Επιμένει στα fake news περί κατάργησης των αντιμέτρων η Νέα Δημοκρατία

«Η κυβέρνηση με την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, κατήργησε και τα θετικά αντίμετρα για τη μεσαία τάξη», υποστήριξε εκ νέου η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας 10/6 στο στούντιο της ΕΡΤ απέναντι στον γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη, αναπαράγοντας έτσι τα fake news που διακινούν εδώ και μέρες ΜΜΕ φίλα προσκείμενα προς τη ΝΔ.

Η ΝΔ με αυτόν τον τρόπο συνεχίζει τη ρητορική περί (νέου) κυβερνητικού πλήγματος στην μεσαία τάξη, πατώντας στην τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου και εστιάζοντας στην κατάργηση των θετικών αντίμετρων του 2017, που προβλέπεται σε αυτή.

Κατά την κυβέρνηση ωστόσο το εν λόγω «χτύπημα» δεν είναι παρά ένας ακόμη μύθος που τροφοδοτεί για προεκλογικούς λόγους η ΝΔ και τα φιλικά της μέσα ενημέρωσης. Η εν λόγω τροπολογία πρακτικά, σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι γλιτώνουν ένα πρόσθετο «χαράτσι» συνολικού ύψους 1,92 δις ευρώ για το 2020.

Η ρρύθμιση αυτή δίνει ανάσα σε 3,4 εκατομμύρια πολίτες χαμηλότερων και μεσαίων εισοδημάτων.

Τυπικά καταργούνται και τα αντίμετρα που είχαν ψηφιστεί το 2017, η ΝΔ όμως σκοπίμως «ξεχνάει» ότι τα συγκεκριμένα αντίμετρα έχουν αντικατασταθεί από τα θετικά μέτρα που έχουν ψηφιστεί και εξαγγελθεί πρόσφατα στο πλαίσιο της νέας οικονομικής πολιτικής μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Για του λόγου το αληθές, όπως υπενθύμισαν πρόσφατα κυβερνητικές πηγές, ήδη εφαρμόζεται η σταδιακή μείωση του φόρου επιχειρήσεων κατά 1% το 2019 και μάλιστα η τελική μείωση σε βάθος τριετίας θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που προβλεπόταν στη διάταξη για τα αντίμετρα και θα φτάσει το 4% με τη συνολική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις να μειώνεται από το 29% το 2018 στο 25% το 2022. Επίσης, ήδη εφαρμόζεται από το 2019 η μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% για τις μικρές περιουσίες και 10% μεσοσταθμικά, ενώ προβλέπεται περαιτέρω μείωση για το 2020 και μάλιστα μεγαλύτερη από όση προέβλεπαν τα αντίμετρα. Επιπλέον, ήδη από το 2018 εφαρμόζονται αντίμετρα που προβλέπονταν να εκκινήσουν από το 2019 και μάλιστα χωρίς τις περικοπές των συντάξεων όπως η αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων. Επίσης, ήδη από 1.1.2019 εφαρμόζεται το μέτρο της επιδότησης ενοικίου, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, η μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών, η ενίσχυση Ειδικής Αγωγής και Βοήθεια στο Σπίτι με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Δικαιότερη φορολογία

Στο σημείο αυτό, αξίζει να επαναλάβουμε τους εννέα βασικούς άξονες για μια δικαιότερη φορολογία, οι οποίοι περιέχονται στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου και τους οποίους παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την εκδήλωση της Δευτέρας 10/6 στο Μέγαρο Μουσικής:

*Μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%

*Σταδιακή μείωση του πρώτου κλιμακίου του φόρου εισοδήματος στο 20%

*Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και μείωση των συντελεστών για τα μεγαλύτερα εισοδήματα

*Μείωση για το 2020 του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά και μείωση κατά 50% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες

*Μείωση του φόρου εισοδήματος των μόνιμων κατοίκων των νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους και μείωση του κόστους του πετρελαίου θέρμανσης για τις ορεινές περιοχές της χώρας

*Μείωση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%

*Μείωση του φόρου των συνεταιρισμένων αγροτών

*Αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων στο 150%

*Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω της συνέχισης της διασταύρωσης φορολογικών δηλώσεων και καταθέσεων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί