Α. Τσίπρας: Επέκταση τώρα των 120 δόσεων σε επιχειρήσεις, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα θέσει στο τραπέζι την επέκταση των 120 δόσεων για τη ρύθμιση των οφειλών και σε επιχειρήσεις. Την ανακοίνωση έκανε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες βράδυ στην ΕΡΤ 3. Και τόνισε πως αν υπάρξει συμφωνία σε αυτό από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, «είμαι έτοιμος ακόμα και τώρα, με μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, να νομοθετηθεί».

Δείτε επίσης: Αλ. Τσίπρας στην ΕΡΤ3: Να μην σκεφτεί καν η Τουρκία να κάνει γεώτρηση στο Καστελόριζο

«Είναι μέτρο που δίνει ανάσα στους ασφαλισμένους και σε εκατομμύρια συμπολίτες μας με χρέη για να μπορέσουν να τα εξυπηρετήσουν. Η δική μας θέση είναι ότι πρέπει να επεκταθεί και στις επιχειρήσεις, με κάποια κριτήρια βεβαίως όχι ενδεχομένως σε όλες αλλά στη μεγάλη πλειοψηφία, ίσως με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

“Άκουσα τον κ. Βρούτση να μιλάει για μια λάθος τακτική, για μια λάθος πολιτική επιλογή που ήταν οι 120 δόσεις, που θα αλλάξει την κουλτούρα πληρωμών και δεν πρέπει να αλλάξει αυτή η κουλτούρα, δεν ξέρω ποια είναι η θέση των πολιτικών μας αντιπάλων”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και πρόσθεσε: 
“Εμείς πιστεύουμε, πως όχι μόνο, αυτό ήταν ένα αναγκαίο μέτρο που δίνει ανάσα στους ασφαλισμένους, διότι υπάρχει και κούρεμα βασικού κεφαλαίου, αλλά είναι και ένα μέτρο που δίνει ανάσα και σε εκατομμύρια συμπολίτες μας με χρέη. Όχι για να σταματήσουν να πληρώνουν, αλλά για να μπορέσουν επιτέλους να τα εξυπηρετήσουν. Και η δική μας θέση και στάση είναι ότι πρέπει να επεκταθεί και στις επιχειρήσεις, με κάποια κριτήρια βεβαίως, όχι ενδεχομένως σε όλες τις επιχειρήσεις, αλλά στη μεγάλη πλειοψηφία, ίσως με τζίρο έως 2 εκατομμύρια ευρώ, πρέπει να επεκταθεί. Το βάζω στο τραπέζι, θα ζητήσω και τη θέση των άλλων πολιτικών κομμάτων και αν υπάρξει συμφωνία σε αυτό, εγώ είμαι έτοιμος ακόμα και τώρα, με μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να νομοθετηθεί. Αν υπάρξει διαφωνία, να μας εξηγήσουν γιατί έχουν διαφωνία. Και, επιτέλους και ο κ. Μητσοτάκης σε αυτό το θέμα να πάρει θέση, για τις 120 δόσεις. Διότι άφησε υπονοούμενα, επίσης σε συνέντευξη του, ότι όσοι μπήκανε μπήκαν, θα καταργηθούν οι 120 δόσεις, εάν εκλεγεί. Εγώ θεωρώ ότι δεν θα εκλεγεί και ότι όλα αυτά θα προχωρήσουν, διότι στο τέλος της ημέρας πρέπει να καταλάβουμε, ότι ξενοδόχος που λένε, είναι ο λαός, δεν πρέπει να λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο. Και ο ελληνικός λαός δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Άλλο ήταν οι ευρωπαϊκές εκλογές, που ήθελε να δώσει και ένα μήνυμα δυσαρέσκειας, διότι μας πιστώνει ο κόσμος ότι βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια, αλλά ταυτόχρονα μας καταλογίζει ότι αυτό άργησε να γίνει και ότι έγινε με επιπρόσθετο πόνο. Και το μήνυμα το πήραμε.

Αλλά όταν εδώ έρχεται να αποφασίσει για το μέλλον του και για τη ζωή του, έρχεται, δηλαδή, να αποφασίσει αν θα συνεχίσουμε προς τα εμπρός, παρά τα όποια λάθη τις όποιες δυσκολίες, αλλά θα συνεχίσουμε προς τα εμπρός όλοι μαζί ή θα γυρίσουμε πίσω στις μαύρες και σκοτεινές μέρες, νομίζω πως η απόφαση του θα είναι ξεκάθαρη.”

Στοχευμένες φοροελαφρύνσεις

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όσους περιλαμβάνονται στη μεσαία τάξη, τονίζοντας ότι «από εμάς μπορούν να περιμένουν ότι τώρα που όλοι μαζί βγαίνουμε στο ξέφωτο με λυμένα χέρα χωρίς μνημόνια, που έχουμε δημοσιονομικό χώρο, να δώσουμε φοροελαφρύνσεις στοχευμένες σε αυτούς».

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε: 

  • Ανακοινώσαμε από 1/1/2020 την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και τη ριζική μείωση για ακόμα μεγαλύτερα εισοδήματα.
  • Ανακοινώσαμε και ήδη ξεκινήσαμε να εφαρμόζεται για το ‘19 και θα φανεί στα εκκαθαριστικά που θα λάβουν το καλοκαίρι οι πολίτες, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ 10% μεσοσταθμικά το ‘19 και άλλα 20% από 1/1/2020. 
  • Έχουμε ήδη εφαρμόσει από τον Σεπτέμβριο του 2018 από τη ΔΕΘ θετικά μέτρα για τη μεσαία τάξη, εφαρμόστηκε η μείωση των εισφορών σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες.
  • Προχωρήσαμε στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στην ενέργεια, στα τρόφιμα.

«Όλες αυτές οι στοχευμένες φοροαπαλλαγές συν η συνέχιση της στήριξης των μεσαίων και κοινωνικά αδύναμων είναι η πολιτική μας και αυτό που έχουμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους αυτούς. Η μείωση της προκαταβολής φόρους από το 100% στο 50%, η μείωση των φορολογικών συντελεστών για το εισόδημα από το 22% στο 20%», είπε επίσης ο πρωθυπουργός που εμφανίστηκε αισιόδοξος για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί