Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Βιάννου

Πραγματοποιήθηκε την  Τετάρτη 19-06-2019 η Συνεδρίαση του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βιάννου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, για την  τρέχουσα αντιπυρική περίοδο. Τα θέματα που κυριάρχησαν κατά τη συνεδρίαση ήταν ο συντονισμός των φορέων σε περίπτωση εκτάκτου γεγονότος, η προστασία των πολιτών, αλλά και η ενημέρωση σχετικά με την ετοιμότητα και τα μέσα που διαθέτουν όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Έγινε εκτενής αναφορά στην πρόοδο των εργασιών που έχουν πραγματοποιηθεί στον τομέα των δράσεων πρόληψης και πυροπροστασίας, τις πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής  σε θέματα κυρίως εξοπλισμού και λοιπών παρεμβάσεων, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηρακλείου, του Πυροσβεστικού Κλιμάκιου Βιάννου, τη Δασική Υπηρεσία, τις Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, της  Αποκεντρωμένης Διοίκησης και των εθελοντικών ομάδων.

Τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη συνεργασίας για τον συντονισμό και την κινητοποίηση των εθελοντών, των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων, των υδρονομέων του Δήμου, καθώς και των ιδιοκτητών τρακτέρ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα δακοκτονίας. Δόθηκε  ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιτήρηση ευπαθών περιοχών, καθώς και στην πραγματοποίηση μεικτών περιπολιών του Α.Τ Βιάννου, του Δασονομείου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ακόμη και όταν ο βαθμός επικινδυνότητας είναι σε κατάσταση κινδύνου τρία (3).  Όπως είπε ο Δήμαρχος σε περίπτωση ανάγκης τίθενται στη διάθεση του Συντονιστικού Οργάνου οι τριάντα υδρονομείς του Δήμου, το πυροσβεστικό όχημα και τα χωματουργικά μηχανήματα που διαθέτει ο Δήμος. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλει ο Δήμος για την πυροπροστασία και συγκεκριμένα  για την προμήθεια του πυροσβεστικού οχήματος, τον εξοπλισμό του Πυροσβεστικού Κλιμακίου, την κατασκευή στεγάστρου προστασίας των οχημάτων της πυροσβεστικής, την τοποθέτηση όλων των υδροστομίων πυρόσβεσης που υποδείχθηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τον καθαρισμό δασικών και αγροτικών δρόμων για την πρόσβαση των οχημάτων, καθώς και το κλείσιμο των αυτοσχέδιων χωματερών που δημιουργούν ασυνείδητοι πολίτες. Κλείνοντας, ζήτησε την ενεργή συμμετοχή όλων των φορέων κυρίως στην πρόληψη αλλά και εάν παραστεί οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο γεγονός της ενημέρωσης για τον καθαρισμών των οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων εντός οικισμών και σε ακτίνα 100 μέτρων από αυτούς με ευθύνη των ιδιοκτητών τους καθώς και την επιβολή διοικητικών και ποινικών κυρώσεων στους ιδιοκτήτες που δεν προχωρήσουν σε καθαρισμό αυτών.  

Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο Δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης και συμμετείχαν: ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Βιάννου κος Μηνάς Σταυρακάκης, ο υπεύθυνος Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου κ. Νικήτας Γιαμαλάκης, ο Διοικητής  της Πυροσβεστικών  Υπηρεσιών Ηράκλειου Πύραρχος κ. Γεώργιος Τσικαλάς, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Βιάννου Ανθυπυρονόμος κ. Βεισάκης Αβραάμ, η εκπρόσωπος του Δασονομείου Καστελλίου δασονόμος κ. Εύα Μαγκουφάκη, ο αντιδήμαρχος κ. Εμμανουήλ Αγαπουλάκης, ο δημοτικός σύμβουλος επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο κος Αλέξανδρος Γρυλιωνάκης, οι πρόεδροι των Κοινοτήτων  Άνω Βιάννου Λουλάκης Πολυχρόνης, Κάτω Βιάννου κ. Σταματουλάκης Εμμανουήλ, ο προϊστάμενος του γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης Βιάννου κ. Γελασάκης Εμμανουήλ, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Βιάννου Ανθυπαστυνόμος κος Νικήτας Μελεσανάκης, οι υπεύθυνοι των διευθύνσεων πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης κα Πλουμίδη Ελένη και Αποκεντρωμένης Διοίκησης κα Κοιλάδη, ενώ το Δασοφυλάκειο Βιάννου εκπροσωπήθηκε από τους κ. Μπιτσακάκη Δημήτρη και Κοσμαδάκη Γιώργο. Παρόντες ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Βιάννου και  υπεύθυνος πολιτικής προστασίας του Δήμου Βιάννου κ. Ψαρολογάκης Εμμανουήλ, ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ανατολικής Κρήτης κ. Λεονταράκης, οι ιερείς π’ Εμμ. Πνευματικάκης και π’ Τριγωνάκης-Παπαγιαννάκης Ευτύχιος οι εθελοντές πυροσβέστες, και ο αναπληρωτής του γραφείου πολιτικής προστασίας κ. Βλαχάκης Εμμανουήλ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί