Ολλανδία: 17χρονη που υπέστη βιασμό επέλεξε την ευθανασία για να ξεφύγει από το αδιέξοδο

Η διαδικασία έγινε απολύτως νόμιμα, ενώ η 17χρονη δεν μπορούσε να ξεπεράσει το μετατραυματικό στρες και την κατάθλιψη

Άναυδη είναι η κοινή γνώμη της χώρας, ενώ αντιδράσεις παγκοσμίως προκαλεί η είδηση της ευθανασίας της 17χρονης Νόα Ποντχόφεβν από το Άρνεμ της Ολλανδίας.

Η έφηβη είχε πέσει θύμα βιασμού τρεις φορές στην παιδική της ηλικία, μια φορά στα 14 της από επίθεση στο δρόμο και δύο φορές σε παιδικό πάρτι.

Η καταγγελία της στις αρχές έγινε αρκετά χρόνια αργότερα και δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ πριν λίγους μήνες έλαβε την απόφαση να επικοινωνήσει με υπηρεσία ευθανασίας στη Χάγη. 

«Δεν μπορούσα να αντέξω άλλο τον πόνο και τον φόβο που βίωνα κάθε μέρα. Μέχρι και σήμερα νιώθω βρώμικο το σώμα του. Το σπίτι μου έχει διαλυθεί και το σώμα μου δεν θα είναι ποτέ ξανά όπως πριν» είχε αναφέρει σχετικα΄σε συνέντευξη σε τοπικό μέσο.

Πριν λίγες ημέρες, δημοσίευσε ένα μήνυμα στο Instagram για την απόφασή της:

«Σκέφτηκα για αρκετό διάστημα για το εάν θα πρέπει ή όχι να το μοιραστώ, αλλά αποφάσισα να το κάνω. Μετά από χρόνια πάλης και μάχης, έχω εξουθενωθεί. Ίσως αυτό να αποτελεί έκπληξη για μερικούς, λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις θέσεις μου για τη νοσηλεία, αλλά το σχέδιό μου υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό και δεν είναι παρορμητικό…Θα μπω κατευθείαν στο θέμα: εντός 10 ημερών, θα πεθάνω. Σταμάτησα να τρώω και να πίνω εδώ και λίγο καιρό και μετά από πολλές συζητήσεις και εξελίξεις, αποφασίστηκε ότι θα με αφήσουν, επειδή ο πόνος μου είναι αβάστακτος», έγραψε, λέγοντας ότι ενώ ήταν «ζωντανή», σχεδόν επιβίωνε. «Ανέπνεα, αλλά δεν ζούσα»,έγραψε.

Η 17χρονη Νόα αποφάσισε να προχωρήσει σε ευθανασία


Η ίδια τόνισε ότι δεν θέλει από το περιβάλλον της πιέσεις για να αλλάξει την απόφασή της, λέγοντας ότι αγάπη είναι να αφήνεις κάποιον να φύγει.

Το βιβλίο της 17χρονης Νόα

Αξίζει να σημειωθεί πως η Νόα απασχολεί εδώ και λίγα χρόνια την κοινή γνώμη, μιλώντας ανοικτά για την τραυματική της παιδική ηλικία και την μάχη της με την ψυχική ασθένεια. Έγραψε μάλιστα μια αυτοβιογραφία με τίτλο «Νικώντας η Μαθαίνοντας», ώστε να βοηθήσει τα παιδιά με ψυχικές ασθένειες για να καταπολεμήσουν τους φόβους τους. Ωστόσσο, η ίδια δεν τα κατάφερε ποτέ…

Σχετικά με το νομικό πλαίσιο, η ευθανασία είναι νόμιμη, εφόσον πληροί συγκεκριμένα αυστηρά κριτήρια. Ο νόμος πέρασε στη Βουλή το 2001 και ισχύει από το 2002. Τα παιδιά μέχρι 12 ετών μπορούν να υποβληθούν σε ευθανασία μόνο εφόσον συμφωνήσει και γιατρός.

Alfavita.gr
 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί