Πρόεδρος από το Καστέλι: Δεν θα περάσουν τα ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα (βίντεο)

Σε εγρήγορση για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και της Αλληλεγγύης ώστε η Ευρώπη να μη γίνει ποτέ ξανά μια «σκοτεινή ήπειρος» από τα ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα που απειλούν την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, κάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στην ομιλία του στο Καστέλι Πεδιάδος κατά την αναγόρευση του σε επίτιμο δημότη.

Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι «τα ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα -αλλά και τα λοιπά λαϊκιστικά “ κινήματα” που επίσης απειλούν την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία- τα οποία αναπτύσσονται σήμερα σε ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής ηπείρου, πρέπει να μας προβληματίζουν, έτσι ώστε να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και για την αποτελεσματική και, κυρίως, έγκαιρη αντιμετώπισή τους». Πρόσθεσε ότι «στις πρόσφατες Ευρωεκλογές περιορίσθηκε κάπως η δυναμική τους σε διάφορες ευρωπαϊκές κοινωνίες και αυτό συνιστά, αναμφίβολα, μια θετική εξέλιξη» επισημαίνοντας ότι «το ουσιαστικό, όμως, είναι να εκλείψουν οι αιτίες που δημιουργούν αυτά τα «υπολείμματα» και θυμίζουν τους εφιάλτες του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου».

«Η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει ξανά ποτέ μια “ σκοτεινή ήπειρος”, για να δανεισθώ τον τίτλο του ομώνυμου βιβλίου του Μαρκ Μαζάουερ, που περιγράφει την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη για μεγάλο διάστημα του εικοστού αιώνα. Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να υπερασπισθούμε την Κοινωνική Δικαιοσύνη και την Αλληλεγγύη. Γιατί μέσα από την διασφάλιση της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και της Αλληλεγγύης θα καταπολεμηθούν και θα εκλείψουν οι αιτίες που δημιουργούν ρήξη του κοινωνικού ιστού και οδηγούν στην δυστυχία των ανθρώπων», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο κ. Παυλόπουλος επιπλέον τόνισε ότι η Ελλάδα είναι χώρα φιλειρηνική, αφού πιστεύει ακράδαντα στην φιλία και την καλή γειτονία, οι οποίες όμως προϋποθέτουν, όπως είπε, τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου. Προϋποθέτουν τον σεβασμό, επίσης, και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, αν αναλογισθούμε ότι το Διεθνές Δίκαιο καθορίζει, βεβαίως μεταξύ άλλων, την Επικράτεια και τα Σύνορα της Ελλάδας στην περιοχή, καθορίζει όμως, ταυτοχρόνως, την Επικράτεια και τα Σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Παυλόπουλος από το Καστέλι, μίλησε για το Δίκαιο της Θάλασσας, με βάση το οποίο καθορίζεται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), εξηγώντας ότι είναι δεσμευτικό για όλους ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν προσχωρήσει στην Συνθήκη αυτή και απηύθυνε μήνυμα προς την Τουρκία λέγοντας: «Ναι, είμαστε εκείνοι που θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με όλους τους γείτονες. Εκείνοι, όμως, οφείλουν να σεβασθούν Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, να σεβασθούν τα Σύνορα, το Έδαφος, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας, που είναι Σύνορα, Έδαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σ’ αυτό δεν μπορεί να υπάρξει καμία υποχώρηση, καμία υπαναχώρηση. Το λέγω διότι η υπεράσπιση αυτών των αρχών αποτελεί από την πλευρά μας υπεράσπιση και της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας. Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε αποφασισμένοι να το πράξουμε αυτό. Μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας. Μόνο που σήμερα δεν είμαστε πια μόνοι. Διότι, αντιλαμβανόμενη η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Διεθνής Κοινότητα, τι αρνητικό και επικίνδυνο προηγούμενο θα δημιουργούσε οποιαδήποτε έκπτωση προς αυτή την κατεύθυνση και, ιδίως, σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ, έχουμε τώρα πια και την συμπαράστασή τους, όπως επίσης την συμπαράσταση του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό πρέπει να είναι σαφές προς την γείτονα Τουρκία».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του Δήμου Μινώα Πεδιάδος και η τελετή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Καστέλι.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα γεγονότα που συγκρότησαν την επιχείρηση της δολιοφθοράς στο αεροδρόμιο του Καστελλίου, όπως και αυτή της δολιοφθοράς στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, που επακολούθησε. Μια επιχείρηση που, όπως είπε, «υπήρξε η μεγάλη αρχή, που την διαδέχθηκε ένα τρομακτικό “ κτύπημα” των Συμμάχων στο τμήμα της γερμανικής πολεμικής μηχανής, το οποίο έδρευε στην Κρήτη, την εποχή εκεινη».

Ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης στην προσφώνηση του αναφέρθηκε στην καταναγκαστική εργασία στην περιοχή και το πολεμικό αεροδρόμιο, παραδίδοντάς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέκδοτη έρευνα-μελέτη που φέρνει στο φως τη βαρβαρότητα, όπως είπε, της καταναγκαστικής εργασίας, ζητώντας από τον κ. Παυλόπουλο να συμβάλει ώστε, τα εκατομμύρια εργατοώρες, να συμπεριληφθούν στις απαιτήσεις αποζημίωσης της χώρας μας.

«Παίρνω δύναμη από την Κρήτη και τη ζεστή υποδοχή σας» είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος απευθυνόμενος στους κατοίκους του Θραψάνου

Ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στο Καστέλι Πεδιάδος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος που ανακηρύχθηκε σε επίτιμο δημότη του Δήμου Μίνωα Πεδιάδος.

Μετά την τελετή ανακήρυξης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Παυλόπουλος επισκέφθηκε τη Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου και είχε σύντομη συνομιλία με τον Μητροπολίτη κ.κ Ανδρέα. Εν συνεχεία, ο κ. Παυλόπουλος επισκέφθηκε το Θράψανο όπου πλήθος κόσμου έσπευσε να τον υποδεχθεί με θέρμη. Μάλιστα είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει επίδειξη κατασκευής ενός παραδοσιακού Θραψανιώτικου πυθαριού, όπως αυτά που περίτεχνα κατασκευάζουν κάτοικοι της περιοχής.

Στο Θράψανο, ο κ. Παυλόπουλος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους, και ο ίδιος από την πλευρά του είπε ότι παίρνει δύναμη από τη ζεστασιά με την οποία οι άνθρωποι της περιοχής τον υποδέχθηκαν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πριν αναχωρήσει από το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Καστέλι, παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο δήμαρχος Μίνωα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί