Παρατείνεται για δύο εβδομάδες ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

Παράταση διαδικαστικής φύσης, δύο εβδομάδων, έλαβε η διαγωνιστική διαδικασία για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, έργο με φορέα υλοποίησης την Αριάδνη Interconnection, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ.

Η αρχική ημερομηνία για την κατάθεση και την αποσφράγιση των προσφορών είχε οριστεί για την Δευτέρα, 8 Ιουλίου, δηλαδή μια ημέρα μετά τις εθνικές εκλογές, ωστόσο μετακινήθηκε για τις 22 Ιουλίου, προκειμένου να παρασχεθούν διευκρινίσεις στους συμμετέχοντες σχετικά με στοιχεία του διαγωνισμού, εξέλιξη η οποία θεωρείται συνήθης, ειδικά σε περιπτώσεις έργων ανάλογου μεγέθους.

Η πρώτη σύμβαση του μεγάλου ενεργειακού έργου περιλαμβάνει 4 υποέργα, συνολικής προϋπολογισμένης αξίας 600 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 744 εκατ. ευρω). Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των προσφορών λήγει στις 8 Ιουλίου.

Το αντικείμενο του παραταθέντος διαγωνισμού είναι η «Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση καλωδίων και σταθμών ηλεκτροδίων, για την ηλεκτρική διασύνδεση συνεχούς ρεύματος, μεταξύ Κρήτης και Αττικής (2×500 MW)» με κόστος 600 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 744 εκατ. ευρώ) και διακρίνεται σε 4 βασικά υποέργα:

– Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση του υποβρύχιου καλωδιακού συστήματος δυτικού πόλου, των σταθμών ηλεκτροδίων και των υποβρύχιων καλωδίων, για τη σύνδεση των σταθμών ηλεκτροδίων (255 εκατ. ευρώ)

 Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση τού υποβρύχιου καλωδιακού συστήματος ανατολικού πόλου (225 εκατ. ευρώ)

 Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση υπόγειων καλωδιακών συστημάτων, για τη διασύνδεση των σταθμών μετατροπής με τα υποβρύχια καλωδιακά συστήματα του ανατολικού πόλου, του δυτικού πόλου και με τα υποβρύχια καλώδια, για τη σύνδεση των σταθμών ηλεκτροδίων (100 εκατ. ευρώ)

 Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση καλωδίων οπτικών ινών (20 εκατ. ευρώ)

Οι υποσταθμοί

Το έργο κατασκευής των υποσταθμών: «Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση 2 σταθμών μετατροπής και 1 υποσταθμού GIS, για την ηλεκτρική διασύνδεση συνεχούς ρεύματος, μεταξύ Κρήτης και Αττικής (2×500 MW) με εκτιμώμενο κόστος 315 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 390,6 εκατ. ευρώ) διατηρεί για την ώρα την αρχική καταληκτική προθεσμία της 22ας Ιουλίου για την ηλεκτρονική υποβολή των προσφορών.

Η χρονική διάρκεια για την ολοκλήρωση του μεγάλου ενεργειακού έργου υπολογίζεται σε 34 μήνες από την υπογραφή των συμβάσεων.  

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί