Προσλαμβάνονται σύμβουλοι για την περιβαλλοντική μελέτη και τους 2 διαγωνισμούς του ΒΟΑΚ

Σύμβουλοι για την Περιβαλλοντική Μελέτη και τους 2 διαγωνισμούς του ΒΟΑΚ προσλαμβάνονται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές. Σύμφωνα με σχετική απόφαση η “ADVANCED ENVIRONMENTAL STUDIES ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ” αναλαμβάνει ως σύμβουλος έναντι 140.000 ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ) για 4 μήνες για την υποβοήθηση της Αναθέτουσας Αρχής στην εκπόνηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) τόσο για το έργο παραχώρησης (Ηράκλειο-Χερσόνησος), όσο και για το ΣΔΙΤ (Χερσόνησος-Νεάπολη).

Με άλλη απόφαση εγκρίνεται η ανάθεση στην «ΔΡΟΜΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΠΕ» με συνολική αμοιβή 218.000 ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ) για σύμβαση διάρκειας 30 μηνών προκειμένου να αναλάβει ως Τεχνικός Σύμβουλος στην υποβοήθηση της Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών με Σύμβαση Παραχώρησης (Δ16) στη διενέργεια των διεθνών
διαγωνισμών ανάθεσης συμβάσεων των 2 έργων που τρέχουν για τον ΒΟΑΚ.

Τα σχήματα πέρασαν στη Β`φάση είναι για το τμήμα Χανιά-Ηράκλειο-Χερσόνησος: 1.ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, 2.ΤΕΡΝΑ, 3.ΑΒΑΞ, 4.VINCI, 5.Κ/Ξ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ACCIONA.

Αντίστοιχα τα σχήματα για το διαγωνισμό ΣΔΙΤ για το τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη είναι τα: 1.ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, 2.ΤΕΡΝΑ, 3.ΑΒΑΞ (με το fund Marguerite), 4.Κ/Ξ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ACCIONA-INTERTOLL 5. SHIKUN&BINUI.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο κάθε διαγωνισμός είναι ανεξάρτητος από τον άλλον και έτσι η πορεία των διαγωνισμών είναι ανεξάρτητη και μπορεί τελικά να βγάλει δύο διαφορετικά σχήματα ως τελικούς αναδόχους.

Το πρώτο και βασικό τμήμα του ΒΟΑΚ δημοπρατείται με σύμβαση παραχώρησης είναι από τα Χανιά μέχρι τη Χερσόνησο μήκους περίπου 200χλμ, κρίνεται ως απόλυτης προτεραιότητας και ιεράρχησης από πλευράς οδικής ασφάλειας, κυκλοφοριακών χαρακτηριστικών και σπουδαιότητας στη στρατηγική μεταφορών της Κρήτης σε συνδυασμό και με τις λοιπές σχεδιαζόμενες υποδομές μεταφορών (νέο αεροδρόμιο Καστελίου, αναβάθμιση αεροδρομίου Χανίων).

Σε αυτό το τμήμα ο παραχωρησιούχος θα αναλάβει την κύρια χρηματοδότηση από κεφάλαια που θα πρέπει να εξασφαλίσει + την συμμετοχή του Δημοσίου. Το κόστος εκτιμάται σε περίπου 1,1δισ.ευρώ. Η πρώτη αυτή φάση περιλαμβάνει την εκδήλωση ενδιαφέροντος όπως είθισται σε έργα τέτοιου βεληνεκούς.

Το δεύτερο τμήμα που δημοπρατείται ως ΣΔΙΤ είναι η επέκταση κατά 20χλμ του δρόμου προς ανατολάς με τη διαδρομή Χερσόνησος-Νεάπολη. Το κόστος του έργου εκτιμάται σε περίπου 250εκατ.ευρώ.

Το έργο «Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, και Συντήρηση του τμήματος Χερσόνησος – Νεάπολη, με Σ.Δ.Ι.Τ.» θα προωθηθεί προς υλοποίηση με κύρια χρηματοδότηση από κεφάλαια που θα εξασφαλίσει ο ιδιωτικός οικονομικός φορέας στον οποίο θα ανατεθεί η σύμβαση Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Η εξόφληση του απαιτούμενου κεφαλαίου θα γίνει με πληρωμές διαθεσιμότητας, δηλαδή με ένα prefixed ποσό που θα αποδίδεται από το Δημόσιο προς τον εργολάβο σε μηνιαία βάση και για όσο διαρκέσει το ΣΔΙΤ. Ο διαγωνισμός θα γίνει με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα να ολοκληρωθεί λόγω της φύσης αυτής της διαδικασίας. Τα σχέδια περιλαμβάνουν κλειστό αυτοκινητόδρομο δύο λωρίδων ανά κατεύθυνση με το τμήμα Χανιά-Χερσόνησος να περιλαμβάνει και ΛΕΑ.

Τέλος αναμένουμε και τη δημοπράτηση του τρίτου τμήματος από τη Νεάπολη μέχρι τον Άγιο Νικόλαο ως δημόσιο έργο που θα ολοκληρώσει τον αυτοκινητόδρομο της Κρήτης. Η δημοπράτηση θα γίνει από το Υπουργείο Υποδομών.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί