Οι Ενεργοί Πολίτες να ενεργήσουν παιδευτικά για το σύνολο των παρατάξεων

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι chalkiadakis-giorgos.jpg

Του Γιώργου Χαλκιαδάκη*

Δεν ξέρω τι θα πράξετε την προσεχή Κυριακή, όμως οφείλω να υπενθυμίσω ότι οι εκλογές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο που θέτει η Απλή Αναλογική.

Ο νέος εκλογικός νόμος κατάργησε την παντοδυναμία του επιτυχόντος Δημάρχου και του συνδυασμού του και διαχέει ρόλους σε συμβούλους και παρατάξεις.

Στο Ηράκλειο ότι και να γίνει ο Κουράκης θα έχει 18 και ο Λαμπρινός 12 δημοτικούς συμβούλους από τους 49 του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ας γίνει λοιπόν κατανοητό ότι μεταβαίνουμε από ένα θεσμικό πλαίσιο όπου στο όνομα δήθεν της αποτελεσματικότητας υποβαθμιζόταν μέχρι εκμηδενισμού κάθε έννοια αντιπροσωπευτικότητας, σε ένα άλλο, όπου αποτυπώνεται πλήρως και αντιπροσωπευτικά η επιλογή του εκλογικού σώματος.

Η μεταβολή αυτή πρέπει να σηματοδοτηθεί από μια προσπάθεια προστασίας αυτής της ίδιας της θεσμικής τροποποίησης, με την ενίσχυση σε κάθε επίπεδο της συμμετοχής και του κοινωνικού ελέγχου.

Πρέπει να εδραιωθεί μια νέα κουλτούρα αποτελεσματικής διοίκησης με την αναζήτηση συγκλίσεων προγραμματικού χαρακτήρα που θα επιλύουν προβλήματα σε βάθος τετραετίας.

Η αριστερά, οι Ενεργοί Πολίτες εν προκειμένω για το Δήμο Ηρακλείου, οφείλουν να ενεργήσουν παιδευτικά για το σύνολο των παρατάξεων. Να τις υποχρεώσουν στο διάλογο και στην αναζήτηση προγραμματικών συμβιβασμών και συνθέσεων.

Με την έννοια αυτή η ομαδοποίηση υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου Δημάρχου, με δεδομένη μάλιστα την ισχύ τους στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι για μας άκαιρη.

Θεωρώ ότι ο ρόλος μας θα πρέπει να ξεδιπλωθεί από τη επόμενη Δευτέρα με κύριο στόχο τη σύγκλιση και την αξιοποίηση υγιών, ικανών και αποτελεσματικών δυνάμεων από όλους τους χώρους, χωρίς διάθεση αποκλεισμού του ενός ή του άλλου από τους δύο μεγαλύτερους. Τούτο μπορεί να σπρώξει την Πόλη προς τα μπρος!.

Οι φόβοι υπάρχουν, όμως τα προγράμματα είναι σε ισχύ και η δική μας συμμετοχή σε τέτοιες συζητήσεις-συμφωνίες-συνεργασίες είναι εγγύηση για το σωστό προσανατολισμό των προτεινόμενων λύσεων.

Ας μην ομαδοποιούμαστε λοιπόν τώρα!.
Λίγη υπομονή ως τη Δευτέρα.

*Ο Γιώργος Χαλκιαδάκης ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου με το ψηφοδέλτιο ΗΡΑΚΛΕΙΟ-Ενεργοί Πολίτες και υποψήφιο Δήμαρχο τον Ηλία Λυγερό

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί