Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου: Καθοδική πορεία τόσο σε αφίξεις όσο και σε διανυκτερεύσεις και εισπράξεις

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου, μέσω της οποίας γνωστοποιεί ότι θα εκδίδει μηνιαίο δελτίο για να ενημερώνονται τα ξενοδοχεία για τον τουρισμό, ενώ παράλληλα, εκφράζει την εκτίμηση ότι ο Μάης έκλεισε με καθοδική πορεία τόσο σε αφίξεις όσο και σε διανυκτερεύσεις και εισπράξεις.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Νίκος Χαλκιαδάκης, αναφέρει:

Σήμερα εγκαινιάζουμε το μηνιαίο δελτίο ποσοτικής και ποιοτικής ανάλυσης της τουριστικής κίνησης στο νομό μας.  Για αρκετά χρόνια χτίζαμε πάνω στα εθνικάστατιστικά που εστίαζαν κυρίως τις αφίξεις. Έστω και καθυστερημένα κρίνεται απαραίτητο να διαμορφώνουμε πολιτική στη βάση των διανυκτερεύσεων αλλά καιστα ποιοτικά στοιχεία των επισκεπτών του νομού μας.

 Κλείσαμε τον Μάιο που χαρακτηρίστηκε από έντονο προβληματισμό. Οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τη γενική εκτίμηση ότι βρισκόμαστε πλέον σε καθοδική πορεία τόσο σε αφίξεις όσο και σε διανυκτερεύσεις και εισπράξεις.  Είναι βέβαια μία τάση που παρατηρείται εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά η εμμονική παρακολούθηση τωναφίξεων αποπροσανατόλιζε την κοινή γνώμη, την Πολιτεία και εν τέλει και αρκετές από τις επιχειρήσεις.  

Με το μηνιαίο δελτίο της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, θα αποπειραθούμε αξιόπιστα να ενημερώνουμε, να συμβουλεύουμε και να προτείνουμε κατευθύνσεις για την ξενοδοχεία του τόπου μας. Είναι πια καιρός να πάρουμε απόσταση από τις αυθαίρετες εκτιμήσεις και να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τη ζημιά πουγίνεται από αυτές. 

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε συνεργασίες που θα διασφαλίζουν την αξιοπιστία των στοιχείων αλλά και τον δυναμισμό της παρέμβασης πουμπορεί να κάνει η Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου για το καλό όλων μας. Στα πλαίσια των άμεσων κινήσεων θα γίνεται εκτενής ενημέρωση για τις τάσεις, τιςνομικές, ηθικές και συμβατικές υποχρεώσεις μας απέναντι στον επισκέπτη,  στην πολιτεία και στον πελάτη. 

Η νέα σύνθεση του ΔΣ της Ένωσης φέρνει και ένα νέο αέρα στον τρόπο λειτουργίας της, με αιχμή του δόρατος τις νέες τεχνολογίες, τις νέες τάσεις στον παγκόσμιοτουρισμό και την στροφή στη βιωσιμότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Ακολουθούν τα μέχρι τώρα στοιχεία όπως αυτά καταγράφονται από την έρευνα του ΙΤΕΠ που διενεργήθηκε για λογαριασμό του  Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίουτης Ελλάδος. 

Κλείνοντας θα ήθελα να προτρέψω τους συναδέλφους να εκτιμήσουν σωστά τα στοιχεία της έρευνας, να παρατηρήσουν την πανευρωπαϊκή στροφή στονεσωτερικό τουρισμό και την πτωτική τάση που παρουσιάζουν όλες οι ανταγωνίστριες χώρες συνέπεια μιας ασθμαίνουσας ευρωπαϊκής οικονομίας. Η άνοδος τηςΤουρκίας και της Αιγύπτου αν και συνιστούν απειλή για την Κρήτη, στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι στα μεγέθη που θα περίμενε κανείς, αλλά εμφανώςεπηρεάζει άμεσα την κίνηση στη χώρα μας και στην Κρήτη μας. Στην περίοδο συμβολαίων που ήδη διανύουμε συνιστούμε ψυχραιμία και να ληφθούν σοβαράυπόψη οι τάσεις, που τουλάχιστον σε αυτό το χρονικό σημείο δεν ευνοούν αναπτυξιακά σενάρια, αλλά προτρέπουν για συγκράτηση αισιοδοξίας και ορθολογικήαναλυτική κρίση. 

Εύχομαι στους συναδέλφους Καλή σεζόν και παραμένω στη διάθεση όλων για να χτίσουμε ξανά το μοντέλο της φιλοξενίας στο Ηράκλειο στη βάση τωνπραγματικών μας δυνατοτήτων που είναι απεριόριστες. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί