Στην Τουρκία το 17ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ “The Wonderland of Languages”, στο οποίο συμμετέχει το 17ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου την τριετία 2016 – 2019, πραγματοποιήθηκε στο Ικόνιο της Τουρκίας από 26 έως 30 Μαΐου η τελευταία συνάντηση και των επτά συμβαλλόμενων χωρών (Σουηδία, Αγγλία, Τσεχία, Τουρκία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα). Η συνάντηση αυτή ήταν συντονιστικού χαρακτήρα και το 17ο Δημοτικό Σχολείο εκπροσώπησε ο Συντονιστής του προγράμματος Αλεγκάκης Γεώργιος.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η αποτίμηση του προγράμματος, η ολοκλήρωση της τελικής αναφοράς, η παρουσίαση και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, η ανταλλαγή ιδεών σχετικά με τις δραστηριότητες διάχυσης των αποτελεσμάτων, η ολοκλήρωση των παραδοτέων και η ενημέρωση της ιστοσελίδας του προγράμματος.

Κατά την υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο είχε διάρκεια τρία χρόνια (από 1-9-2016 έως 31-8-2019) πραγματοποιήθηκαν συνολικά 12 συναντήσεις, 8 συντονιστικού και 4 σεμιναριακού χαρακτήρα. Τα ευρωπαϊκά σχολεία από την Σουηδία, Αγγλία, Τσεχία, Τουρκία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ελλάδα, συνεργάστηκαν σε μια προσπάθεια βελτίωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Μέσω του προγράμματος δόθηκε η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να γνωρίσουν τα εκπαιδευτικά συστήματα και των επτά χωρών – εταίρων, να επιμορφωθούν σε νέες τεχνολογίες και λογισμικά, να συνεργαστούν για την ανάπτυξη και ανταλλαγή καλών πρακτικών. Παράλληλα, έγινε ανταλλαγή διδακτικών εμπειριών, δραστηριοτήτων και γνώσεων με μοναδικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και των μεθόδων της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Τέλος, με τις εξωσχολικές δραστηριότητες, δόθηκε η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να γνωρίσουν τον τρόπο ζωής, τα ήθη και τα έθιμα στις συμβαλλόμενες χώρες αλλά και να επισκεφτούν ιστορικά μνημεία, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και πολιτιστικά αξιοθέατα. Σίγουρα αυτό αποτελεί τον πιο ασφαλή τρόπο εκτίμησης του πολιτισμού και σεβασμού της διαφορετικότητας ενισχύοντας το αίσθημα συμμετοχής στην κοινωνία ως ευρωπαίοι πολίτες με διαπολιτισμική κατανόηση.

Με τόσα πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές αλλά και της συνολικής εκπαιδευτικής διαδικασίας, το 17ο Δ.Σ. Ηρακλείου σίγουρα θα επιδιώξει τη μελλοντική συμμετοχή του και σε άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus +

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί