Τη Βικελαία και τα μάτια σας…

Δεν ξέρω τί προτίθεται (ή τί μπορεί να κάνει) η επανεκλεγείσα δημοτική αρχή στο Ηράκλειο για τη νέα δημοτική περίοδο. Πιθανώς το ότι θα πρέπει να μπει “νερό στο κρασί” με τις αναγκαστικές συνεργασίες που καλώς επιτάσσει ο νέος νόμος, είναι μια ελπίδα, μια αισιοδοξία ότι κάτι μπορεί να αρχίσει να κινείται.

Αυτό όμως που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι πέρα από δρόμους, πλατείες, γεφύρια ή ο,τιδήποτε άλλο, στο Ηράκλειο πρέπει να έχουμε ζωντανή την πιο σημαντική μας “κληρονομιά”, αυτή της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Οι θησαυροί της, αν δεν κινδυνεύουν, είναι σε απόλυτη απαξίωση εδώ και πολλά χρόνια, και από τη δημοτική αρχή Κουράκη και από την επανεκλεγείσα δημοτική αρχή Λαμπρινού, αν και η τελευταία – θεωρητικά και μόνον…- ήταν πιο “κοντά” στην έννοια του Πολιτισμού και της Ιστορίας…

Κι όμως η Βικελαία, με τα συγκλονιστικά αρχεία σχεδόν 8 αιώνων που έχει στις συλλογές της, ακολουθεί έναν μοναχικό και δύσκολο δρόμο χωρίς, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, την αυτονόητη στήριξη και τη στοργή του δήμου Ηρακλείου. Παραμένει μια απλή υπηρεσία, με όλο και μειούμενο προσωπικό, που πλέον προσμετράται μόλις στα δάχτυλα των δύο χεριών…. Το προσωπικό είναι αυτό που κρατά ανοικτή τη Βιβλιοθήκη, επειδή το θέλει και το προσπαθεί, με κάθε τρόπο, χρόνια τώρα, χωρίς καμιά στήριξη. Πόσο όμως ακόμα; Πόσο κανείς θα κάνει ότι δεν τον καταβάλλει η απογοήτευση και η μοναχική πορεία;

Αυτή η απόλυτη απαξίωση είναι μια από τις τραγωδίες της σύγχρονης Πόλης…

Μέχρι εδώ όμως. Φτάνουν τα μεγάλα λόγια, οι “φανταχτερές”, βερμπαλιστικές αναλύσεις.

Έργο μπορεί να γίνει; Και έργο δεν είναι μόνο οι δρόμοι, που δεν γίνονται, η βρομιά, που δεν καθαρίζεται, το κυκλοφοριακό, που δεν λύνεται.

Είναι η ιστορική κληρονομιά, ο Πολιτισμός, η Βικελαία, που εγκαταλείφθηκε.

Τη Βικελαία και τα μάτια σας, κύριε Δήμαρχε… Υπάρχουν πολίτες που δεν αρκούνται σε καλά λόγια και δημόσιες σχέσεις, έχουν αποφασίσει να υπερασπιστούν τουλάχιστον αυτούς τους θησαυρούς. Όπως το έκαναν και στο παρελθόν.

Αναμένουμε…

Candiot

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί