Α. Ξανθός προς Μητσοτάκη: Γιατί όταν ήσασταν κυβέρνηση δεν κάνατε όσα υπόσχεστε τώρα;

Ερώτημα προς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας θέτει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, για όλα όσα υπόσχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους πολίτες. «Αναρωτιέμαι και ερωτώ, γιατί όλα αυτά που υπόσχεται δεν έγιναν την περίοδο της μνημονιακής διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του ίδιου ως πρωτοκλασάτου υπουργού, γιατί τότε δεν υπήρξε εκτίναξη των επενδύσεων, γιατί τότε δεν υπήρξε φορολογική ανακούφιση της μεσαίας τάξης, γιατί τότε δεν αντιμετωπίστηκε το πελατειακό κράτος, γιατί δεν αντιμετωπίστηκαν οι στρεβλώσεις της Δημόσιας Υγείας;». Ο υπουργός σε περιοδεία του σε χωριά του Ρεθύμνου και περιοχές της ενδοχώρας μαζί με τους υποψήφιους βουλευτές Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δήμο Κλάδο, Εμμανουέλα Μαθιουδάκη και Χρυσούλα Μανουσάκη, αναφέρουν ότι πλέον το μέχρι σήμερα έργο της κυβέρνησης που κατάφερε να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο είναι μετρήσιμο και αξιόλογο.

«Ζητάμε από τους πολίτες να εκφράσουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ και να αναλογιστούν ότι εμείς διορθώσαμε τα λάθη, αποδείξαμε ότι μπορεί η χώρα να οδηγηθεί μέσα από τον προγραμματισμό, την οργάνωση αλλά και την τίμια διαχείριση στην προκοπή έχοντας ως προτεραιότητα το κράτος δικαίου, πρόνοιας και αντιμετωπίζοντας τους πολίτες με ισότητα και κοινωνική ευαισθησία», επισήμανε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά τη διάρκεια της περιοδείας, στο πλαίσιο της οποίας συμμετείχε σε εκδήλωση-συζήτηση στην Επισκοπή της ΔΕ Λαππαίων. Το βράδυ με τους υποψήφιους βουλευτές Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, θα βρεθούν σε εκδήλωση-συζήτηση στο Χαμαλεύρι της ΔΕ Αρκαδίου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ξανθός σχολίασε την έκφραση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας περί «οδοστρωτήρα», επισημαίνοντας ότι αυτός ο όρος αυτή, η λέξη είναι συνυφασμένη με την επιβολή την έννοια της καταστολής και της ισοπέδωσης. «Δεν μπορώ να αντιληφθώ κάποιο θετικό κοινωνικό πρόσημο από τη λέξη οδοστρωτήρας και σε ό,τι αφορά τα σχέδια ανάπτυξης που αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναρωτιέμαι γιατί δεν τα έκανε πράξη τόσο ο ίδιος όσο και η μνημονιακή κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε ως υπουργός και μάλιστα εκ των κορυφαίων. Υπάρχει πολιτικό ονοματεπώνυμο στο στρεβλό σύστημα πολιτικής εξουσίας στη χώρα, το οποίο έχει απόλυτη σχέση με τις παθογένειες και τις παρενέργειες που οδήγησαν στην κρίση, στα μνημόνια και στη χρεοκοπία. Άρα το να έρχεται σήμερα ο άνθρωπος που είναι οργανικό στοιχείο του πολιτικού συστήματος με γνωστούς δεσμούς οικογενειοκρατίας πελατειακών σχέσεων και να ευαγγελίζεται εκσυγχρονισμό του κράτους, νομίζω ότι είναι προσβλητικό για τη νοημοσύνη των ανθρώπων. Είναι άλλο να εισπράττεις πολιτικά και να κεφαλαιοποιείς πολιτικά μία διαμαρτυρία μιας μερίδας της κοινωνίας για την παρατεταμένη λιτότητα, τις περικοπές και τις επιβαρύνσεις που εμπεριείχε και το τρίτο μνημόνιο και είναι άλλο να λες ότι αυτό είναι πρόγραμμα σωτηρίας για τη χώρα. Δεν υπάρχει, κατά την άποψή μου, πρόγραμμα στην αντιπολίτευση μιας και έχει δομική αναξιοπιστία η Νέα Δημοκρατία, ακόμη και λόγω της συμμετοχής προβεβλημένων στελεχών της σε όλο αυτό το σύστημα διαχείρισης που φάνηκε ανίκανο να αντιμετωπίσει τις βαθύτερες παθογένειες της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής της χώρας και που φάνηκε εντελώς ανίκανο να διαχειριστεί τις μεγάλες κοινωνικές ανάγκες μέσα στην κρίση. Αυτό λοιπόν όλο το σύστημα δεν μπορεί να μας εμφανίζεται σήμερα ως ο σωτήρας και ελπίδα της κοινωνίας, σε μία περίοδο μετά το μνημόνιο που ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας κατάφεραν να βγάλουν τη χώρα από αυτό» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό, ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από το μνημόνιο με την κοινωνία όρθια και απέδειξε ότι είναι αξιόπιστος συνομιλητής των ευρωπαϊκών θεσμών και των δανειστών της χώρας. «Μπόρεσε και τήρησε δεσμεύσεις, τήρησε βασικούς δημοσιονομικούς στόχους, χωρίς να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερες ανισότητες , προστατεύοντας τους αδύναμους, δημιουργώντας παράλληλα συνθήκες κοινωνικής συνοχής, και για το λόγο αυτό κατάφερε να κυβερνήσει σε συνθήκες πρωτοφανούς κοινωνικής ειρήνης και πολιτικής σταθερότητας», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ανδρέας Ξανθός. «Αυτό σημαίνει πως επ ουδενί ταιριάζει στο ΣΥΡΙΖΑ ο χαρακτηρισμός της χειρότερης κυβέρνησης που του αποδίδει η Νέα Δημοκρατία, γιατί αν είναι έτσι, τότε όλα αυτά τα θετικά που έγιναν, τα κατάφερε η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης κατά τη Νέα Δημοκρατία. Προκαλείται λοιπόν η νοημοσύνη των ανθρώπων με αυτούς τους χαρακτηρισμούς από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας προς το ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, δηλώνοντας ταυτόχρονα την ευχαρίστηση του όταν στις περιοδείες που πραγματοποιεί και στην επαφή και επικοινωνία του με τους πολίτες αντιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, την αναγνώριση που υπάρχει στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. «Χαίρομαι όταν αντιλαμβάνομαι ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα τον άνθρωπο που μπορεί να είναι ένας τίμιος συνομιλητής, ένας άνθρωπος του αγώνα, της προσπάθειας και του σεβασμού. Θεωρώ πως στο σημείο αυτό έρχεται να παίξει ρόλο η πορεία και η προσωπική διαδρομή του καθενός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέρχεται από ένα κοινωνικό οικογενειακό τζάκι με στρωμένο το δρόμο προς την πολιτική ανέλιξη και τη διεκδίκηση υψηλών αξιωμάτων, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έχει μία πορεία συμμετοχής στην Αριστερά, μία πορεία κοινωνικών, πολιτικών αγώνων, μέσα από την Αριστερά, αγώνων διεκδίκησης των δικαιωμάτων και προάσπισης των αξιών. Αυτή είναι μία δομική διαφορά μεταξύ των δύο ανδρών η οποία επηρεάζει τον τρόπο, το ήθος, το επικοινωνιακό επίπεδο που έχει ο καθένας ξεχωριστά προς τον κόσμο, τους πολίτες» προσέθεσε.

Επίσης, ο Ανδρέας Ξανθός είπε ότι «το επικοινωνιακό ταλέντο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι σαφές όμως για όλους, και πρέπει να πούμε ότι παρά το ταλέντο και το χάρισμα του πρωθυπουργού, υπήρξε επικοινωνιακό πρόβλημα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια. Βλέπουμε μία αντίφαση, διακρίναμε μία δυσκολία στην επικοινωνία μας με τον κόσμο ίσως επειδή ρίξαμε περισσότερο βάρος στο έργο της κυβέρνησης και στην επίλυση θεμάτων που χρόνιζαν παρά στην επικοινωνιακή μας τακτική. Βοήθησε βέβαια πάρα πολύ και η στάση ορισμένων Μέσων Ενημέρωσης».

Ο Ανδρέας Ξανθός καλεί όλους τους πολίτες να αναλογιστούν την επόμενη μέρα των εθνικών εκλογών με κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Νέα Δημοκρατία ή την επόμενη μέρα με κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ. « Η πρώτη περίπτωση συνιστά μία πολύ σημαντική υποχώρηση και μία σημαντική διακινδύνευση όλων των επιτυχιών που υπήρξαν αυτή την περίοδο. Η Ελλάδα μας θα πάει πίσω και τόσο η λειτουργία του πολιτικού συστήματος όσο κι η λειτουργία των θεσμών και η εξυγίανση λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, αλλά κι οι προτεραιότητες της κάλυψης των αναγκών της κοινωνίας θα αλλάξουν. Δυστυχώς, θα έχουμε αλλαγή κοινωνικών και πολιτικών προτεραιοτήτων σε περίπτωση που βγει η Νέα Δημοκρατία μιας και θα προταθούν τα συμφέροντα μιας επιχειρηματικής ελίτ που θέλει να προωθήσει μία όλο και πιο ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση της αγοράς και της οικονομίας. Με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας θα προταθούν τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων που διεκδικούν τη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων, τη συρρίκνωση της παρουσίας του κοινωνικού κράτους τόσο σε θέματα παιδείας όσο και υγείας, ενώ θα υπάρξει υποχώρηση σημαντικών κοινωνικών κατακτήσεων που υπήρξαν αυτή την περίοδο μέσα στην κρίση και μέσα στη λιτότητα. Όλο αυτό, θα είναι μία εξέλιξη που πραγματικά θα μας βάλει σε μία περίοδο κοινωνικής αναστάτωσης, κοινωνικών διεργασιών που θα υπονομεύσουν την πολιτική σταθερότητα που με πολύ κόπο εμείς ως κυβέρνηση κατακτήσαμε μέσα στην κρίση. Στο δεύτερο σενάριο, δηλαδή επόμενη μέρα με κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ, είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως θα υπάρξει η δυνατότητα στην κυβέρνηση που τα κατάφερε στα δύσκολα, να βγάλει δηλαδή τη χώρα από την κρίση, πως θα υπάρξει κοινωνική ομόνοια, θα υπάρξει συνέχεια στη στήριξη των πολιτών, των ευπαθών ομάδων και τις ευαίσθητα κοινωνικές ομάδες, θα μας δοθεί η δυνατότητα να συνεχιστεί μία πορεία ώστε να κατανείμουμε με δικαιότερο τρόπο τα οφέλη της ανάκαμψης της οικονομίας η οποία έχει δρομολογηθεί. Το ζητούμενο είναι η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, να ενισχυθεί η απασχόληση με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα και των μισθολογικών standards που πρέπει να έχει κάθε εργαζόμενος. Στόχος μας είναι να ενισχυθεί μία πορεία αναδιοργάνωσής, ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους που και αυτό είχε πολλαπλές στρεβλώσεις, τις οποίες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν να διορθώσουν, ώστε να έχουμε μία καλύτερη ποιότητα και στη δημόσια διοίκηση και στο κοινωνικό κράτος και στη λειτουργία της δημοκρατίας» είπε ο Ανδρέας Ξανθός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση mail σας ΔΕ θα εμφανιστεί