Υποσχέσεις «αέρα πατέρα» του Κυριάκου κι οι αξέχαστοι φόροι 65 δισ. €, ο ΕΝΦΙΑ και τόσα άλλα από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λοιπόν, “δεσμεύθηκε”  στην παρουσίαση του προγράμματός του “για μειώσεις φόρων σε όλους”.

Πόσο εξοργιστικό είναι να μιλάει το κόμμα του νεοφιλελευθερισμού για “μειώσεις φόρων σε όλους” όταν επί των ημερών της ΝΔ (με συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) επιβλήθηκαν συνολικά μέτρα σε βάρος των πολιτών, ειδικά των πιο αδύναμων, 65 δισ. ευρώ και καθιερώθηκαν ο ΕΝΦΙΑ, η εισφορά αλληλεγγύης και τόσα άλλα μέτρα που επιβάρυναν κυρίως τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.

Από τα όσα εξήγγειλε ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης – και πέραν από το υποκριτικό του πράγματος, να υπόσχεται “μειώσεις” το κόμμα που επέβαλε τόσους φόρους- συνάγονται σημαντικά συμπεράσματα που επιβεβαιώνουν πως μόνο “μειώσεις φόρων για όλους” δεν προβλέπει το πρόγραμμα της ΝΔ και πως για να υλοποιηθούν χρειάζονται ισοδύναμα μέτρα 5,3 δις. ευρώ. Ένα είναι το ερώτημα: Από πού θα βρει τα χρήματα; Από πού θα κόψει πάνω από 5 δις. ευρώ για να μειώσει φόρους στις μεγάλες κυρίως επιχειρήσεις και τις μεγάλες περιουσίες;

Βασικότερο σημείο της πρότασης της ΝΔ  για μείωση της φορολογίας είναι αυτή της μείωσης φόρου των επιχειρήσεων από 28% σε 20%. Πέρα από το γεγονός ότι ήδη υλοποιείται μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων (από το 29% πήγε για το 2019 στο 28% και προβλέπεται μείωση 1% για κάθε χρόνο μέχρι να φθάσει το 25%), η πρόταση αυτή της ΝΔ μαζί με τη μείωση φόρου στα μερίσματα στο 5%, δηλαδή στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων , δημιουργεί μία δημοσιονομική τρύπα άνω του ενός δις. ευρώ.

Τι θα κάνει η ΝΔ για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού; Αυτό που έκανε κάθε φορά που ήταν στην κυβέρνηση: Θα περικόψει μισθούς και συντάξεις, θα διαλύσει το κοινωνικό κράτος, θα επιρρίψει την ευθύνη του ελλείμματος στους πολίτες. 

Εξάλλου, μόλις πριν λίγα 24ωρα, στη συνέντευξή του στο Star, ο κ. Μητσοτάκης ομολόγησε ότι οι υποτιθέμενες μειώσεις φορολογίας δεν αφορούν το 2019, καθώς δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και θα τις εξετάσει από το 2020, εάν και εφόσον έχει πείσει τους εταίρους για χαμηλότερα πλεονάσματα έναντι «μεγάλων μεταρρυθμίσεων». Και όλη η Ελλάδα γνωρίζει ποιες είναι οι βαθιές μεταρρυθμίσεις και περιστολή δημοσίων δαπανών: Περικοπές στις συντάξεις, μισθούς, διάλυση του Δημοσίου, των νοσοκομείων και της δημόσιας Παιδείας.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο εξάλλου εδώ και μέρες η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης προετοιμάζουν το έδαφος μιλώντας δήθεν για καμμένη γη, για να έχει άλλοθι την επομένη των εκλογών εάν εκλεγεί πρώτο κόμμα να εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα.

Λένε πως η ΔΕΗ έχει φτάσει στα όρια της. Υπονοούν ότι η μόνη λύση είναι η ιδιωτικοποίησή της.

Λένε πως η χώρα είναι στα δημοσιονομικά όρια, προετοιμάζοντας περικοπές παντού και αποσιωπώντας ότι η χώρα για 9 συνεχή τρίμηνα πετυχαίνει ανάπτυξη και όλους τους στόχους για πλεονάσματα.

Αντίστοιχα για τον ΕΝΦΙΑ ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε μείωση 30% για όλους. Δηλαδή το σπίτι στους Αμπελόκηπους θα έχει την ίδια μείωση στον ΕΝΦΙΑ με τη βίλα στην Εκάλη. Ποιος θα γλιτώσει περισσότερα χρήματα έτσι; Ο ιδιοκτήτης ακινήτου στην Εκάλη προφανώς, αφού είναι πολύ μεγαλύτερης αξίας και θα έχει μείωση 30%. H εξαγγελία Μητσοτάκη είναι οριζόντια και ταξικά προσανατολισμένη προς όφελος των μεγάλων περιουσιών

Θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% μεσοσταθμικά, αλλά για τις χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες να φθάνει μέχρι και το 50% και αντίστοιχα για τις μεγάλες να είναι μικρότερη η μείωση. Ο ιδιοκτήτης στους Αμπελόκηπους δηλαδή να έχει μείωση 40% ή 50% και ο ιδιοκτήτης βίλας στην Εκάλη να έχει οριακή ή και καθόλου μείωση. Η πρώτη μείωση 10% μεσοσταθμικά και 30% για τις μικρές περιουσίες έχει ήδη γίνει και θα φανεί στα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ που θα πάρουν το Σεπτέμβρη οι ιδιοκτήτες. Δεν είναι λοιπόν υπόσχεση, αλλά δέσμευση που υλοποιείται από τη σημερινή κυβέρνηση.

Γενικότερα για τη μείωση της φορολογίας η λογική της Αριστεράς κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση:

Έχει τη δυνατότητα για ακόμη περισσότερες στοχευμένες φοροελαφρύνσεις για τα χαμηλά και μεσαία κυρίως εισοδήματα, που θα προστεθούν σε αυτές που έχουν ήδη εξαγγελθεί και υλοποιηθεί. Κι αυτό δεν είναι λόγια αέρα, όπως του κ. Μητσοτάκη, αλλά γίονονται πράξη όπως έχει ήδη φανεί.

Από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται η αντίληψη ότι η δίκαιη και κοινωνικά επιμερισμένη φορολόγηση είναι προϋπόθεση ανάπτυξης, άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων και διασφάλισης των δικαιωμάτων όλων στην παιδεία, στην υγεία, στις υποδομές. Τώρα, για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια, αναφέρουν, έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο σε ρυθμίσεις που θα αποτινάξουν το βάρος της υπερφορολόγησης της μνημονιακής εποχής. Και αυτές οι ρυθμίσεις θα συμβαδίζουν με την ενίσχυση και αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους και της προστασίας των πολλών.

Ας θυμηθούμε: 

Ήδη από τον Σεπτέμβριο 2018 στη ΔΕΘ, μόλις δηλαδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και ήδη εφαρμόζονται: 

  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 50% για σχεδόν 1,2 εκατ. ιδιοκτησίες και 30% μεσοσταθμικά σε δυο φάσεις, το ’19 και το ’20,
  • Μείωση κατά 4% της φορολογίας επιχειρήσεων από 29% στο 25%, σταδιακά μέχρι την 1/1/22, αρχής γενομένης από 1/1/19,
  • Κατάργηση του Φόρου Επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς – ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για ανενεργές επιχειρήσεις, από 1/1/19.

Επιπλέον, χάρη στον δημοσιονομικό χώρο που με μεθοδικότητα εξασφάλισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το 2019 και για τα επόμενα δύο χρόνια, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον Μάιο του 2019 από το Ζάππειο, και ήδη εφαρμόζονται, ελαφρύνσεις στο πεδίο της έμμεσης φορολόγησης:

  • Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%
  • Μετάταξη όλων των τροφίμων από τον συντελεστή 24% στον συντελεστή 13%
  • Μείωση του ΦΠΑ στην Ενέργεια από 13% στον υπερεκπτωτικό συντελεστή του 6%

Για το 2020 η κυβέρνησή του Αλέξη Τσίπρα έχει δεσμευτεί για:

  • Κατάργηση από 1/1/2020 της Εισφοράς Αλληλεγγύης για την πλειοψηφία των εισοδημάτων έως 20.000 ευρώ, και ριζική μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μεγαλύτερα από 20.000 ευρώ,
  • Επίσης από 1/1/2020 αύξηση του συντελεστή της απόσβεσης των επενδύσεων στο 150%,
  • Μείωση του φόρου εισοδήματος μόνιμου κατοίκου νησιού με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους και μέτρα μείωσης του κόστους για το πετρέλαιο θέρμανσης στις ορεινές περιοχές,
  • Μείωση του φόρου των συνεταιρισμών στο 10% ανεξαρτήτως κλάδου και έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών,
  • Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων όλων των στεγαστικών δανείων.

Επιλέγουμε, λοιπόν, εφόσον γνωρίζουμε, για να μη μας απευθύνεται υποκριτικά ο κ. Μητσοτάκης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί