Σε κίνδυνο η ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Η ελευθερία του Τύπου βρίσκεται σε κίνδυνο

Η αμερικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση Freedom House κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί ότι η ελευθεροτυπία υποχωρεί σε όλον τον κόσμο.

Ακόμη και ορισμένες δημοκρατικές κυβερνήσεις ακολουθούν το παράδειγμα αυταρχικών καθεστώτων για να εμποδίσουν την ανεξάρτητη δημοσιογραφία, υποστηρίζει η οργάνωση, δίνοντας ως παράδειγμα τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει εξαπολύσει πλήθος επιθέσων κατά των ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ινστιτούτου, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, παρατηρείται αξιοσημείωτη επιδείνωση, ακόμη και στην Ευρώπη.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Η Freedom House εκτιμά ότι σε ορισμένες δημοκρατικές χώρες, μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν λαμβάνει πλέον ανεξάρτητη πληροφόρηση. Φέρνει ως παράδειγμα τους ηγέτες της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς οι οποίοι κατάφεραν να καταπνίξουν τη δημοσιογραφία που ασκούσε κριτική και να διασφαλίσουν ότι τα μέσα ενημέρωσης θα ελέγχονται από πρόσωπα φίλα διακείμενα προς τους ίδιους.

Η έκθεση καταγγέλλει επίσης τη Ρωσία και την Κίνα. Στην Ινδία αναφέρει ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι προσπάθησε να ασκήσει πιέσεις στα ανεξάρτητα ΜΜΕ μέσω της χορήγησης επιλεγμένων τηλεοπτικών αδειών και στήριξε εκστρατείες για να αποθαρρύνει τον «αντεθνικό» λόγο, όπως τον χαρακτηρίζει.

Tvxs.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί