊδέψατε τον κόσμο – ποιος είναι ο ψεύτης ; 

Αυτός που υλοποίησε τη δέσμευση του προς τους πολίτες το Σεπτέμβρη του 2015 για έξοδο από την κρίση και το Μνημόνιο με έντιμη διαχείριση και στήριξη των αδύναμων ή  μια αντιπολίτευση που επένδυσε στην καταστροφή που δεν ήρθε , στην περικοπή των συντάξεων που δεν έγινε, στην μείωση του αφορολόγητου που δεν εφαρμόστηκε, στην αδυναμία δανεισμού από τις αγορές που διαψεύστηκε ,  στην «εθνική μειοδοσία» στο Μακεδονικό που αναβάθμισε τη διεθνή θέση της χώρας. Μια αντιπολίτευση που επένδυσε στη διάλυση της δημόσιας περίθαλψης που δεν συνέβη, στην κατάρρευση του ΕΣΥ που δεν προέκυψε , στην «υγειονομική βόμβα» λόγω του προσφυγικού που δεν ενεργοποιήθηκε. 

 1. υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης – ποια είναι η πραγματικότητα 

Το μεγαλύτερο πλήγμα στη μεσαία τάξη δεν ήταν η υπερφορολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η μείωση κατά 25% του ΑΕΠ , το «λουκέτο» 200.000 επιχειρήσεων την 1η 5ετία της κρίσης και  η απώλεια 800.000 θέσεων εργασίας , η από-ασφάλιση ενός μεγάλου τμήματος του πληθυσμού ( 25-30%) . Την 1η 5ετία της κρίσης (2009-2014) μειώθηκε 40% ο πλούτος των νοικοκυριών, 37% η αξία της ακίνητης περιουσίας τους και 48,5% οι καταθέσεις τους. Από το σύνολο των φορολογικών επιβαρύνσεων της μνημονιακής περιόδου το 83% αφορά την 1η 5ετία και το 17% την περίοδο 2015-2018. 

Προτεραιότητα της κυβέρνησης υο 2015 ήταν η αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και της ακραίας φτώχειας, με δεδομένο ότι το ποσοστό  του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού από 28% το 2009 φτάνει στο 36% το 2014. Γι’ αυτό νομοθετείται η πρόσβαση των ανασφάλιστων στην υγεία, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης , η διεύρυνση του επιδόματος τέκνων, το επίδομα ενοικίου κλπ). 

Πολιτική ανακούφισης για τη μεσαία τάξη , στην πράξη και όχι στα λόγια, ήταν η ρύθμιση για την περίθαλψη των ανασφάλιστων, η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της 1ης κατοικίας , οι 120 δόσεις, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση –τρόφιμα-ενέργεια , η αποτροπή της περικοπής των συντάξεων και της μείωσης του αφορολόγητου, το μεταφορικό ισοδύναμο ( 50 εκ. ευρώ για τους επιχειρηματίες της Κρήτης ) κλπ. Δεν γίνεται η μεσαία τάξη να ξεχνά πως φτάσαμε στη χρεωκοπία της χώρας και ποιος της έβγαλε από την κρίση και το μνημονιακό κλοιό. 

 1. ανικανότητα προσέλκυσης επενδύσεων – ποιος έχει καταφέρει στην πράξη να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα 

Μετά το 2015 δημιουργήθηκαν 40.000 νέες επιχειρήσεις και προστέθηκαν 350.000 θέσεις εργασίας που μείωσαν την ανεργία από το 27% στο 18% . Επίσης πραγματοποιήθηκαν μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 800 εκ. ευρώ ( πχ Philip Morris-Παπαστράτος 300 εκ , British American Tobacoo 150 εκ, Elval Xalcor 150 εκ, Bic 78 εκ, Αθηναϊκή Ζυθοποιία 67 εκ. κλπ)  , ενώ μόνο στον τομέα της παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης έχουν εγκριθεί 25 επενδυτικά σχέδια ύψους 350 εκ. ευρώ και δημιουργίας 2.200 θέσεων εργασίας. 

 • λαϊκισμός- ποιοί είναι οι λαϊκιστές 

Λαϊκισμός είναι:  1. να λές ότι θα μειώσεις τους φόρους χωρίς να υποβαθμίσεις το Κοινωνικό Κράτος 2. να λές ότι για όλα φταίει το Κράτος και ότι η μόνη λύση είναι η αγορά και ο ιδιωτικός τομέας 3. να λες ότι η χώρα είναι «ξέφραγο αμπέλι» λόγω των προσφύγων-μεταναστών 4. να λες ότι « ξεπουλήθηκε» η Μακεδονία 5. να λές ότι υπάρχει ανοχή από την κυβέρνηση στη βία – ανομία – τρομοκρατία για λόγους ιδεολογικούς 6. να λές ότι η κυβέρνηση θέλει να πολεμήσει  την ορθόδοξη παράδοση επειδή προωθεί το διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας . 

Αντίθετα, η στάση της κυβέρνησης στο Μακεδονικό ζήτημα αλλά και στα θέματα φοροδιαφυγής – αδήλωτης εργασίας – παραβίασης εργατικού Δικαίου είναι η πιο συνεπής αντι-λαϊκιστική και αντι-δημαγωγική στάση χωρίς τη λογική της αποφυγής του πολιτικού κόστους  , ειδικά σε προεκλογική περίοδο. 

 • Ποιο είναι το πρόγραμμα  της ΝΔ ; μια έκθεση ιδεών ( λιγότεροι φόροι , περισσότερες δουλειές , περισσότερη ασφάλεια ) χωρίς σχέδιο και κυρίως χωρίς δημοσιονομική αποτύπωση – είναι βάσιμη η υποψία της «κρυφής ατζέντας» νέο-Θατσερικού τύπου και της λογικής του ΔΝΤ στα εργασιακά θέματα, στην κοινωνική ασφάλιση , στην  Υγεία κλπ 
 • ΚΙΝΑΛ : η  γραμμή της  «στρατηγική ς ήττας » του ΣΥΡΙΖΑ  , τι σημαίνει αυτό στην Υγεία 
 • Η διάκριση Αριστεράς –Δεξιάς  ήταν παρούσα και μέσα στο Μνημόνιο και γίνεται πιο σαφής στη μεταμνημονιακή περίοδο 
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα «ατύχημα» της Ιστορίας , είναι ο κορμός της μεγάλης προοδευτικής παράταξης που φέρει  το ιδεολογικό-προγραμματικό-πολιτικό αποτύπωμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς 
 • Ο συσσωρευμένος θυμός και η δυσφορία της κοινωνίας για το ότι συνεχίστηκε  για άλλα 4 χρόνια ( 2015-2018) η λιτότητα , εκτονώθηκε στις ευρωεκλογές . Την Κυριακή 7 Ιούλη  έχουμε την ευκαιρία , επειδή ακριβώς το διακύβευμα των βουλευτικών εκλογών είναι μείζον και αφορά τις τύχες της κοινωνίας και της χώρας, να απαντήσουμε στο σκληρό πολιτικό ερώτημα  : με ποιο πολιτικό σχέδιο , με ποιό κοινωνικό πρόσημο, με ποιες συμμαχίες , με ποιους εκπροσώπους , με ποιο Πρωθυπουργό , με ποια ποιότητα πολιτικού συστήματος , Κοινωνικού Κράτους και Δημοκρατίας  θα κυβερνηθεί η χώρα στην μετά την κρίση και τα Μνημόνια εποχή . Στο ερώτημα αυτό δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα αριστερό και προοδευτικό άνθρωπο να «σφυρίζει» αδιάφορα.

Χαιρετισμός του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευ. Αποστολάκη:

Κυρίες και Κύριοι,

Φίλες και φίλοι Ρεθυμνιώτες.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που απευθύνομαι σε εσάς, τους συντοπίτες μου.

Κάθε φορά που σας απευθύνομαι, αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανος και ευλογημένος για την καταγωγή μου. 

Όπως αντίστοιχα πιστεύω νοιώθει και ο Υπουργός Υγείας, ο άνθρωπος, ο γιατρός, ο Ρεθυμνιώτης, Ανδρέας Ξανθός. Αισθάνεται την στήριξη και την αποδοχή σας γιατί απλά το αξίζει.

Και πως άλλωστε να μην ισχύει αυτό για ένα άνθρωπο ταπεινό, ευσυνείδητο, εργατικό, προσηλωμένο στον όρκο που έχει δώσει και εμποτισμένο με την μόνιμη ανησυχία για την ανακούφιση του κόσμου 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που με πολύ δουλειά, εν μέσω μιας πολύ δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης έχει κατορθώσει να πιστώνεται την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Γιατί όλα αυτά τα χρόνια, έχοντας όραμα και σχέδιο, δίνει μια μάχη για την αναβάθμιση των υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης . Για μια δημόσια υγεία για όλους τους πολίτες, μια δημόσια υγεία καλύτερη για τους πολλούς. Αυτός ο αγώνας βέβαια και η συνεχής επιδίωξη του για το κοινό καλό πηγάζει γιατί θεωρεί, όπως κάθε γιατρός άλλωστε, ως υπέρτατο αγαθό, το αγαθό της ζωής. Ως υπέρτατο αγαθό, το αγαθό της υγείας. Και βέβαια δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.

Ο Ανδρέας Ξανθός είναι ο γιατρός αλλά και ο άνθρωπος που υπηρέτησε τον τόπο μας και την κοινωνία μας όσο λίγοι άνθρωποι, με ανιδιοτέλεια, με αφοσίωση που τον χαρακτήριζε σε ολόκληρη τη ζωή του. 

Είτε φορώντας τη λευκή μπλούζα του γιατρού, είτε από τα έδρανα της Βουλής, είτε από οπουδήποτε αλλού, ανησυχεί και μεριμνά για το καλό όλων.

Ιδιαίτερα για τη συνεργασία μας, έχω να πω ότι είναι κάτι παραπάνω από ουσιαστική και αμοιβαία επωφελής.

Σας βεβαιώνω ότι ο Υπουργός Ξανθός, ο Ανδρέας, έκανε μια εξαιρετική δουλειά για όλο τον κόσμο.

Τέτοιοι άνθρωποι αξίζουν τη στήριξη όλων. 

Αξίζουν τη στήριξή σας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί