Απειλές δέχτηκε η καπετάνισσα του Sea Watch – Μεταφέρθηκε σε μυστική τοποθεσία

Σε μυστική τοποθεσία μεταφέρθηκε η Καρόλα Ρακέτε καθώς δέχθηκε απειλές, μετά την απόφαση ιταλικού δικαστηρίου να αρθεί ο κατ’ οίκον περιορισμός που της είχε επιβληθεί, επειδή αψήφησε των ιταλικών αρχών και ελλιμένισε στη Λαμπεντούζα σκάφος με 42 μετανάστες, έπειτα από πάνω από δύο εβδομάδες στη θάλασσα. 

Δείτε ακόμη: Ελεύθερη η καπετάνισσα του Sea Watch

«Έγιναν κάποιες γενικές απειλές εναντίον της Καρόλα», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Sea Watch. «Για τον λόγο αυτό τη μεταφέραμε σε μυστική τοποθεσία. Δεν θα σχολιάσουμε περαιτέρω τα σχέδιά της», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της μη κυβερνητικής οργάνωσης, η Ρακέτε χαρακτήρισε τη χθεσινή απόφαση της δικαστή Αλεσάντρα Βέλα «μια μεγάλη νίκη της αλληλεγγύης προς τους μετανάστες, ενάντια στην ποινικοποίηση όσων θέλουν να τους βοηθούν».

Η Βέλα απεφάνθη ότι η νεαρή πλοίαρχος δεν παραβίασε τους νόμους όταν έσπασε το ναυτικό μπλόκο που της είχε επιβληθεί, ενώ πρόσθεσε ότι εκπλήρωνε το καθήκον της να προστατεύει ζωές όταν αποφάσισε να μεταφέρει τους μετανάστες που είχε σώσει στο λιμάνι.

Η 31χρονη Γερμανίδα κινδύνευε να καταδικαστεί σε έως και 10 χρόνια κάθειρξη εφόσον της απαγγέλλονταν κατηγορίες για έκθεση σε κίνδυνο της ζωής τεσσάρων αστυνομικών, αφού στην προσπάθειά της να εισέλθει στο λιμάνι του νησιού χτύπησε το πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής στο οποίο επέβαιναν.

Οι ΜΚΟ ξανασαλπάρουν στα νερά της Μεσογείου

Η Sea Watch γνωστοποίησε χθες σε συνέντευξη Τύπου πως δεν πρόκειται να σταματήσει τις επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο. «Χρειάζεται μία πολιτική λύση, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν καταστάσεις αυτού του είδους», τόνισε ο Ρούμπεν Νόιγκεμπάουερν, υπαινισσόμενος την απαγόρευση κατάπλου του σκάφους της οργάνωσης και τη σύλληψη της Ρακέτε. 

«Είμαστε πολύ απογοητευμένοι από τη γερμανική κυβέρνηση και την Ευρώπη» πρόσθεσε ο ίδιος. Παράλληλα, σημείωσε πως πάνω από 60 πόλεις και κοινότητες στη Γερμανία έχουν δηλώσει πως είναι έτοιμες να δεχθούν ανθρώπους που διασώθηκαν στη θάλασσα».

Στο μεταξύ και η  Mediterranea Saving Humans ανακοίνωσε πως επιστρέφει στα διεθνή ύδατα γύρω από τη Λαμπεντούζα, όχι πλέον με το σκάφος Mare Jonio, «που παράλογα παραμένει δεμένο πίσω από κάγκελα στο λιμάνι, επειδή έσωσε τη ζωή 30 ανθρώπων», αλλά με το ιστιοφόρο Alex, ενώ ήδη έχει εντείνει τη δράση της και η ισπανική Open Arms.

«Ακόμη μία φορά σαλπάρουμε στη θάλασσα για να σώσουμε ζωές, αλλά πλέον δεν είμαστε μόνοι γιατί οι Open Arms και Αϊλάν Κούρντι της Sea-Eye θα είναι μαζί μας», τονίζει ο οργάνωση.

Η αποστολή της θα παραμείνει η ίδια. «Θα παρακολουθούμε και θα καταγγέλλουμε τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη θάλασσα, που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει ένα νεκροταφείο και μία έρημο, και να διασώσουμε και να προσφέρουμε βοήθεια σε όποιον την έχει ανάγκη. Θα φθάσουμε στη λεγόμενη Λιβυκή SAR, μία ζώνη που ελέγχεται από πολιτοφυλακές που συνδέονται με τους διακινητές ανθρώπινων ψυχών, που η πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης και της ΕΕ έχουν νομιμοποιήσει. Η παρουσία μας εκεί είναι το μόνο αποτρεπτικό μέσο», ανέφερε.

«Ακόμη μία φορά», προσθέτουν στελέχη της οργάνωσης, «πηγαίνουμε εκεί που δεν έπρεπε να βρισκόμαστε: σε εκείνη τη Μεσόγειο που σήμερα διακυβεύεται το μέλλον όλων μας, διότι σε εκείνη τη θάλασσα πνίγεται η ανθρωπιά μας, το καλλίτερο κομμάτι του νομικού μας πολιτισμού και η ελπίδα να ζούμε σε έναν κόσμο ελεύθερο και πιο δίκαιο».

Η Εισαγγελία απέκλεισε σχέση με διακινητές

Ο «ούριος άνεμος» για τα σκάφη των ΜΚΟ έρχεται από τις δηλώσεις του εισαγγελέα του Αγκριτζέντο, Λουΐτζι Πατρονάτζο, ο οποίος εξήγησε χθες πως δεν υπάρχουν υλικές αποδείξεις ότι υπάρχουν προσυμφωνίες «μεταξύ διακινητών ανθρώπινων υπάρξεων και ΜΚΟ» για τη διάσωση των μεταναστών, «ούτε ως ένα απλό τηλεφώνημα, ούτε ως επικοινωνία του τύπου’ μεταφέρουμε μετανάστες, προσεγγίστε και επιβιβάστε τους».

«Οι λιβυκοί λιμένες δεν θα πρέπει να θεωρούνται ασφαλείς λιμένες. Όταν κάποιος μιλάει για ασφαλείς λιμένες δεν εννοεί απλώς ένα λιμάνι όπου ο ναυαγός μπορεί να πατήσει γη, αλλά ένα λιμάνι όπου θα είναι εξασφαλισμένα για τους μετανάστες όλα τα δικαιώματα για τη ζωή του ανθρώπου», υπογραμμίζει ο εισαγγελέας, εξηγώντας πως ο κίνδυνος για την Ιταλία «δεν είναι τα φουσκωτά που έρχονται από τη Λιβύη», αλλά οι λεγόμενες «βάρκες φάντασμα», δηλαδή οι αφίξεις σε ιταλικό έδαφος που δεν εντοπίζονται.

Ο κίνδυνος σε αυτού του είδους τις αφίξεις -που προέρχονται κυρίως από την Τυνησία, με προορισμό τη Σικελία- εντοπίζεται στην «εθνική σύνθεση» όσων θέλουν να αποβιβασθούν σε ευρωπαϊκό έδαφος, διότι συχνά έχουν «δικαστικό μητρώο και σε ευρύτερο επίπεδο μπορούν να συσχετισθούν» με τρομοκρατικές ομάδες και τον ISIS, υπογράμμισε ο Πατρονάτζο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί