Συνεχίζεται και φέτος η έκδοση εβδομαδιαίων δελτίων άρδευσης στη Κρήτη

Τα αρδευτικά δελτία και των τεσσάρων νομών της Κρήτης

Η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει και φέτος την προσπάθεια ενημέρωσης των αγροτών για την ορθολογική διαχείριση και αποτελεσματική χρήση του νερού άρδευσης καθ όλη την αρδευτική περίοδο.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η γεωργία αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή νερού στο νησί, πάνω από 85%, επομένως η απαίτηση για ορθή χρήση τον νερού στον πρωτογενή τομέα είναι βασικό στοιχείο  για την εξοικονόμηση υδατικών πόρων στον τόπο μας που τόσο έχουμε ανάγκη.

Η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου του ΕΛΓΟ-Δήμητρα ξεκινώντας από σήμερα θα εκδίδει και φέτος εβδομαδιαία Δελτία Άρδευσης που θα αναφέρονται σε βασικές καλλιέργειες και αντιπροσωπευτικές περιοχές σε όλη την Κρήτη.  

Στα Δελτία Άρδευσης θα παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των αρδευτικών δόσεων και την αρδευτική δόση (μ3/στρέμμα) στις καλλιέργειες  Ελιών, Εσπεριδοειδών, Αβοκάντο, Αμπέλι οινοποιήσιμο, Αμπέλι επιτραπέζιο, τα οποία βασίζονται στα εδαφο-κλιματικά δεδομένα της κάθε περιοχής, το κρίσιμο στάδιο ανάπτυξης των καλλιεργειών και την ηλικία των δέντρων/φυτών, καλύπτοντας συγκεκριμένες γεωργικές περιοχές των Περιφερικών Ενοτήτων της Κρήτης (Π.Ε. Χανίων, Π.Ε. Ρεθύμνου, Π.Ε. Ηρακλείου & Π.Ε. Λασιθίου).

Οι περιοχές που θα αναφέρονται τα Εβδομαδιαία Δελτία Άρδευσης είναι:

Περιοχές Π.Ε. Χανίων

1. Αγιά, Αλικιανός, 2. Βουκολιές, 3. Ταυρωνίτης, 4. Κολυμπάρι, 5.Κόλπος Κισσάμου, Καστέλι

Περιοχές Π.Ε. Ρεθύμνου

1.Χαμαλευρίου, Παγκαλοχωρίου, Πηγής, Άδελε, Αγγελιανα, 2. Γεωργιούπολη, Επισκοπή

Περιοχές Π.Ε. Ηρακλείου

1.Πεζών, Κουνάβων, Μυρτιάς, Καλονής, Αγ..Παρασκιών,  2. Μοιρών, Πετροκεφαλίου, Πόμπιας, Αληθηνής, Κουσέ, Περίου, Καστελίου , 3. Πύργος, Χάρακας, Ασήμι 

Περιοχές Π.Ε. Λασιθίου

1.Σητείας, Πισκοκεφαλίου , 2.Μίλατος, Σίσι, Μάλια (Ηρακλείου), 3. Ιεράπετρα

Τα Εβδομαδιαία Αρδευτικά Δελτία θα διανέμονται από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Κρήτης  στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο της Κρήτης, καθώς θα αναρτώνται και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης (www.crete.gov.gr / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ/ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ). Επίσης θα ενημερώνονται και οι ενδιαφερόμενοι φορείς (π.χ. Δήμοι, Συνεταιρισμοί, ΤΟΕΒ, ΟΕΦ).

Επίσης υπενθυμίζουμε ότι έχει εκδοθεί Ενημερωτικό Φυλλάδιο Ορθολογικής Χρήσης Νερού Άρδευσης που παρέχονται πληροφορίες και οδηγίες για τις αρδευτικές ανάγκες σε νερό, τα κρίσιμα στάδια ανάπτυξης, καθώς και τις ενδεικτικές τιμές ελλειμματικής άρδευσης για συγκεκριμένες καλλιέργειες της Περιφέρειας Κρήτης, περιλαμβάνοντας  την ελιά, την άμπελο, το αβοκάντο και τα εσπεριδοειδή. Επίσης, γίνεται αναφορά στις βασικές αρχές ορθής άρδευσης και στις προτεινόμενες γεωργικές πρακτικές οι οποίες αυξάνουν την αποδοτικότητα του νερού άρδευσης.

Το φυλλάδιο είναι αναρτημένο στον ιστότοπο της Περιφέρειας Κρήτης (www.crete.gr/ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΔΡΑΣΕΙΣ/ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ/ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑΔΙΑ)

ΠΕ Ηρακλείου

ΠΕ Λασιθίου

ΠΕ Ρεθύμνου

ΠΕ Χανίων

Άρθρα στην ίδια κατηγορία

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση mail σας ΔΕ θα εμφανιστεί