Στη βουλή το σχολικό κτίριο Γαλιάς

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Υποδομών και Μεταφορών και Εσωτερικών έκαναν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και Σταύρος Τάσσος με θέμα την δημιουργία αναγκαίου σύγχρονου, δημόσιου και ασφαλούς σχολικού διδακτηρίου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Γαλιάς Δήμου Φαιστού.

Αναλυτικά, η ερώτηση:

Από το 2013, μετά τον σεισμό που προκάλεσε σημαντικές στατικές βλάβες, που καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία του σχολικού κτιρίου Γαλιάς, το Δημοτικό Σχολείο Γαλιάς στεγάζεται σε προκατασκευασμένες αίθουσες και το Νηπιαγωγείο Γαλιάς σε δημοτικό κτίριο που δεν πληροί βασικές προϋποθέσεις σχολικής υποδομής.

Η ακαταλληλότητα και η ανεπάρκεια της υποδομής του υφιστάμενου παλαιού σχολείου είναι ευαπόδεικτη, καθώς στερείται βασικών παροχών: αντισεισμικής θωράκισης και πυρασφάλειας, επαρκούς αριθμού τάξεων, βιβλιοθήκης, αίθουσας για υπολογιστές, κυλικείου, αίθουσας εκδηλώσεων κτλ, ενώ η αποκατάστασή του είναι πιο δαπανηρή σε σχέση με την ανέγερση νέου διδακτηρίου.

Παρά την αναγκαιότητα ανέγερσης νέου διδακτηρίου, προκλητική είναι η απάντηση που δόθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών στο αίτημα μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου Γαλιάς που κατέθεσαν ως Αναφορά στη Βουλή Βουλευτές του ΚΚΕ. Η κυβέρνηση μέσω του Υπουργού επικαλείται τους ΚΑΠ που αποδίδονται στο Δήμο για κάλυψη δαπανών εκτέλεσης έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων και τους ΚΑΠ για επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων, καθώς και το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων με την ονομασία ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, στο οποίο ο Δήμος Φαιστού έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει σχετική πρόταση με συγκεκριμένο ποσό χρηματοδότησης. Με αυτό τον τρόπο αποποιείται την ευθύνη του κράτους και την μετακυλύει στους δήμους.

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού σχολείου και Νηπιαγωγείου της Γαλιάς με συνεχείς κινητοποιήσεις δεν έχουν σταματήσει να διεκδικούν το δικαίωμα στη μόρφωση και την ασφάλεια των παιδιών τους, που προϋποθέτει την ανέγερση ενός σύγχρονου διδακτηρίου, σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανονισμούς αντισεισμικής θωράκισης, το οποίο να καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες της εποχής μας. Κι ενώ κυρίαρχο αίτημα παραμένει η κατασκευή νέου σχολικού κτιρίου, το μόνο που έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα είναι η μελέτη σκοπιμότητας για τη στατική αποκατάσταση του υφιστάμενου δημοτικού σχολείου.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρουν ώστε:

  • Να εκπονηθεί η αναγκαία μελέτη για την κατασκευή νέου διδακτηρίου για τα παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου της Γαλιάς
  • Να διατεθούν οι αναγκαίοι πόροι, μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την ανέγερση του σχολείου.


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί