Ο Μ. Συντυχάκης στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον υποψήφιο βουλευτή του Κόμματος, Μανώλη Συντυχάκη, περιόδευσε την Πέμπτη 27/6, στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρύτανη του Ιδρύματος Ν.Κατσαράκη και στη συνέχεια συνομίλησε με εργαζόμενους του ιδρύματος.

Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρονται:

Στην συνάντηση με τον Πρύτανη του ιδρύματος, συζητήθηκαν οι συνολικές ανάγκες που έχει το νέο πανεπιστήμιο, ώστε να μπορέσει να εκπονήσει προγράμματα σπουδών πραγματικά πανεπιστημιακού επιπέδου. Επίσης συζητήθηκαν οι πολύ σοβαρές δυσκολίες που ήδη αντιμετωπίζει το ίδρυμα, με κύρια την συστηματική υποχρηματοδότηση και την έλλειψη μόνιμου προσωπικού (ΔΕΠ, ΕΤΕΠ, ΕΔΥΠ).

Στις συζητήσεις που ακολούθησαν με εργαζόμενους του Ιδρύματος ήταν έκδηλη η ανησυχία και η ανασφάλεια για το μέλλον του ιδρύματος, για το πώς ακριβώς θα λειτουργήσει από τη νέα ακαδημαϊκή χρόνια, όπου ουσιαστικά θα τρέχουν 2 παράλληλες σχολές (παλιό και νέο πρόγραμμα σπουδών). Ότι είναι αδύνατον να ανταποκριθεί το ίδρυμα χωρίς το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό του Ιδρύματος, το οποίο έχει αφήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στον αέρα. Ζητούμενο παραμένει τι σπουδές θα παρέχει το νέο πανεπιστήμιο καθώς όπως τονίστηκε «κάθε 3-4 χρόνια βάζουν τα τμήματα να αλλάζουν προγράμματα σπουδών, εφευρίσκουν νέες κατευθύνσεις, νέα μαθήματα και τώρα αυτό θα γενικευτεί με τα διετή προγράμματα σπουδών».

Ο Μανώλης Συντυχάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η ουσιαστική αναβάθμιση του Ιδρύματος σημαίνει επαρκή χρηματοδότηση, εκσυγχρονισμένες υποδομές, μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Σημαίνει σπουδές που παρέχουν πτυχία ως μόνιμη προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα. Ως εκ τούτου τόνισε ότι το ΚΚΕ έχει εκφράσει την διαφωνία του με το πρόσφατο νομοσχέδιο που ήρθε στη βουλή και μετέτρεψε το ΤΕΙ Κρήτης σε Πανεπιστήμιο διότι δεν διασφαλίζει τίποτα από όλα αυτά. Μάλιστα υπογράμμισε ότι με την ένταξη των 2ετων προγραμμάτων στα πανεπιστήμια, τα ιδρύματα θα εξισωθούν προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω. Αυτό διότι αποτελεί στόχο της ΕΕ οι απόφοιτοι που επιλέγουν την επαγγελματική εκπαίδευση να φτάσουν στο 70-80%. Άρα κάθε ίδρυμα που εκπονεί και 2ετη προγράμματα θα καταλήξει να εκπονεί μόνο ή κυρίως αυτά σε ένα βάθος χρόνου. Σε όλα αυτά προστίθεται τώρα και το απαράδεκτο, μόλις λίγες μέρες πριν την κατάθεση των μηχανογραφικών, με ευθύνη της κυβέρνησης, να μην έχει ακόμη οριστικοποιηθεί ο 5ετης κύκλος σπουδών της σχολής μηχανικών.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ θα είναι δίπλα στους εργαζόμενους και τους φοιτητές του ιδρύματος την επόμενη, δύσκολη, για το ίδρυμα και τους ανθρώπους του μέρα. Θα είναι στο πλάι τους στις διεκδικήσεις για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να μην περάσει καμία απόλυση, να αυξηθεί η χρηματοδότηση, να αναβαθμιστεί η ποιότητα σπουδών.

Τέλος τους κάλεσε να δουν καθαρά ποια δύναμη εδώ και χρόνια, ενημέρωσε, προειδοποίησε, δεν χάιδεψε αυτιά και διεκδικεί να μην παραδοθεί το ίδρυμα στις επιδιώξεις του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του. Να κάνουν το πρώτο γενναίο βήμα στις 7 Ιούλη σπάζοντας προκαταλήψεις και αναστολές, να μην υποκύψουν σε χιλιοειπωμένα διλήμματα, να προχωρήσουν μπροστά με κόκκινη ψήφο στις κάλπες. Γιατί η πραγματική λύση βρίσκεται στον δρόμο που προτείνει το ΚΚΕ, αυτόν που θέλει την εκπαίδευση, την έρευνα, την επιστήμη να υπηρετεί τις ανάγκες του λαούς μας. Το δεύτερο βήμα να γίνει στις 8 Ιούλη, μέσα από τους συλλόγους τους, το κίνημα, μαζί με τους φοιτητές, με αγώνες απέναντι στην σημερινή κατάσταση, απέναντι στον συμβιβασμό «ότι έτσι είναι τα πράγματα, δεν γίνεται αλλιώς».

Άρθρα στην ίδια κατηγορία

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση mail σας ΔΕ θα εμφανιστεί