«Έφυγε» ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 67 ετών, ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, όπως μετέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Σύμφωνα με τα αιγυπτιακά ΜΜΕ, ο Μόρσι έχασε τις αισθήσεις του, στο δικαστήριο, κατά τη διάρκεια της δίκης και λίγο αργότερα εξέπνευσε.

Ο Μόρσι, ηγετικό στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων, ανετράπη από τον στρατό το 2013 μετά τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην κηδεία του

Ο ανατραπείς πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι πέθανε σήμερα, αφού κατέρρευσε μέσα στο δικαστήριο μετά το περάς μιας ακροαματικής διαδικασίας, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Σύμφωνα με πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας και δικαστικές πηγές, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Μόρσι είχε ολοκληρώσει την απολογία του ενώπιον του δικαστηρίου προτού καταρρεύσει. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Ο Μόρσι, ηγετικό στέλεχος των Μουσουλμανική Αδελφότητας, ήταν ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου. Βρισκόταν στη φυλακή, μετά την ανατροπή του από τον στρατό το 2013 έπειτα από τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της εξουσίας του.

Όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση, ο Μόρσι, ηλικίας 67 ετών, βρισκόταν στο δικαστήριο για μια ακροαματική διαδικασία με την κατηγορία της κατασκοπείας, έπειτα από ύποπτες επαφές που είχε με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

Ο Μόρσι εξέτιε ποινή φυλάκισης 20 ετών μετά την καταδίκη του για τον θάνατο διαδηλωτών κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων του 2012 και ποινή ισόβιας κάθειρξης για κατασκοπεία σε μια υπόθεση που σχετιζόταν με το Κατάρ.

Συλλυπητήρια από τον εμίρη του Κατάρ

Ο εμίρης του Κατάρ, ο σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, απέστειλε τα συλλυπητήριά του, με ένα tweet σήμερα, στην οικογένεια του εκλιπόντος πρώην προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι «και στον αδελφικό λαό της Αιγύπτου».

«Μάθαμε με βαθιά θλίψη τα νέα για τον αιφνίδιο θάνατο του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Απευθύνω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του και τον αιγυπτιακό λαό» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο εμίρης του Κατάρ.

Ο πρόεδρος Ερντογάν αποτίει φόρο τιμής στον “μάρτυρα” Μόρσι

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέτισε φόρο τιμή στον “μάρτυρα” Μοχάμεντ Μόρσι, τον ανατραπέντα πρώην πρόεδρο της Αιγύπτου που πέθανε σήμερα και του οποίου ήταν ένας από τους σθεναρότερους υποστηρικτές.

“Μακάρι ο Θεός να χαρίσει στον μάρτυρά μας, τον αδελφό μας Μόρσι, το έλεός του” είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους.

Κατηγόρησε ακόμη τους “τυράννους” ότι ευθύνονται για τον θάνατο του πρώην προέδρου της Αιγύπτου .

“Η ιστορία δεν θα ξεχάσει ποτέ τους τυράννους που τον οδήγησαν στον θάνατο βάζοντάς τον στη φυλακή και απειλώντας να τον εκτελέσουν” δήλωσε ο Ερντογάν σε μια ομιλία στην Κωνσταντινούπολη, που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

Πέθανε έπειτα από έξι χρόνια στη φυλακή

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 67 ετών, αφού κατέρρευσε σε δικαστήριο του Καΐρου, κατά τη διάρκεια της δίκης του για κατηγορίες περί κατασκοπείας.

Ο Μόρσι, ηγετικό στέλεχος της, πλέον απαγορευμένης, Μουσουλμανικής Αδελφότητας, είχε φυλακιστεί, αφού ανετράπη από τον στρατό το 2013, έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο στην εξουσία, μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις εναντίον του.

Ο εισαγγελέας εξήγησε ότι κατέρρευσε ενώ βρισκόταν εντός του κλουβιού των κατηγορουμένων στο δικαστήριο, λίγο αφότου πήρε τον λόγο, κι ότι ο θάνατός του δηλώθηκε στο νοσοκομείο στις 4.50 το μεσημέρι (17.50 ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με τον ίδιο, η νεκροψία-νεκροτομή που διενεργήθηκε δεν κατέδειξε ενδείξεις προσφάτων τραυμάτων στο σώμα του.

«Το δικαστήριο του επέτρεψε να μιλήσει για πέντε λεπτά… Σωριάστηκε στο πάτωμα στο κλουβί των κατηγορουμένων… και μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο…» όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, τονίζεται στο δελτίο Τύπου του γενικού εισαγγελέα της Αιγύπτου.

Ο Μοχάμεντ Μόρσι εξελέγη το 2012 στις πρώτες ελεύθερες προεδρικές εκλογές της Αιγύπτου, όπου πήρε μέρος την τελευταία στιγμή μετά τον αποκλεισμό, λόγω μιας τεχνικής λεπτομέρειας, του εκατομμυριούχου επιχειρηματία Χαϊράτ αλ Σάτερ, υποψηφίου που είχε επιλέξει η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Ο Μοχάμεντ Μόρσι υποσχέθηκε μια μετριοπαθή ισλαμιστική ατζέντα για να οδηγήσει την Αίγυπτο σε μια νέα δημοκρατική εποχή, όπου ο δεσποτισμός θα αντικαθίστατο από τη διαφανή διακυβέρνηση, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όμως, η πρώτη ευφορία της εκλογής του δεν διήρκησε πολύ.

Ο Μόρσι είπε στους Αιγύπτιους ότι θα τους παρέδιδε μια «αιγυπτιακή Αναγέννηση με ισλαμικά θεμέλια».

Αντ’ αυτού, απομάκρυνε από εκείνον εκατομμύρια πολίτες που τον κατηγορούσαν ότι σφετερίστηκε απεριόριστες εξουσίες, επέβαλε το συντηρητικό είδος του Ισλάμ, των Αδελφών Μουσουλμάνων και κακομεταχειρίστηκε την οικονομία, κατηγορίες που εκείνος αρνιόταν.

Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφεραν ότι το υπουργείο Εσωτερικών κήρυξε σήμερα την κατάσταση συναγερμού, ιδίως στη γενέτειρα του Μόρσι, στην επαρχία Σαρκίγια στο Δέλτα του Νείλου, όπου αναμένεται να μεταφερθεί η σορός του για να ταφεί.

Ο Μόρσι βρισκόταν στο δικαστήριο στο πλαίσιο μιας ακροαματικής διαδικασίας με κατηγορίες κατασκοπείας βάσει των ύποπτων επαφών που είχε με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

Η σορός του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των φυλακών Τόρα, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του η υγεία του ανατραπέντος προέδρου δεν ήταν καλή.

«Είχαμε υποβάλει αιτήματα για αγωγή, ορισμένα είχαν γίνει αποδεκτά άλλα όχι» είπε στο Reuters ο δικηγόρος του Άμπντελ Μένεμ Άμπντελ Μακσούντ.

Σε ένα μήνυμά του στο Facebook, ο Άχμεντ, ο γιος του Μόρσι επιβεβαίωσε τον θάνατο του πατέρα του.

Ο Μόρσι εξέτιε ποινή φυλάκισης 20 ετών μετά την καταδίκη του για τον θάνατο διαδηλωτών κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων του 2012 και ποινή ισόβιας κάθειρξης για κατασκοπεία σε μια υπόθεση που σχετιζόταν με το Κατάρ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στενός σύμμαχος του πρώην προέδρου, απέτισε φόρο τιμής σε εκείνον χαρακτηρίζοντάς τον «μάρτυρα. Και ο εμίρης του Κατάρ εξέφρασε τη «βαθιά του θλίψη».

Σύμφωνα με τον Τζόναθαν Σάνζερ, του κέντρου σκέψης Foundation for Defence of Democracies (FDD), «δεδομένων των συνθηκών, ο Μοχάμεντ Μόρσι θα θεωρηθεί μάρτυρας. Και θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τον θάνατό του σίγουρα θα διατυπωθούν ευρέως»

Η οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου Human Rights Watch αντέδρασε επίσης σήμερα λίγο μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Μόρσι.

«Είναι φοβερό όμως ΑΠΟΛΥΤΑ προβλέψιμο, δεδομένης της αποτυχίας της κυβέρνησης να του παράσχει επαρκείς ιατρικές φροντίδες. Ακόμα λιγότερες επισκέψεις από την οικογένειά του» έγραψε στο Twitter η Σαρα Λία Ουίτσον, η διευθύντρια για τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική της Human Rights Watch.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί