Κάτω οι βάσεις, «Βατερλό» στη Χημεία

Σε γενικές γραμμές, οι υποψήφιοι έγραψαν κάτω από τη βάση στα επτά από τα έντεκα μαθήματα, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως φέτος είναι –συνολικά- λιγότεροι και οι αριστούχοι.

Xειρότερες από πέρυσι οι επιδόσεις στα περισσότερα μαθήματα των πανελλαδικών, με τη Χημεία να αποτελεί το φετινό «Βατερλό» καθώς είναι σχεδόν διπλάσιο το ποσοστό όσων έγραψαν κάτω από τη βάση.

Η Βιολογία και η Ιστορία συμπληρώνουν την τριάδα των μαθημάτων που δυσκόλεψαν τους υποψηφίους οι οποίοι, από την άλλη, έχουν λόγους να αισιοδοξούν, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πτώση των βάσεων σε όλα τα πεδία.

Σε γενικές γραμμές, οι υποψήφιοι έγραψαν κάτω από τη βάση στα επτά από τα έντεκα μαθήματα, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως φέτος είναι –συνολικά- λιγότεροι και οι αριστούχοι. Ακόμα και σε μαθήματα που η γενική επίδοση κρίνεται θετική. Κατά τ’ άλλα, οι προβλέψεις για τις επιδόσεις, άλλες «βγήκαν», άλλες όχι.

Στην Εκθεση, επιβεβαιώθηκε ο φόβος για λίγες υψηλές βαθμολογίες, μόλις το 1,34%. Μικρότερο, αλλά ελαφρώς, και το ποσοστό όσων έγραψαν πάνω από τη βάση. Βέβαια, δεν αλλάζει η γενικά καλή εικόνα του μαθήματος, καθώς είναι πάντα μικρό το ποσοστό αποτυχίας (κάτω από τη βάση).

Στη Φυσική, από την άλλη, πήγε τζάμπα όλη η γκρίνια. Οι επιδόσεις ήταν -έστω λίγο- καλύτερες σε σχέση με πέρυσι. Ελαφρώς λιγότεροι όσοι έγραψαν κάτω από τη βάση, με καλύτερες βαθμολογίες στις χαμηλές κλίμακες (μέχρι 15), λιγότεροι οι αριστούχοι.

Στα Αρχαία και τα Μαθηματικά, η γενική επίδοση είναι καλύτερη σε σχέση με πέρυσι. Στα Μαθηματικά είναι περισσότεροι και οι άριστοι. Αυτό βέβαια δεν αλλάζει το μεγάλο ποσοστό αποτυχίας που συνοδεύει τα τελευταία χρόνια το μάθημα. Πέρυσι έγραψε κάτω από τη βάση σχεδόν το 79%, φέτος το 61,03.

Στα Αρχαία, σε αντίθεση με την καλή γενική εικόνα, οι αριστούχοι ήταν λίγοι. Μάλιστα σημειώνουν το δεύτερο χειρότερο ποσοστό αρίστων (2,84%) μετά την Εκθεση που παραδοσιακά έχει πολύ λίγους άριστους.

Στην Ιστορία, έγραψαν λίγο χειρότερα, στην Πληροφορική καλύτερα, στην ΑΟΘ χειρότερα. Μην ξεχνάμε τη Βιολογία, η οποία με τις χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι θα συμβάλει κατά πολύ στην πτώση των βάσεων των αντίστοιχων σχολών.

Αναλυτικά, ανά μάθημα η απόδοση των φετινών υποψηφίων.

Εκθεση

Οι περισσότεροι έγραψαν καλά. Το 83,89% πάνω από τη βάση με το 16,11% κάτω από το 10. Λίγο χειρότερα όμως από πέρυσι, αφού πέρυσι πάνω από τη βάση είχε γράψει το 84,10%. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ήταν πολύ λίγοι οι αριστούχοι. Πάντα είναι λίγοι, φέτος ακόμη λιγότεροι και οι λιγότεροι απ’ όλα τα μαθήματα. Από 18 έως 20 κατάφερε και έγραψε μόλις το 1,34% (!) σε σχέση με το 4,67% πέρυσι. Λιγότεροι και όσοι έγραψαν από τις μεσαίες βαθμολογίες και πάνω, περισσότεροι εκείνοι που έγραψαν από 10 έως 15.

Βιολογία Γ.Π.

Χειρότερες οι βαθμολογίες. Το 64,99% έγραψε κάτω από τη βάση (σε σχέση με το 61,39% πέρυσι) και μάλιστα οι περισσότεροι από αυτούς έγραψαν πολύ… άσχημα. Το 40,34% έγραψε από 0 έως 5! Από την άλλη πλευρά της κλίμακας, ελάχιστοι οι άριστοι, αλλά όχι πολύ λιγότεροι από πέρυσι. Από 18 έως 20 έγραψε το 8,04% έναντι του 8,23 πέρυσι.

Αρχαία

Μικρότερο το ποσοστό όσων έγραψαν κάτω από τη βάση. Το 31,72% έγραψε πάνω από 10 έναντι 36,59% πέρυσι. Γενικότερα είναι καλύτερη η εικόνα φέτος. Είναι περισσότεροι όσοι σημείωσαν μεσαίες και λίγο υψηλότερες βαθμολογίες. Σε αντίθεση με τους άριστους που ήταν αρκετά λιγότεροι φέτος. Ητοι, μόλις το 2,84% έναντι 4,67% πέρυσι.

Λατινικά

Λίγο περισσότεροι έπεσαν, φέτος, κάτω από τη βάση. Το 30,29 έγραψε κάτω από 10 σε σχέση με το 29,10% πέρυσι. Γενικώς λίγο χειρότερες οι επιδόσεις. Με συγκέντρωση των περισσότερων στις μεσαίες βαθμολογίες. Λιγότεροι και οι άριστοι από πέρυσι (24,23% έναντι 28,32%).

Ιστορία

Χειρότερα από πέρυσι. Το 47,20% έγραψε κάτω από τη βάση (έναντι 46,21% πέρυσι), διατηρώντας παράλληλα την άσχημη εικόνα του μαθήματος τα τελευταία χρόνια. Λίγο λιγότεροι από τους μισούς γράφουν κάτω από τη βάση. Δεν το χαρακτηρίζεις επιτυχημένο ποσοστό. Παρ’ όλα αυτά, όσοι έγραψαν καλά έγραψαν καλύτερα από τους περσινούς. Είναι περισσότεροι τόσο εκείνοι που σημείωσαν μεσαίες βαθμολογίες όσο και οι αριστούχοι. Εστω και λίγοι. Ενα από τα λίγα μαθήματα που έχει περισσότερες άριστες βαθμολογίες σε σχέση με πέρυσι. Δηλαδή, 9,04% έναντι 8,75%.

Βιολογία Ο.Π.

Το 64,99% έγραψε κάτω από τη βάση. Πέρυσι το ποσοστό αποτυχίας ήταν 61,39%. Εκτός από τη γενικά κακή εικόνα του μαθήματος, εδώ και αρκετά χρόνια, επιβεβαιώνεται και το γεγονός ότι η Βιολογία είναι μάθημα για άριστους και όσους έχουν σαφή προσανατολισμό. Απ’ όσους κατάφεραν να γράψουν πάνω από τη βάση, οι περισσότεροι συγκεντρώθηκαν από τις μεσαίες και πάνω βαθμολογίες της κλίμακας. Ενδεικτική η μεγάλη αύξηση των αριστούχων, που έφτασαν το 28,14% έναντι 15,38% πέρυσι.

Μαθηματικά

Παρά το μεγάλο ποσοστό αποτυχίας, είναι καλύτερη η εικόνα σε σχέση με πέρυσι. Κάτω από τη βάση έγραψε το 61,03% έναντι του 69,62% πέρυσι. Καλύτερες είναι και οι επιδόσεις στις μεσαίες και τις υψηλές βαθμολογίες. Οπως μεγαλύτερο είναι και το ποσοστό των αρίστων, ήτοι 5,44% έναντι 2,79% πέρυσι.

Φυσική

Μικρές οι διαφορές ανάμεσα στη φετινή και την περσινή εικόνα. Ελάχιστα μικρότερο το ποσοστό αποτυχίας (39,41% από 39,78% πέρυσι). Κατά τ’ άλλα, οι περισσότεροι συγκεντρώθηκαν στις χαμηλές βαθμολογίες και λίγοι στις υψηλές. Αρκετά λιγότεροι οι αριστούχοι, 12,73% (16,60% πέρυσι).

Χημεία

Η μεγάλη αποτυχία. Το 42,12% έγραψε κάτω από τη βάση, ενώ πέρυσι το ποσοστό αυτό ήταν 26,25%. Σχεδόν διπλάσιο. Οσοι κατάφεραν να περάσουν τη βάση είναι συγκεντρωμένοι στις χαμηλές βαθμολογίες. Οσο μεγαλώνουν οι βαθμοί τόσο λιγοστεύουν οι υποψήφιοι. Ακόμη περισσότερο στις άριστες βαθμολογίες. Είναι χαοτική η διαφορά ανάμεσα στα φετινά και τα περσινά ποσοστά. Φέτος έγραψε άριστα (18-20) το 4,37%, ενώ πέρυσι το 23,10%!

Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον

Καλύτερα σε σχέση με πέρυσι. Φέτος το 41,74% έγραψε κάτω από τη βάση, ενώ πέρυσι το ίδιο ποσοστό είχε ανεβεί στο 50,46%. Γενικώς τα πήγαν καλά οι φετινοί υποψήφιοι, καθώς οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις είναι στις μεσαίες και υψηλότερες βαθμολογίες. Πολύ περισσότεροι και οι άριστοι. Εφτασαν στο 20,67% από το μόλις 9,87% πέρυσι.

Αρχές Οικονομικής Θεωρίας

Αντίθετη εικόνα από τους υποψηφίους του πεδίου των οικονομικών σχολών. Δεν τα πήγαν πολύ καλά, τα πήγαν χειρότερα από πέρυσι. Φέτος κάτω από τη βάση έγραψε το 43,03%, ενώ πέρυσι ήταν στο 35,37%. Οι περισσότεροι συγκεντρώθηκαν στις χαμηλές βαθμολογίες, κάτω από 15. Λιγότεροι και οι αριστούχοι. Σχεδόν οι μισοί, δηλαδή 12,22%, έναντι 21,82% πέρυσι.

Αννα Ανδριτσάκη- Εφημερίδα Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί