Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα εξαπατήσεων, με δράση και στην Κρήτη

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να εξιχνιάσουν συνολικά 65 περιπτώσεις απάτης, κατά τις οποίες οι δράστες αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος που αγγίζει περίπου τις 600.000 ευρώ

Πολυμελές κύκλωμα που εξαπατούσε συστηματικά πολίτες σε όλη την Ελλάδα εξάρθρωσε το Τμήμα Ασφαλείας Μεσολογγίου.

Σε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, χθες σε Ηλεία, Αττική και Χανιά, με τη συνδρομή της τοπικής ΟΠΚΕ, της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, Πύργου, Χανίων και των Τμημάτων Ασφαλείας Ήλιδας και Κηφισιάς, συνελήφθησαν 15 μέλη της εγκληματικής αυτής οργάνωσης, όλοι Έλληνες. Πρόκειται για εννέα άνδρες, ηλικίας από 32 έως και 42 ετών, και έξι γυναίκες, από 25 έως και 36 ετών.
Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας σαράντα επτά περιφερειακών μελών της οργάνωσης και πιο συγκεκριμένα 24 ανδρών και 23 γυναικών, που

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο 42χρονος αρχηγός της, ο οποίος μέσα από το σωφρονιστικό κατάστημα όπου ήταν έγκλειστος με ποινή κάθειρξης για παρόμοια αδικήματα, τη διηύθυνε, δίνοντας εντολές στα βασικά μέλη της και στρατολογούσε τα περιφερειακά της. Μόνο τους τελευταίους δέκα μήνες είχε στρατολογήσει 47 περιφερειακά μέλη, 24 άνδρες και 23 γυναίκες, που συνέδραμαν τα βασικά και τον ίδιο στις απάτες. Τα στοιχεία τους ταυτοποιήθηκαν πλήρως και πλέον βαρύνονται με τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της συνέργειας σε απάτες.

Όπως προέκυψε, οι συλληφθέντες, από τον Ιούλιο του 2018, είχαν συστήσει δομημένη εγκληματική οργάνωση με αρχηγό τον 42χρονο έγκλειστο φυλακών. Η δράση της οργάνωσης αναπτύχτηκε γεωγραφικά σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, όπου οι αστυνομικοί κατάφεραν να εξιχνιάσουν συνολικά 65 περιπτώσεις απάτης, κατά τις οποίες οι δράστες αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος που αγγίζει περίπου τις 600.000 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, εξιχνιάστηκαν απάτες σε βάρος επιχειρηματιών, ιερέων και άλλων πολιτών, σε Μεσολόγγι, Αιτωλικό, Αγρίνιο, Αίγιο, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Ιωάννινα, Θεσσαλία, Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, Εύβοια, Αττική, Λακωνία, Αρκαδία, Μυτιλήνη, Κρήτη, Κυκλάδες, Ρόδο, Κω και σε άλλα νησιά στα Δωδεκάνησα.

ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ

Στην πράξη, ο 42χρονος αρχηγός, αφού λάμβανε από τα υπόλοιπα βασικά μέλη της οργάνωσης τα στοιχεία και τα τηλέφωνα των υποψηφίων θυμάτων, επικοινωνούσε μαζί τους και παρουσιαζόταν συνήθως ως διευθυντής τραπεζικού καταστήματος, ενημερώνοντάς τους ότι είναι δικαιούχοι σημαντικών χρηματικών ποσών, προερχόμενων από προγράμματα Ευρωπαϊκών επιδοτήσεων (ΕΣΠΑ) για ανακαίνιση τουριστικών καταλυμάτων, για συντήρηση ιερών ναών, αναδρομικά του Ταμείου κληρικών (πρώην ΤΑΚΕ), επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο αποκατάστασης καταστροφών σε κατοικίες κι επιχειρήσεις σε σεισμόπληκτες περιοχές.

Στη συνέχεια με το πρόσχημα πληρωμής σχετικών φόρων από τα θύματα και αναφέροντάς τους ότι η προθεσμία ανάληψης των χρηματικών ποσών των επιδοτήσεων έχει λήξει προ αρκετού καιρού και ότι μέσα στην ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί η οριστική διαγραφή τους, τους έπειθε να καταθέτουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Επιπλέον, ο αρχηγός του κυκλώματος συντόνιζε και κατηύθυνε τα βασικά μέλη της, σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό και τη στρατολόγηση στις τάξεις της οργάνωσης των περιφερειακών μελών, που προέρχονταν κυρίως από περιοχές των Νομών της Αττικής και της Ηλείας.

Στη συνέχεια, αυτά έπειθαν τα περιφερειακά μέλη να χρησιμοποιούν ή εάν δεν διαθέτουν να δημιουργούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομά τους, για να πραγματοποιούνται οι καταθέσεις των χρηματικών ποσών από τους εξαπατημένους επιχειρηματίες, ιερείς και πολίτες, προκειμένου να μην είναι ανιχνεύσιμα με αυτό τον τρόπο τα δικά τους στοιχεία.

Για την επικοινωνία με τα μέλη της οργάνωσης και τα θύματα, ο 42χρονος είχε εισάγει παράνομα μέσα στις φυλακές που κρατούνταν τουλάχιστον έξι συσκευές κινητών τηλεφώνων και τουλάχιστον δέκα κάρτες συνδέσεων sim, με στοιχεία κατόχων αλλοδαπών, υπηκόων τρίτων χωρών, προκειμένου να μην εντοπίζεται εύκολα.

Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι ορισμένα από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προσπάθησαν να νομιμοποιήσουν τα χρήματα που αποκόμισαν από την παράνομη δράση τους, ιδρύοντας εμπορικές επιχειρήσεις και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα ενδιαφέρονταν για την αγορά αυτοκίνητων μεγάλης αξίας.

Σε έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος συσκευών κινητής τηλεφωνίας και συνδέσεων σε αντίστοιχα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, πλήθος καρτών τραπεζών, φωτοαντίγραφα τραπεζικών συναλλαγών, καθώς και απομίμηση (replica) πιστολιού.

Σε έρευνα στο σωφρονιστικό κατάστημα όπου κρατείται ο αρχηγός της οργάνωσης, βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν ένα αυτοσχέδιο μαχαίρι, δύο κινητά τηλέφωνα και δύο κάρτες sim.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου. Κατηγορούνται, σε βαθμό κακουργήματος, κατά περίπτωση για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κατ’ εξακολούθηση διάπραξη εξαπατήσεων, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, καθώς και παράβαση του νόμου για τα όπλα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί