Πυρετός διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες

Π. Σάντσεθ: Τίμερμανς στην Επιτροπή – Βέμπερ στο Κοινοβούλιο, η «βάση για τη συμφωνία»

Μετά την αποτυχία των ολονύχτιων διαπραγματεύσεων κορυφής οι 28 της Ε.Ε. θα πρέπει να αναζητήσουν κοινό τόπο για τις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση (14:15 ώρα Ελλάδος): Η επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών για τα ύπατα αξιώματα της ΕΕ θα καθυστερήσει άλλες δύο ώρες ως τις 16:00 ώρα Ελλάδος, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της ΕΕ. Πρόκειται για την δεύτερη καθυστέρησή της, καθώς ο εκπρόσωπος είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι η έναρξη της συνόδου κορυφής θα καθυστερούσε ως τις 14:00 ώρα Ελλάδος.

Έπειτα από την αποτυχία των ολονύκτιων διαπραγματεύσεων κορυφής, οι 28 της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να συμφωνήσουν σήμερα για την σύνθεση της νέας διευθυντικής ομάδας της Ένωσης.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συναντώνται στις 11.00 τοπική ώρα (12 ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες ένα 24ωρο αφού χώρισαν έπειτα από άκαρπες διαπραγματεύσεις τουλάχιστον 18 ωρών. Οι 28 δεν κατόρθωσαν να βρουν κοινό τόπο για το κουαρτέτο των κορυφαίων πόστων της ΕΕ: προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου, του Κοινοβουλίου, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Τίμερμανς στην Επιτροπή και Βέμπερ στο Κοινοβούλιο είναι η “βάση για τη συμφωνία”, σύμφωνα με τον Π. Σάντσεθ

Τον Φρανς Τίμερμανς στην προεδρία της Επιτροπής και τον Μάνφρεντ Βέμπερ στο Ευρωκοινοβούλιο θεωρεί ο προωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίοες εκπροσωπεί και τον Έλληνα πρωθυπουργό, ως “βάση για μια ενδεχομένη συμφωνία”. Προσερχόμενος στη σημερινή τρίτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, ο Ισπανός πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να γίνει σεβαστή η διαδικασία των spitzekandidaten και να μην παραμεριστεί το Ευρωκοινοβούλιο. Ερωτηθείς εάν το σχέδιο για την ανάδειξη του Τίμερμανς ως προέδρου της Επιτροπής απορρίφθηκε ήδη από χθες, ο Σάντσεθ σημείωσε πως “δεν απορρίφθηκε η ιδέα, αλλά το συνολικό πακέτο”, ενώ σχετικά με την αντίθεση των ανατολικών χωρών στο πρόσωπο του Τίμερμανς σημείωσε ότι “δεν είναι δυνατό να απορρίπτεται κάποιος επειδή υπερασπίστηκε τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες”.

Από την πλευρά του, ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός, Ξαβιέ Μπέτελ εμφανίστηκε βέβαιος ότι μια συμφωνία θα βρεθεί σήμερα εκφράζοντας την ελπίδα το ΕΛΚ να κάνει “επανεκκίνηση”, καθώς, όπως είπε, εντοπίστηκε ένα “σφάλμα στο σύστημά του”.

Καθοριστικός ο Αλ. Τσίπρας για την αλλαγή συσχετισμών

Καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες των προοδευτικών δυνάμεων της Ε.Ε. να επαναφέρουν μετά από 15 χρόνια σοσιαλιστή πολιτικό στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Όπως σχολίαζαν την Δευτέρα διπλωματικές πηγές, στη 18ωρη κρίσιμη συνεδρίαση για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι σοσιαλιστές κεφαλαιοποίησαν ουσιαστικά την επιλογή τους να συνεργαστούν με τον Αλέξη Τσίπρα. Κι αυτό γιατί με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού επιτυγχάνεται η απόλυτη ισορροπία δυνάμεων μεταξύ ΕΛΚ και Σοσιαλιστών και πλήττεται η κεντροδεξιά παντοδυναμία των τελευταίων ετών.

Πιο συγκεκριμένα, οι συσχετισμοί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι οι εξής: οκτώ ηγέτες από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), επτά από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) (που με τη στήριξη του Α. Τσίπρα γίνονται επίσης οκτώ)- και επτά που συντάσσονται με τους Φιλελεύθερους. Έτσι, για πρώτη φορά το ΕΛΚ χάνει την πρωτιά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και καθιστά πιθανό το πέρασμα της προεδρίας της Επιτροπής στα χέρια των σοσιαλιστών μετά από 15 χρόνια.

Οι οκτώ προοδευτικοί ηγέτες είχαν μάλιστα συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ισπανικής αντιπροσωπείας αργά το βράδυ της Δευτέρας, κατά την οποία αποφασίστηκε να επιμείνουν στην υποψηφιότητα του Φρανς Τίμερμανς για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής. Το βασικό μήνυμα που έστειλαν οι οκτώ είναι ότι είναι επιβεβλημένη η αλλαγή στην προεδρία της Επιτροπής μετά από 15 χρόνια που την κατέχει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Τόνισαν, επίσης, πως είναι σημαντικό να βρεθεί μια λύση που δεν θα ακυρώνει τη διαδικασία των Spitzenkandidaten και δεν θα έρχεται σε αντίθεση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

“Είμαστε κοντά, αλλά όχι ακόμα”. Με αυτή τη λακωνική φράση απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου κατά την έξοδό του από το Ευρωπαϊκό Συμβουλίο.

Σημειώνεται ότι μετά τη διακοπή των εργασιών του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι οποίες θα συνεχιστούν σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός έφυγε για το Ηράκλειο, όπου έπρεπε να παραστεί σε προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Σήμερα ο Αλ. Τσίπρας δεν θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες και θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

Οι διευθετήσεις

Όπως αναλυτικά αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι διορισμοί στις θέσεις κλειδιά θα γίνουν με ένα νέο δεδομένο: οι ευρωεκλογές του Μαΐου έφεραν το δίδυμο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών μπροστά στην απώλεια του ελέγχου της πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ωστόσο την Κυριακή, ένα συμβιβαστικό πακέτο υποστηριζόμενο από την Γερμανία, την Γαλλία, τη Ολλανδία και την Ισπανία εμφανιζόταν ότι συγκεντρώνει την συναίνεση: ο ολλανδός σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς στην Κομισιόν, ο γερμανός συντηρητικός Μάνφρεντ Βέμπερ στο Κοινοβούλιο, ένα δίδυμο από τους Φιλελεύθερους για το Συμβούλιο και την ευρωπαϊκή διπλωματία.

Παράλληλα, η Γαλλία θα μπορούσε να ζητήσει την διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να υποστηρίξει μία γυναίκα για λόγους ισοτιμίας.

Ομως αυτές οι φιλικές διευθετήσεις με πυρήνα το γαλλο-γερμανικό δίδυμο δεν αρκούσαν για να ξεπερασθούν οι ευρωπαϊκές διαιρέσεις.

Μέρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αρνείται τον συμβιβασμό Μακρόν-Μέρκελ, που στερεί την προεδρία της Κομισιόν από τον επικεφαλής του Μάνφρεντ Βέμπερ. Αλλες χώρες απέρριψαν έναν συμβιβασμό που επιτεύχθηκε χωρίς αυτές.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, η συμφωνία εμποδίσθηκε την προχθεσινή νύκτα από μικρές χώρες: Ιρλανδία, Λετονία, Κροατία και από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, την ομάδα του Βίζεγκραντ, που θεώρησαν ότι δεν εκπροσωπούνται.

Προς το μεσημέρι, η σύνοδος διακόπηκε για σήμερα, απόφαση σπάνια που υποχρεώνει αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να αναθεωρήσουν τα προγράμματά τους.

Κουρασμένος έπειτα από μία εβδομάδα στην Ιαπωνία, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε μεγάλη δυσαρέσκεια για μία αποτυχία που ισοδυναμεί με παραδοχή αδυναμίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Αυτό δίνει μία πολύ κακή εικόνα της Ευρώπης, μία εικόνα έλλειψης σοβαρότητας, αναξιοπιστίας σε διεθνές επίπεδο», είπε εκφράζοντας την λύπη του για τις «ώρες ατέρμονων συζητήσεων» που μετατρέπουν τη Ευρωπαϊκή Ενωση σε «ένα 28μελές κλαμπ που συνέρχεται χωρίς ποτέ να αποφασίζει».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επωφελήθηκε από την ευκαιρία για να ζητήσει μεταρρύθμιση στη λήψη αποφάσεων, ώστε η ΕΕ να μην είναι πλέον «όμηρος μικρών ομάδων».

Από την πλευρά της, η Αγγελα Μέρκελ προσπάθησε να υποβαθμίσει την αποτυχία των συνομιλιών λέγοντας ότι αξίζει τον κόπο να χαθεί λίγος χρόνος για να αποφευχθούν εντάσεις πέντε ετών εξαιτίας κακών επιλογών.

Η κατάσταση δεν είναι χειρότερη από το 2014, όταν χρειάσθηκαν τρεις σύνοδοι κορυφής για να δοθεί η προεδρία της Κομισιόν στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Κοινοβουλίου στον Μάρτιν Σουλτς. Μία τέταρτη σύνοδος κορυφής τότε χρειάσθηκε για την πλήρωση των θέσεων του προέδρου του Συμβουλίου και του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίσθηκαν χθες το βράδυ ανάμεσα στους 28, καθώς και ανάμεσα στις πολιτικές ομάδες στο Στρασβούργο, όπου διεξάγεται σήμερα η πανηγυρική συνεδρίαση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μακρόν και Μέρκελ δήλωσαν ότι ελπίζουν σε μία ταχεία απόφαση σήμερα το μεσημέρι και, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, είναι πιθανόν ότι έχει βρεθεί μία συμβιβαστική λύση (πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, DPA).

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκλέξει οπωσδήποτε αύριο (3 Ιουλίου) τον πρόεδρό του

Όπως τονίζει το Reuters: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκλέξει τον πρόεδρό του στις 3 Ιουλίου, ακόμη κι αν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διάρκεια της σημερινής τους συνόδου, δήλωσε εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου.

“Δεν υπάρχει τρόπος να αλλάξει” η απόφαση να διεξαχθεί η ψηφοφορία στις 3 Ιουλίου, τόνισε ο εκρπόσωπος.

Ωστόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρέτεινε για μερικές ώρες, ως σήμερα στις 22:00 τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδας), τη διορία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων για τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη.

Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εκφράσει την επιθυμία η εκλογή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ακολουθήσει την επιλογή του επικεφαλής της Κομισιόν.


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί