Άρνηση από τη ΝΔ για συναίνεση σε αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης – Το σχόλιο του Μαξίμου

Αρνητική ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στην επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου για συναίνεση σε αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Δείτε: Συναίνεση από τον Κ. Μητσοτάκη για την επιλογή των επικεφαλής του Αρείου Πάγου ζητά ο υπουργός Δικαιοσύνης

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι δυνατόν να συναινέσει σε μια εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία» απάντησε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος Νίκος Παναγιωτόπουλος στην επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου προς τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως και ο ίδιος ο υπουργός συνομολογεί ότι το αίτημά «να προχωρήσει η διαδικασία πλήρωσης θέσεων ανωτάτων δικαστικών λειτουργών, εγείρει πολιτικό ζήτημα».

Υπογραμμίζει, επισυνάπτοντας σχετική αρθρογραφία πως «την άποψη αυτή έχουν ήδη διατυπώσει δημοσίως διακεκριμένοι συνταγματολόγοι και καθηγητές Νομικής», χαρακτηρίζοντας «προκλητική περιφρόνηση του συντάγματος ως προς το πνεύμα και το γράμμα του» τον «διορισμό της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων από μια κυβέρνηση η οποία προκηρύσσοντας εθνικές εκλογές επί της ουσίας έχει ήδη παραιτηθεί».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημειώνει ότι «ο διορισμός της ανώτατης δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση θα ήταν πράξη αντισυνταγματική και παράνομη. Αντισυνταγματική γιατί μια κυβέρνηση που έχει προκηρύξει εκλογές είναι επί της ουσίας υπηρεσιακή και ως εκ τούτου μπορεί να προβαίνει μόνον σε πράξεις διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών. Και παράνομη διότι ο νόμος 2190/94 ρητά απαγορεύει, κατά την προεκλογική περίοδο, οποιονδήποτε διορισμό σε θέση δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού, πολλώ δε μάλλον στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων. Με τα δεδομένα αυτά ακόμη και αν υπάρξει διακομματική συναίνεση για το ζήτημα αυτό, το Σύνταγμα και ο νόμος δεν επιτρέπουν να ληφθεί μια τέτοια απόφαση».

Τονίζει ότι «ο Κώδικας Οργάνωσης των Δικαστηρίων προβλέπει με τρόπο σαφή την αναπλήρωση του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για το διάστημα το οποίο οι θέσεις παραμένουν κενές. Άλλωστε στις τελευταίες κρίσεις για θέσεις ανωτάτων δικαστικών (πρόεδροι του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας), η κυβέρνησή σας έκανε χρήση αυτής της διάταξης και τις άφησε να χηρεύουν για περισσότερο από πέντε (5) μήνες».

Δηλώνει, τέλος, πως «όπως προφανώς αντιλαμβάνεστε και εσείς, τυχόν παράνομη επιλογή των ανωτάτων δικαστικών όπως αυτή που προτείνετε, θα οδηγούσε σε βέβαια ακύρωση του σχετικού προεδρικού διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας και, συνεπώς, η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορούσε να διακινδυνεύσει τη νομιμότητα των αποφάσεων που θα εκδοθούν στο μέλλον από τα ανώτατα δικαστήρια».

Σε ανακοίνωσή του το Μαξίμου αναφέρει:

Η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι έχει τη συνταγματική αρμοδιότητα αλλά και τη νομική υποχρέωση να προχωρήσει στον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, μετά και την προεπιλογή της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, κάλεσε τη ΝΔ στο τραπέζι του διαλόγου για να βρεθεί συναινετική λύση.
Η άρνηση της ΝΔ στη συναινετική πρόταση της κυβέρνησης επιβεβαιώνει πως ουδόλως την ενδιαφέρει  η τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας.
Οι μάσκες έπεσαν για τη ΝΔ. Δεν θέλουν τη συναινετική επιλογή,  δεν θέλουν την τήρηση του νόμου και του Συντάγματος. Γιατί άραγε;
Ποιος έχει λόγο να αρνείται τη συναινετική επιλογή;
Και τι σχέση μπορεί να έχει αυτή η σπουδή της ΝΔ με τις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις στελεχών της;
Τα συμπεράσματα τα βγάζει ο ελληνικός λαός.

Μιχάλης Καλογήρου: Οι μάσκες έπεσαν, η ΝΔ δεν επιθυμεί συναίνεση

Όπως έγραψε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου: «Είναι γνωστό ότι σήμερα το πρωί απέστειλα επιστολή στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με τον ορισμό της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων.
Με την κίνηση αυτή δεν αμφισβητούνταν η εξουσία της κυβέρνησης να ορίσει η ίδια όπως προβλέπεται ρητά στο Σύνταγμα την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων, αλλά γινόταν μια ύστατη προσπάθεια κατασίγασης των παθών και θεσμικής νηφαλιότητας γύρω από το σχετικό ζήτημα. Κι αυτό προκειμένου να πάψει να δίνεται η εικόνα ότι η ηγεσία της Δικαιοσύνης μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «προίκα» της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας για την οποία διαγκωνίζονται μεταξύ τους τα κόμματα.
Αντί, λοιπόν, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας να συγκλίνει στην αναγκαία από τα πράγματα συνεννόηση, επέλεξε, δια του Τομεάρχη Δικαιοσύνης του κόμματός του κ. Παναγιωτόπουλου, να απαντήσει με τρόπο απαξιωτικό για τον ελληνικό λαό και τους θεσμούς της πολιτικής και δικαστικής εξουσίας.

Η ΝΔ φαίνεται να παραγνωρίζει την ειδική συνταγματική πρόβλεψη για την επιλογή της ηγεσίας των δικαστηρίων και επιλέγει να αντιμετωπίζει αυτήν σαν να υπάγεται σε διατάξεις που αφορούν τους δημόσιους υπαλλήλους, θεωρώντας ότι εφαρμόζεται εν προκειμένω ο νόμος 2190/1994, που απαγορεύει τους διορισμούς σε προεκλογική περίοδο. Παρόλα αυτά, ήδη από το πρωί έχουμε επισημάνει το νομικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται ότι η διαδικασία προεπιλογής των δικαστών που μπορούν να οριστούν στην κορυφή των ανωτάτων δικαστηρίων από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής μπορεί να παραλειφθεί όταν η τελευταία αδυνατεί να συνεδριάσει επειδή έχει διαλυθεί η Βουλή. Αν λοιπόν θα μπορούσε η ηγεσία της Δικαιοσύνης να οριστεί χωρίς άλλο ουδέν ενώ η Βουλή θα είχε διαλυθεί, τότε δεν αμφισβητείται ότι αυτό μπορεί να γίνει τώρα από μια κυβέρνηση που εξακολουθεί να κυβερνά έχοντας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Όμως, με την απάντησή του ο κ. Μητσοτάκης αποκαλύπτεται, αφού δεν διστάζει να προδικάσει μελλοντικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας στην περίπτωση που θα ερχόταν ενώπιον αυτού αίτηση ακύρωσης των Προεδρικών Διαταγμάτων περί ορισμού της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων, προσβάλλοντας περαιτέρω την ελευθεροφροσύνη των δικαστικών λειτουργών της χώρας. Δυστυχώς, το προσκλητήριο ωριμότητας που απηύθυνα σήμερα στην αξιωματική αντιπολίτευση απορρίφθηκε. Διαψεύδονται έτσι οι ελπίδες του νομικού κόσμου και των δικαστικών ενώσεων, που φάνηκε να το επικροτούν, από την αλαζονεία της ΝΔ που συμπεριφέρεται λες και έχουν ήδη διενεργηθεί και έχουν ήδη κερδηθεί οι επερχόμενες εθνικές εκλογές, προσβάλλοντας εντέλει τον ίδιο τον ελληνικό λαό».

Η σχετική ανάρτηση του υπουργού Δικαιοσύνης:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1238117286369350&id=1162657213915358

Φώφη Γεννηματά: Να σταματήσουν τα δικομματικά παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη

«Η διακομματική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ούτε αντιμετωπίζει, ούτε διορθώνει τη θεσμική ακροβασία που επιχειρείται», σχολίασε η Φώφη Γεννηματά για τις εξελίξεις σχετικά με την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Στη δήλωσή της η κ. Γεννηματά, που εκδόθηκε πάντως πριν την αρνητική απάντηση της ΝΔ στην επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης, τονίζει: «Η διασφάλιση της ανεξαρτησίας και του κύρους της Δικαιοσύνης, απαιτεί αξιοκρατική επιλογή για την ηγεσία της με ευρύτερη συναίνεση. Τα δικομματικά παιχνίδια με την Δικαιοσύνη, πρέπει τώρα να σταματήσουν».

«Ουδεμία ανάμιξη από τον ΠτΔ στο θέμα της εκλογής της ηγεσίας στη Δικαιοσύνη»

Να σημειωθεί ότι πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας διαψεύδουν δημοσιεύματα περί δήθεν παρέμβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου στο θέμα της εκλογής της ηγεσίας στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν έχει υπάρξει «καμία παρέμβαση προς καμία κατεύθυνση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Π. Σκουρλέτης: Η Δικαιοσύνη δεν είναι λάφυρο, υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες

«Υπάρχει το Σύνταγμα, το άρθρο 90, που λέει επακριβώς πώς γίνεται η διαδικασία και παραπέμπει στην κείμενη νομοθεσία. Νόμος του 2010. Δεν ήταν δικός μας. Ο  οποίος λέει επακριβώς ότι τέλος Απριλίου πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Με εισήγηση του αρμόδιου υπουργού πηγαίνει στο υπουργικό Συμβούλιο. Αυτό παραπέμπεται στη Διάσκεψη των Προέδρων και μετά επανέρχεται στον υπουργό, στο υπουργικό Συμβούλιο και καταλήγει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτή η διαδικασία απαρέγκλιτα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Ιουνίου. Διότι δεν νοείται σε μία ευνομούμενη Πολιτεία και Δημοκρατία η οποία πρέπει να λειτουργεί με σεβασμό στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη με βάση την διακριτότητα των εξουσιών», τόνισε μεταξύ άλλων για το θέμα ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ALPHA, και επισήμανε: 

«Έχει ξεκινήσει από 2 Μαΐου η διαδικασία, “παρά πέντε” το λέτε αυτό; Αλλά δεν  καταλαβαίνω αυτή την ανάγνωση – που την υιοθετείτε με το ερώτημά σας και  ειλικρινά με στεναχωρείτε τώρα –  αυτή την ανάγνωση και την προσέγγιση που κάνει η Νέα Δημοκρατία, που λέει “κοιτάξτε να δείτε, επειδή εγώ πιθανολογώ ότι θα βγω η Δικαιοσύνη μου ανήκει”. Ε, όχι λοιπόν. Η Δικαιοσύνη δεν είναι λάφυρο, ούτε της Νέας Δημοκρατίας, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε του ΠΑΣΟΚ. Ή είναι ανεξάρτητη και άρα οι διαδικασίες απαρέγκλιτα πρέπει να υπηρετούνται  όπως ορίζει το Σύνταγμα και η κείμενη νομοθεσία από όλους ή αλλιώς θα συνεχίσουμε να κάνουμε παρεμβάσεις». […] «Η προσέγγιση της Νέας Δημοκρατίας  υποδηλώνει μία ιδιοκτησιακή σχέση με τη Δικαιοσύνη. Θέλουμε λοιπόν Δικαιοσύνη υποταγμένη ή ανεξάρτητη; Τα πράγματα είναι σαφή. Διότι σε κανένα ρεπορτάζ δεν έχει κανείς κάνει αναφορά στο τι προβλέπει η διαδικασία και πώς αυτή έχει ξεκινήσει από τις 2 Μαΐου».

Και όπως τόνισε ο Π. Σκουρλέτης: «Ο νόμος Καστανίδη του 2010 λέει ότι σε περίπτωση πιθανότητας παραίτησης της Βουλής παρακάμπτεται ακόμη και η Διάσκεψη των Προέδρων. Η  Διάσκεψη των Προέδρων είναι όλα τα κόμματα, είναι συναινετική διαδικασία. Είναι, δηλαδή, πολύ σαφής ο νόμος. Όμως, δεν έχει παραιτηθεί η Κυβέρνηση, δεν έχει πάει ακόμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά η ουσία είναι ότι πρόκειται για μια ξεχωριστή διαδικασία την οποία πρέπει να τη σεβαστούμε, εκτός αν έχουμε δεύτερες σκέψεις και θέλουμε να θεωρούμε ότι η δικαστική εξουσία πρέπει να είναι στο “τσεπάκι” του μελλοντικού ή όχι Πρωθυπουργού».

Ένωση Εισαγγελέων: Υποστηρίζουμε κάθε επιλογή που διασφαλίζει ευρύτερη πολιτική συναίνεση

Η Ένωση Εισαγγελέων με ανακοίνωσή της καλεί πολιτικούς αλλά και ΜΜΕ «να παύσουν να προσβάλουν τη δικαιοσύνη και τους ταγούς της προς όφελος πολιτικών σκοπιμοτήτων», ενώ συντάσσεται στην ουσία με την πρόταση Καλογήρου καθώς «υποστηρίζει κάθε επιλογή για την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων που θα διασφαλίζει την ευρύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και πολιτική συναίνεση »

Ν. Παρασκευόπουλος: Η αντιπολίτευση προσπαθεί να παραμερίσει την νομιμότητα για χάρη της κομματικής σκοπιμότητας

Όπως αναφέρεται σε δήλωση του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ομ. Καθηγητή Νομικής Α.Π.Θ. για το ζήτημα της εκλογής της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων, «στην Δημοκρατία ισχύει η αρχή της διάκρισης των λειτουργιών και κατ’ αρχήν τα πράγματα της Δικαιοσύνης ρυθμίζονται από την ίδια. Κατ’ εξαίρεση προβλέπεται, ως περίπτωση διασταύρωσης, να αποφαίνεται τελικά για την επιλογή αυτή το Υπουργικό Συμβούλιο. Όμως προσοχή: όσοι δικαστικοί φθάνουν στην τελική κρίση έχουν καταξιωθεί με αλλεπάλληλες κρίσεις Δικαστικών Συμβουλίων. Το κύριο βάρος επομένως της επιλογής είναι δικαστικό.  Η κυβερνητική παρέμβαση στο τέλος πρέπει να αποτελεί μόνο μια διακριτική τελική εγγύηση της Δημοκρατίας για κρίσεις που μπορεί να έχουν καίριες επιπτώσεις  στην πολιτική και κοινωνική ζωή».

Και ο Ν. Παρασκευόπουλος καταλήγει: «Όσοι, λοιπόν, σήμερα από την πλευρά της αντιπολίτευσης ζητούν ν΄ αλλάξει ο θεσμικά εγγυημένος χρόνος εκλογής προσπαθούν να παραμερίσουν την νομιμότητα για χάρη της κομματικής σκοπιμότητας.  Εμφανίζουν τους κορυφαίους δικαστικούς ως δήθεν προϊόντα κομματικής αρεσκείας και έμπνευσης.

Η τελική επιλογή που εκκρεμεί πρέπει να γίνει στον οφειλόμενο χρόνο και με την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση, όπως προτείνει και ο Υπουργός, ώστε να μπορεί η Δικαιοσύνη να επιβεβαιώνει την αξία της». 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί