Ξαστεριά! Ανατροπή στην Κρήτη: Η Κρήτη «πράσινο νησί» τελικά;

Ανακοίνωση εξέδωσε η περιφερειακή κίνηση “Ξαστεριά! Ανατροπή στην Κρήτη” σχετικά με την υπό συζήτηση σήμερα στην επιτροπή περιβάλλοντος της Περιφέρειας της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου ” Διασύνδεση του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της νήσου Κρήτης με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας”.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Η Κρήτη “πράσινο νησί” τελικά;

Συζητείται σήμερα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: «Διασύνδεση του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της νήσου Κρήτης με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας», με φορέα την εταιρεία «ΑΡΙΑΔΝΗ INTERCONNECTOR Α.Ε.Ε.Σ.

Η διοίκηση ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ δεν κρίνει αναγκαία τη συζήτηση αυτού του κρίσιμου θέματος για τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κρήτης στο Περιφερειακό συμβούλιο και θεωρεί δεδομένη την υλοποίηση του χωρίς να συζητά οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική λύση.

Με αυτό το χειρισμό αποκρύπτει από το Περιφερειακό Συμβούλιο τον πραγματικό στόχο του έργου, που δεν είναι φυσικά ούτε η εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων, ούτε η ευστάθεια του συστήματος, αλλά η εγκατάσταση στις βουνοκορφές της Κρήτης συστοιχιών αιολικών μονάδων βιομηχανικού τύπου, οι οποίες μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να εγκατασταθούν με τους περιορισμούς που υπήρχαν.

Έτσι εξυπηρετούνται τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα με τις επενδύσεις που θα κάνουν σε ΒΑΠΕ και παράλληλα εκπληρώνονται οι δεσμεύσεις της χώρας μας απέναντι στην Ε.Ε., όπου σχεδιάζονται οι πολιτικές αυτές. Αυτό φαίνεται ολοφάνερα από την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπου κατονομάζονται σκανδαλωδώς συγκεκριμένες εταιρείες που θα επενδύσουν σε ΒΑΠΕ, και παράλληλα θεωρείται λογικό να συμβάλλει η Κρήτη ως εξαγωγέας αιολικής ενέργειας, στο 30% της ισχύος που παράγεται σήμερα από το σύνολο των αιολικών μονάδων της χώρας.

Η στάση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και ακόμη περισσότερο του Περιφερειακού Συμβουλίου να μην παίρνουν ξεκάθαρη θέση απέναντι σε αυτούς τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην Κρήτη που έχουν απορρίψει όλα τα Δημοτικά Συμβούλια του νησιού, αποτελεί προσβολή για την αυτοδιοίκηση και τους πολίτες.

Θεωρούμε απόλυτα αναγκαίο να διαβιβαστεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Ενεργειακή Διασύνδεση της Κρήτης στο Περιφερειακό Συμβούλιο και η συζήτηση να γίνει με στοιχεία που θα αναδεικνύουν όλες τις παραμέτρους του ενεργειακού σχεδιασμού του νησιού και τις εναλλακτικές λύσεις, αντί της αποσπασματικής τοποθέτησης της Επιτροπής Περιβάλλοντος σε υποτιθέμενες περιβαλλοντικές παραμέτρους ενός έργου, που θα οδηγήσει σε ένα καταστροφικό δρόμο αλλοίωσης της παραγωγής, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος την Κρήτη!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί