Σ. Βαρδάκης: «Η Ελληνική Κυβέρνηση πιστή στις δεσμεύσεις της για διεκδίκηση και δικαίωση του ελληνικού λαού»

Με αφορμή τη ρηματική διακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για τις γερμανικές αποζημιώσεις και τις επανορθώσεις, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η ελληνική κυβέρνηση σε συνέχεια των αποφάσεων της Βουλής και την ψήφιση του Πορίσματος επισημοποιεί τις απαιτήσεις της χώρας μας από την Γερμανία με την επίδοση της σχετικής ρηματικής διακοίνωσης στο Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Για πρώτη φορά ελληνική Κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της για διεκδίκηση και δικαίωση του ελληνικού λαού, καλεί την γερμανική πλευρά να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από την Γερμανία. Αξιώσεις απαράγραπτες που προκύπτουν από την ναζιστική εισβολή και κατοχή καθώς και από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας, και αφορούν την καταβολή των πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διεκδικούμε:

-τις πολεμικές επανορθώσεις για τις υλικές καταστροφές και την διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας

-τις αποζημιώσεις για τα θύματα και τους συγγενείς των θυμάτων εγκλημάτων πολέμου

-Την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου

-Την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και κειμηλίων

Αυτό αποτελούσε ηθικό, ιστορικό και πολιτικό καθήκον μας το οποίο σήμερα γίνεται πράξη. Είναι το χρέος μας απέναντι σε όλους εκείνους που θυσιάστηκαν, σε όλους εκείνους που ακόμα και σήμερα δεν ζητούν τιμωρία αλλά δικαίωση. Αυτός ο κύκλος της κυνικής άρνησης της Γερμανίας για τις επανορθώσεις και τα οφειλόμενα προς τη χώρα μας, πρέπει να κλείσει όχι μόνο σαν οφειλή στο παρελθόν αλλά και ως νέα αφετηρία για το μέλλον. Και σε αυτόν τον αγώνα για δικαίωση δεν υπάρχει άλλη επιλογή ή από το να νικήσει η μνήμη απέναντι στις προσπάθειες για λήθη.»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί