Τα νέα τμήματα που αναμένεται να ενταχθούν στο φετινό μηχανογραφικό

Νέα τμήματα αναμένεται να ενταχθούν στο φετινό Μηχανογραφικό των υποψηφίων για τις Πανελλήνιες 2019.

Όπως έγινε γνωστό στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο οι θέσεις των εισακτέων είναι περισσότερες από πέρσι.

Συγκεκριμένα την περασμένη χρονιά στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο οι υποψήφιοι ήταν 22.385 και οι θέσεις ήταν 21.138.

Φέτος οι θέσεις στο ίδιο Επιστημονικό Πεδίο είναι 28.683, οπότε δεν αναμένεται οι υποψήφιοι να διαφοροποιηθούν σημαντικά από το 2018.

Όσον αφορά τα νέα τμήματα, αυτά θα ενταχθούν κυρίως στο 4ο πεδίο, όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση.

Τα νέα τμήματα θα ισχύσουν από φέτος στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Όσον αφορά το 2ο Επιστημονικό Πεδίο εκεί οι εισακτέοι θα είναι περισσότεροι, ενώ στις αστυνομικές σχολές, όπου το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, έχει ανακοινωθεί ότι φέτος στην Σχολή Αστυφυλάκων θα εισαχθούν 310 άτομα και στη Σχολή Αξιωματικών 40.

Επίσης οι υποψήφιοι θα δουν φέτος στο μηχανογραφικό τους δελτίο και σχολές με νέο επιστημονικό περιεχόμενο, που πιθανόν να τους είναι άγνωστο, όμως δε θα πρέπει να το αγνοήσουν, καθώς μπορεί να αποτελούν ένα πεδίο που θα τους ανοίξει νέους ορίζοντες.

Τι πρέπει να γνωρίζετε αναλυτικά ανά πεδίο:

1o Επιστημονικό Πεδίο

– Τρία πανεπιστημιακά τμήματα υπάρχουν ακόμη, πλέον, για όσους θέλουν να ακολουθήσουν τον κλάδο του κοινωνικού λειτουργού και αυτά είναι τα τμήματα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, του Δημοκρίτειου Θράκης και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (πρώην ΤΕΙ Κρήτης).

– Προσφέρεται για πρώτη φορά αυτούσιο πρόγραμμα σπουδών Μουσειολογίας στον Πύργο και από την επόμενη χρονιά στην Εδεσσα.

– Είκοσι δύο νέα τμήματα που θα οδηγούν στον κλάδο των φιλολόγων πρόκειται να λειτουργήσουν σε διαφορετικά πανεπιστήμια της χώρας.

2o Επιστημονικό Πεδίο

– Δέκα αυτούσια προγράμματα σπουδών προσφέρονται πλέον σε ισάριθμα πανεπιστήμια της χώρας μόνο για την επιστήμη της Γεωπονίας.

– Δώδεκα αυτούσια νέα προγράμματα σπουδών μοιράζονται στη χώρα και αφορούν μόνο την επιστήμη της Τεχνολογίας Τροφίμων.

– Εννέα νέα τμήματα μαθηματικών σπουδών λειτουργούν σε ισάριθμα πανεπιστήμια.

3o Επιστημονικό Πεδίο

Οι επιστήμες και τα τμήματα Γεωπονίας, Βιολογίας, Δασολογίας, Τροφίμων, Χημείας, Περιβάλλοντος συνεχίζουν να είναι προσβάσιμα και από το 3ο Πεδίο και κοινά με το 2ο Επιστημονικό Πεδίο, προδιαγράφοντας μια έντονη βαθμολογική πίεση προς τα πάνω για τις βάσεις των τμημάτων.

4o Επιστημονικό Πεδίο

– Τμήματα Μηχανικών τα οποία «ξεφεύγουν» από την κλασική ένταξή τους στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο και περιλαμβάνονται και στο Πεδίο Οικονομίας και Διοίκησης ενδεικτικά είναι το Ηλεκτρονικών Μηχανικών στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας.

– Ενώ μέχρι πριν από τρία χρόνια δεν υπήρχαν καθόλου πανεπιστημιακά τμήματα για τον Τουρισμό, πλέον στο 4ο Πεδίο θα βρούμε τέσσερα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Ιόνιο, στο Πειραιώς και στα Ψαχνά (Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Δείτε εδώ όλα τα τμήματα που βρίσκονται στα επιστημονικά πεδία των πανελλαδικών:

Αναλυτικά το ΦΕΚ για 4 Πεδία

Αναλυτικά το ΦΕΚ για 5 Πεδία

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί