Εκτενής ενημέρωση για το Μεταφορικό Ισοδύναμο Κρήτης στο Επιμελητήριο Ηρακλείου

Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από την πλευρά των επιχειρήσεων, οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν  και οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ένταξή τους στο Μεταφορικό Ισοδύναμο (Μ.Ι.) παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ηρακλείου και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής απόψε στο Ηράκλειο.  

Όπως έχει ανακοινωθεί το μέτρο πρόκειται να εφαρμοστεί και για την Κρήτη από 1η Ιουλίου 2019 και προβλέπει τη μείωση του κόστους ακτοπλοϊκής μεταφοράς για αγροτικά, μεταποιημένα και ξενοδοχειακά προϊόντα και εμπορεύματα, που διακινούνται από και προς την Κρήτη.  

Στη διάρκεια της εκδήλωση, ο Γενικός Γραμματέας  Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιώργος Κασσάρας περιέγραψε τη διαδρομή του Μεταφορικού Ισοδύναμου και την ιστορία του στην Ελλάδα, παρουσίασε τις βασικές παραμέτρους εφαρμογής του και τόνισε τη σημασία της στήριξης των επιχειρήσεων της Κρήτης, καθώς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  επιθυμεί να ενισχύσει την παραγωγή και την εξωστρέφεια των Κρητικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Τέλος, ανακοίνωσε πως από σήμερα μπορούν να ξεκινήσουν τη συμπλήρωση της αίτησης συμμετοχής.

Ο κ. Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, Ειδικός Σύμβουλος του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  και υπεύθυνος της Ομάδας Εργασίας για το Μ.Ι. ανέλυσε τις διαστάσεις του Εθνικού Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων,  καθώς οι εθνικοί πόροι ύψους 570 εκ. ευρώ που έχουν διατεθεί με απόφαση του Πρωθυπουργού, αποτελούν έμπρακτη στήριξη της νησιωτικότητας. Επιπλέον, τόνισε τη σημαντική παράμετρο του απλού και σύντομου πληροφοριακού συστήματος που καταφέρνει να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να χρηματοδοτηθούν το αργότερο σε ένα μήνα.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης, εκ των πρωτεργατών για την ένταξη της Κρήτης στο ειδικό αυτό καθεστώς, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «από την πρώτη στιγμή που εισήχθη με Νόμο το 2018 από την κυβέρνηση αυτή, ξεκινήσαν πρωτοβουλίες, με βασικό πρωταγωνιστή το Επιμελητήριο μας για να διεκδικήσουμε την ένταξη  Κρήτης στις ευεργετικές αυτές διατάξεις. Πλέον σε λίγες ημέρες οι πολύ μικρές, μικρές, μικρομεσαίες και μεσαίες κρητικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παραγωγή, το εμπόριο, τη βιομηχανία, την εστίαση, τον τουρισμό αλλά και την ανακύκλωση θα μπορούν να αιτηθούν την ένταξη στο μέτρο ως αντιστάθμισμα για το υψηλό κόστος των μεταφορικών και τους χρονικούς  περιορισμούς στην παράδοση και παραλαβή προϊόντων.»

Στην  εκδήλωση συμμετείχε επίσης ο κ. Γιώργος Αλεξάκης, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων, Αναπληρωματικό Μέλος Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, ο οποίος αναφέρθηκε στη συμβολή και τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης στην οριστική ένταξη της Κρήτης στις ευνοϊκές διατάξεις του μέτρου. 

Ακολούθησε εκτενής και αναλυτική ενημέρωση από τα στελέχη του ΕΦΕΠΑΕ και της Αναπτυξιακής Κρήτης για ζητήματα σχετικά με τις κατηγορίες δικαιούχων, τις επιλέξιμες δαπάνες και τον τρόπο υποβολής της αίτησης, καθώς και ερωτήσεις επιχειρηματιών που ζητούσαν διευκρινίσεις για επιμέρους θέματα.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Φραγκάκης. 

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί