Φορολοταρία: Αλλαγές σε λαχνούς, κληρώσεις και απονομή επάθλων

Αλλαγές στη φορολοταρία που διεξάγεται κάθε μήνα με έπαθλο 1.000 ευρώ για 1.000 τυχερούς, ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κατόπιν τροποποίησης της σχετικής υπουργικής εγκυκλίου.

Οι αλλαγές αφορούν στον τρόπο που προσδιορίζεται το πλήθος των λαχνών για κάθε συμμετέχοντα, στον τρόπο που μπορεί να κληρωθεί κάποιος, καθώς και στη διαδικασία απονομής των επάθλων.

Τι αλλάζει σε λαχνούς

Αναλυτικά, όσον αφορά τον αριθμό των λαχνών αλλάζει ως εξής ο τρόπος υπολογισμού:

Για συνολικό άθροισμα μέχρι 200 ευρώ, αντιστοιχεί 1 λαχνός για κάθε 1 ευρώ.

Για τα επόμενα 300 ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από 201 ευρώ μέχρι 500 ευρώ, αντιστοιχεί 1 λαχνός για κάθε 2 ευρώ.

Για τα επόμενα 500 ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από 501 ευρώ μέχρι 1.000 ευρώ, αντιστοιχεί 1 λαχνός για κάθε 3 ευρώ.

Για το υπερβάλλον ποσό, ήτοι συνολικό άθροισμα πάνω από 1001 ευρώ, αντιστοιχεί 1 λαχνός για κάθε 6 ευρώ, με ανώτατο όριο συναλλαγών που λαμβάνονται υπόψη για τις ανάγκες του προγράμματος των δημοσίων κληρώσεων, το ποσό των 50.000 ευρώ.

Όπου απαιτείται στρογγυλοποίηση, αυτή γίνεται στον πλησιέστερο μεγαλύτερο ακέραιο.

Μέχρι σήμερα, υπήρχαν κλίμακες για μέχρι 100 ευρώ (1 λαχνός για κάθε 1 ευρώ), για 101 — 500 ευρώ (1 λαχνός για κάθε 2 ευρώ), για 501 — 1.000 ευρώ (1 λαχνός για κάθε 3 ευρώ) και για 1.001 ευρώ και πάνω (1 λαχνός για κάθε 4 ευρώ).

Τι αλλάζει στις κληρώσεις

Σύμφωνα με την τροποποίησης της εγκυκλίου, κάθε συμμετέχων μπορεί να αναδειχθεί τυχερός μέχρι δύο φορές μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος.

Σε περίπτωση που κάποιος κληρωθεί πάνω από 2 φορές, το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στο έπαθλο καταβάλλεται στον 1ο, 2ο κ.ο.κ. δικαιούχο, κάτοχο του 1ου, 2ου κ.ο.κ. αναπληρωματικού λαχνού της εκάστοτε κλήρωσης.

Μέχρι σήμερα, ο μοναδικός περιορισμός που ίσχυε ήταν εάν σε μία κλήρωση, περισσότεροι από ένας τυχερός λαχνός άνηκε στον ίδιο συμμετέχοντα, αυτός δικαιούταν το έπαθλο μόνο μία φορά.

Ο παραπάνω όρος διατηρείται και προστίθεται και ο περιορισμός για το κάθε έτος.

Τι αλλάζει στην απονομή των επάθλων

Σύμφωνα με την τροποποίηση της υπουργικής εγκυκλίου, «στους φορολογούμενους που κληρώνονται και δεν έχουν δηλώσει λογαριασμό πληρωμών, δίνεται προθεσμία τριών μηνών από την επομένη της ημερομηνίας διεξαγωγής της κλήρωσης, προκειμένου να δηλώσουν τον λογαριασμό πληρωμών στον οποίο επιθυμούν να πιστωθεί το χρηματικό έπαθλο, στην εφαρμογή προσωποποιημένης πληροφόρησης του TAXISnet. Η πίστωση του ποσού που αντιστοιχεί στο χρηματικό έπαθλο θα γίνεται ατόκως, μετά τη δήλωση του λογαριασμού πληρωμών».

Με την προηγούμενη διατύπωση της επίμαχης παραγράφου, η προθεσμία των τριών μηνών δινόταν «από την αποστολή προσωποιημένου μηνύματος» προκειμένου οι τυχεροί να δηλώσουν λογαριασμό που αναφερόταν ως «τραπεζικός». Το χρονικό πλαίσιο προσδιορίζεται πλέον με τη φράση «από την επομένη» της κλήρωσης.

Επίσης, με την τροποποίηση των όρων, «σε περίπτωση που δεν δηλωθεί λογαριασμός πληρωμών εντός της ως άνω προθεσμίας, το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στο έπαθλο καταβάλλεται στον 1ο, 2ο κ.ο.κ. δικαιούχο, κάτοχο του 1ου, 2ου κ.ο.κ. αναπληρωματικού λαχνού της συγκεκριμένης κλήρωσης, ο οποίος ενημερώνεται επίσης μέσω προσωποποιημένου μηνύματος στον λογαριασμό του στο TAXISnet. Η διαδικασία δεν επαναλαμβάνεται».

Τέλος, αλλαγές υπάρχουν και στο άρθρο 7 ως προς τα «δικαιολογητικά για την έκδοση των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων».

Δείτε αναλυτικά το επίμαχο ΦΕΚ με τις αλλαγές στη φορολοταρία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί