Ο πίνακας υψηλής αξίας του ζωγράφου Αριστόδημου με τις μορφές των 62 Μαρτύρων! (εικόνα)

Μετά από 35 χρόνια, που έγινε η πρώτη συζήτηση ανάμεσα στο γνωστό ζωγράφο Αριστόδημο και τον αείμνηστο Μανόλη Καρέλλη ολοκληρώθηκε το πιο σημαντικό έργο της σύγχρονης ιστορίας της πόλης μας σε έναν πίνακα 2,15μ Χ 1,70μ απείρου καλλιτεχνικού κάλλους με τους εκτελεσθέντες 62 Μάρτυρες από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής το 1942.

Δείτε: Ο μαύρος Ιούνης του ’42: Οι ναζί εκτελούν 62 διαλεχτά παλικάρια του Ηρακλείου- Ο επώνυμος που κατηγορήθηκε ότι τους κατέδωσε (εικόνες)

Η επίσημη πρώτη παρουσίασή του θα γίνει την προσεχή Τετάρτη 12 Ιουνίου στη 1:00 μετά το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου ορόφου της «Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης». Ένας μαραθώνιος τεσσάρων σχεδόν δεκαετιών κατόρθωσε να συγκεντρώσει φωτογραφίες των αδικοχαμένων συμπατριωτών μας, που αποτυπώνονται στο μοναδικό αυτό έργο με τον αξεπέραστο χρωστήρα του Αριστόδημου και αφήνουν ανεξίτηλη στο μέλλον μιαν από τις πιο ξεχωριστές σελίδες ιστορίας του τόπου μας.

Ατενίζοντας καθένας αυτό το έργο πέραν της υψηλής καλλιτεχνικής αξίας του, βλέπει 62 ζευγάρια μάτια που σκοτείνιασαν άξαφνα να του λένε:

«Ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια φασισμός!»

Λίγα λόγια για το έργο:

Μετά την πρώτη συζήτηση το 1985, ο Μανόλης Καρέλλης καταπιάστηκε με τη συγγραφή ενός βιβλίου με τίτλο: «Τόποι μαρτυρίου και θυσίας», το εξώφυλλο του οποίου ήταν η αρχική μακέτα του Αριστόδημου για το συγκεκριμένο έργο.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε στις 24 Οκτωβρίου του 2001 στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» του Δημαρχείου Ηρακλείου, παρουσία του συγγραφέα, οι Γιώργος Ματθαιάκης, Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ηρακλείου, Μανόλης Βασιλάκης αντιπρόεδρος, Σήφης Αγγελιδάκης Αντινομάρχης Ηρακλείου και Βαγγέλης Σκουλάς, τ. Βουλευτής. Στην ιστορική σημασία της έκδοσης αυτής, αναφέρθηκε ο κ. Γ. Ματθαιάκης, όπως και οι άλλοι ομιλητές, καθώς και στις συγγραφικές αρετές του Μ. Καρέλλη, επισημαίνοντας ότι το βιβλίο θα διανεμηθεί σε όλους τους δήμους και όλα τα σχολεία του νομού, ούτως ώστε, οι νέοι κυρίως, να ενημερωθούν για κορυφαία γεγονότα και μεγάλες θυσίες, που γράφουν την ιστορία μας.

Στο δελτίο τύπου παρουσίασης του βιβλίου τότε σημειώνεται:

«Πραγματική έκπληξη, όμως, για τους αναγνώστες του βιβλίου του Μ. Καρέλλη είναι το εξώφυλλο του βιβλίου με την παρουσίαση του σχεδιάσματος από ένα μοναδικό έργο ζωγραφικής του γνωστού ζωγράφου Αριστόδημου Παπαδάκη, ο οποίος παριστάνει τους Αγίους Πάντες με τις μορφές των 62 Εθνομαρτύρων, που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στη θέση «Ξεροπόταμος» στο Γάζι. Όλες σχεδόν οι φωτογραφίες των εκτελεσθέντων, παραδόθηκαν στον ίδιο τον καλλιτέχνη, από την κυρία Ανωγειανάκη, κόρη ενός εκ των εκτελεσθέντων. Η πρώτη συζήτηση για ένα τέτοιο έργο είχε γίνει το 1985 με τον Μ. Καρέλλη, Δήμαρχο τότε του Ηρακλείου, ενώ αμέσως μετά άρχισε η συλλογή των φωτογραφιών από τις οποίες λείπουν ακόμα λίγες. Μέρα με τη μέρα ο ζωγράφος ξόμπλιαζε στο νου του, τη μορφή που θα δώσει σ’ αυτό το έργο, με στοιχεία σαφώς ιστορικά, συνθέτοντας έναν πίνακα μεγάλων διαστάσεων, γύρω στα 2,50 Χ 2 μέτρα. Το έργο επιτέλους ολοκληρώθηκε και αποτελεί υψίστη τιμή για τη «Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη» και το Δήμο Ηρακλείου η επίσημη παρουσίασή του.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί