Λαγοκέφαλοι κολυμπούν σε παραλία της Κρήτης (Βίντεο)

Την τρομακτική στιγμή που δύο λαγοκέφαλοι βγήκαν σε ακτή της Κρήτης, απαθανάτισε σε βίντεο ο κ. Christos Tsonos.

Το περιστατικό σημειώθηκε εχθές ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τα βίντεο τραβήχτηκαν σε ερημική παραλία του Λασιθίου, κοντά στον Μακρύ Γυαλό. Το βίντεο δημοσιεύτηκε στην ομάδα Sitia on line.

Να υπενθυμίσουμε ότι λίγες ημέρες πριν, λαγοκέφαλος δάγκωσε το χέρι λουόμενου στην Κάρπαθο.

Δείτε: Η στιγμή που λαγοκέφαλος δαγκώνει λουόμενο στην Κάρπαθο! (Βίντεο)

Για τον λαγοκέφαλο, το ΕΛΚΕΘΕ αναφέρει: «Το είδος ψαριού Lagocephalus sceleratus (κοινώς λαγοκέφαλος), που προέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα, έχει εισβάλει στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω του καναλιού του Σουέζ την τελευταία δεκαετία, και έχει εξαπλωθεί στις ελληνικές θάλασσες, έχοντας εγκαταστήσει – μέχρι στιγμής – μεγάλους πληθυσμούς στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη.

Το ψάρι αυτό περιέχει τοξίνες σε διάφορα μέρη του σώματός του (κυρίως εντόσθια, δέρμα), οι οποίες είναι επικίνδυνες σε περίπτωση βρώσης του από τον άνθρωπο, σε πολλές περιπτώσεις έως και θανατηφόρες, γι’ αυτό και συνιστάται να αποφεύγεται η κατανάλωσή του. Το είδος δε θεωρούταν επιθετικό ή επικίνδυνο με άλλον τρόπο, πλην της κατανάλωσής του από τον άνθρωπο.

Εφιστούμε την προσοχή στους λουόμενους, να μην πλησιάζουν και να μην προσπαθούν να πιάσουν ή να ταΐσουν λαγοκέφαλους οι οποίοι πλησιάζουν σε ακτές, και ιδιαιτέρως στις αρχές του καλοκαιριού, οπότε είναι η αναπαραγωγική περίοδος για το είδος στην περιοχή μας. Οι ψαροντουφεκάδες να έχουν τα ψάρια τους δεμένα στη σημαδούρα τους και όχι κοντά στο σώμα τους. Επίσης, ζητούμε από τις αρμόδιες Αρχές να εκδώσουν αφίσες, φυλλάδια με οδηγίες και σε ξένες γλώσσες, για την ενημέρωση των λουομένων, των ερασιτεχνών ψαράδων και των τουριστών, ειδικά στις περιοχές των Νότιων Δωδεκανήσων και της Κρήτης», καταλήγει η ανακοίνωση από το ΕΛΚΕΘΕ.

Σήμα κινδύνου από ΓΕΩΤΕΕ

Να υπενθυμίσουμε, εξάλλου, ότι ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, Αλέκος Στεφανάκης, συνοδευόμενος από μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Επιμελητηρίου, σε συνέχεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε τον χειμώνα στην Ιεράπετρα, με θέμα «Το πρόβλημα των εισβολικών (λεσσεψιανών) ειδών: Η περίπτωση της Κρήτης», είχε συνάντηση στις αρχές Απριλίου με τη συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη και υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης.

Η συντονίστρια πρότεινε την άμεση συγκρότηση ομάδας εργασίας από τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο την ανάδειξη της υφιστάμενης κατάστασης, την αξιολόγηση των μέχρι τώρα δεδομένων και την προσπάθεια να γίνει αποτύπωση και υποβολή μιας ολοκληρωμένης διαχειριστικής πρότασης (σχέδιο διαχείρισης) που θα λαμβάνει πρακτικά υπόψη όλες τις παραμέτρους, σε συνέργεια με αρμόδιους ερευνητικούς και κρατικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας.

Και το τελευταίο διάστημα – αρχές Μαΐου – δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία χρηματοδοτήσεων της Κρήτης στον τομέα της αλιείας, από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χαράλαμπο Κασσίμη, που βρέθηκε στο Τυμπάκι στο πλαίσιο εγκαινίων γραφείου της Αναπτυξιακής Κρήτης. Έκτοτε, όμως, δεν υπήρξαν περισσότερα στοιχεία που να αφορούν στη λήψη στοχευμένων μέτρων, τόσο για τους λαγοκέφαλους, όσο και για άλλους “εισβολείς” στα νερά του Λυβικού Πελάγους…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί