Τουρκία: Καμία καθυστέρηση στην παράδοση των S-400 από τη Ρωσία

Το πρόγραμμα παράδοσης του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 στην Τουρκία συνεχίζεται όπως έχει σχεδιαστεί, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, διαψεύδοντας επί τις ουσίας τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, ο οποίος προ ημερών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η παράδοσή τους πέραν του Ιουνίου.

Η αγορά από την Τουρκία των ρωσικών συστημάτων έχει κλιμακώσει την ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ, σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, που επισημαίνουν πως οι S-400 δεν είναι συμβατοί με το αμυντικό σύστημα της συμμαχίας και συνιστούν απειλή για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που αναμένεται να παραλάβει η Τουρκία.

Η Άγκυρα έχει προτείνει τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας για να αποτιμήσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση από την Ουάσιγκτον για την πρότασή της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει ότι θα επιβάλουν κυρώσεις, αν η Τουρκία συνεχίσει με τη συμφωνία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σταμάτησαν στα τέλη Μαρτίου την παράδοση εξοπλισμού που συνδέεται με τα F-35 στην Τουρκία, η οποία είναι αγοραστής, αλλά και εταίρος στο πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών. Η κίνηση ήταν το πρώτο συγκεκριμένο βήμα αυτού που μπορεί να είναι τελικά η πλήρης απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.

Την Τρίτη, πηγές δήλωσαν στο Reuters πως οι Ηνωμένες Πολιτείες σκέπτονται σοβαρά να αναστείλουν την εκπαίδευση Τούρκων πιλότων για τα F-35 λόγω της απόφασης της Άγκυρας να συνεχίσει με τη συμφωνία για τους S-400.

Την επομένη, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν να συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Ιαπωνία τον ερχόμενο μήνα, ανέφερε η τουρκική προεδρία, προσθέτοντας πως ο Ερντογάν επανέλαβε στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν την προσφορά της Τουρκίας για την ομάδα εργασίας.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, η κυβέρνηση Τραμπ έχει δώσει διορία έως τα τέλη Ιουνίου στον Ερντογάν να πάρει την οριστική απόφασή του. Η διορία αυτή συμπίπτει με τη συνάντηση των δύο ηγετών στην Οσάκα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί