Εορτασμός D-Day: Ο Παυλόπουλος δίπλα σε Μελάνια, Τραμπ και Ελισάβετ (Φωτογραφίες)

Δεκαέξι χώρες συμμετέχουν στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια από την απόβαση στις ακτές της Νορμανδίας, στις 6 Ιουνίου 1944: Αυστραλία, Βέλγιο, Καναδάς, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Νέα Ζηλανδία, Πολωνία, Σλοβακία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.

Όλες συμφώνησαν σε κοινή διακήρυξη ότι «αυτή η αδιανόητη φρίκη των ετών εκείνων δεν θα επαναληφθεί ποτέ».

«Θα ενεργήσουμε με αποφασιστικότητα, θάρρος και επιμονή για να προστατεύσουμε τους λαούς μας κατά των απειλών για τις αξίες μας και τις προκλήσεις για τηνειρήνη και την σταθερότητα», αναφέρεται στο κείμενο της διακήρυξης.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης της D-Day,  300 βετεράνοι της απόβασης, όλοι άνω των 90 ετών σήμερα, αναχώρησαν από το Πόρτσμουθ με το πλοίο MV Boudicca για να ξανακάνουν την διαδρομή που έκαναν το 1944 διασχίζοντας την Μάγχη, συνοδεία πλοίων του Βασιλικού Ναυτικού και ενός Spitfire, πολεμικού αεροσκάφους της εποχής.

Στο Πόρτσμουθ, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν η βασίλισσα Ελισάβετ, Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Εμανουελ Μακρόν, η Άγγελα Μέρκελ αλλά και ο Έλληνας Π΄ρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Το μήνυμα του Προκόπη Παυλόπουλου:

«Η ιστορική, από κάθε άποψη, επιχείρηση της Απόβασης στη Νορμανδία ήταν έργο της στενής συνεργασίας των διψασμένων για ελευθερία και Δημοκρατία λαών της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Αυτή η συνεργασία είναι επίκαιρη και αναγκαία, αν αναλογισθούμε τι συμβαίνει σήμερα στον Πλανήτη. Μέσω αυτής πρέπει, για μιαν ακόμη φορά, να υπερασπισθούμε, σε όλο τον κόσμο, την ειρήνη, την ελευθερία και την δημοκρατία. Και κάθε μια πλευρά αναλαμβάνει τις ευθύνες της απέναντι σε αυτό το ιστορικό χρέος», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

«Όσο για εμάς, τους πολίτες της Ευρώπης, η Επέτειος της Απόβασης στη Νορμανδία μας διδάσκει το χρέος να υπερασπιζόμαστε, στο διηνεκές, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το οποίο γεννήθηκε μέσ´ από τις στάχτες του Β´ Παγκόσμιου Πολέμου, από τους κάθε είδους εχθρούς του, που επιχειρούν να το κατεδαφίσουν. Δεν θα περάσουν. Δεν θα τους επιτρέψουμε να παρεμποδίσουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, δεν θα τους επιτρέψουμε να απειλήσουν την ευρωπαϊκή δημοκρατία και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφίες: Reuters

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί