Επικίνδυνη κλιμάκωση: To Ιράν κατέρριψε αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος

Η ένταση κλιμακώνεται στον Περσικό κόλπο με το Ιράν να καταρρίπτει, όπως υποστηρίζει, ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στον εναέριο χώρο του.

Οι Φρουροί της Επανάστασης «κατέρριψαν αμερικανικό κατασκοπευτικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος το οποίο παρεισέφρησε [στον ιρανικό εναέριο χώρο] πάνω από την παράκτια επαρχία Χορμουζγκάν, στο νότιο τμήμα της χώρας», ανέφερε το Press TV, το αγγλόφωνο κρατικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν.

To ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA έδωσε στη δημοσιότητα αυτή τη φωτογραφία
To ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA έδωσε στη δημοσιότητα αυτή τη φωτογραφία φλεγόμενου drone

Το αεροσκάφος, τύπου RQ-4 Global Hawk (το κατασκευάζει η Northrop Grumman), «καταρρίφθηκε από τις αεροπορικές δυνάμεις» των Φρουρών της Επανάστασης «κοντά στην περιφέρεια Κουχμουμπαράκ», αφού «παραβίασε τον ιρανικό εναέριο χώρο», διευκρίνισε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Επιβεβαιώνει Αμερικανός αξιωματούχος

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις διαβεβαίωσαν αρχικά ότι δεν πετούσε κανένα αεροσκάφος τους στην περιοχή, όπως δήλωσε ο πλοίαρχος Μπιλ Έρμπαν, εκπρόσωπος του μεικτού διοικητηρίου των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (USCENTCOM). Αλλά αργότερα Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του επιβεβαίωσε την είδηση επισημαίνοντας ότι το drone που καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους – αέρους ήταν ένα MQ-4C Triton του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο βρισκόταν εκείνη την ώρα στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τα Στενά του Χορμούζ, όπως είπε. Προς το παρόν δεν είναι γνωστές άλλες λεπτομέρειες, όπως ο χρόνος της κατάρριψης. Ο αμερικανικός στρατός επιβεβαίωσε τις προηγούμενες ημέρες ότι οι Ιρανοί προσπάθησαν να καταρρίψουν ένα αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος την περασμένη εβδομάδα και ότι την 6η Ιουνίου οι Χούθι, οι σιίτες αντάρτες της Υεμένης που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, κατάφεραν να καταρρίψουν ένα άλλο.

Το συμβάν καταγράφεται καθώς η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν δεν σταματά να κλιμακώνεται. Ο αμερικανικός στρατός επανέλαβε χθες Τετάρτη τις κατηγορίες του σε βάρος του Ιράν, που θεωρεί ότι βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων τη 13η Ιουνίου στη Θάλασσα του Ομάν. Η Τεχεράνη αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή σε αυτές τις επιθέσεις, αφήνοντας να εννοηθεί πως μπορεί να επρόκειτο για μια στημένη ενέργεια ώστε οι ΗΠΑ να βρουν την αφορμή για να καταφύγουν στη χρήση βίας εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί