Ευρωεκλογές 2019: Το «Πράσινο» κύμα

Με διψήφιες επιδόσεις στις μεγάλες χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα στη Γερμανία, τα οικολογικά κόμματα κατέγραψαν μια ιστορική επιτυχία στις ευρωεκλογές, καθώς ο επείγων χαρακτήρας της κλιματικής αλλαγής επιβλήθηκε ως ένα κρίσιμης σημασίας ζήτημα για τους ψηφοφόρους.

Το άλμα των Γερμανών Πρασίνων στο 20,9% είναι εμβληματικό: Το κόμμα διπλασίασε την επίδοσή του του 2014.

Στη Γαλλία, οι οικολόγοι είναι τρίτοι με 12%. Στην Αυστρία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, οι ομόλογοί τους βρίσκονται επίσης πάνω από το 10% και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και στο Βέλγιο, αναμένονται σημαντικά ποσοστά.

Οι Πράσινοι θα μπορούσαν ακόμη και να βρεθούν σε θέση ρυθμιστή ή να έχουν λόγο στη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην ταυτότητα του προέδρου της, εκτιμά το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αν ούτε η κεντροδεξιά (ΕΛΚ) ούτε η κεντροαριστερά (ΕΣΚ) δεν καταφέρουν να κερδίσουν απόλυτη πλειοψηφία. Κάτι τέτοιο θα συνέβαινε για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Θα αρθρώσουμε τον δικό μας λόγο», δήλωσε ο Γερμανός Τζεμ Οζντεμίρ.

Ερωτηθείσα στη γερμανική τηλεόραση, η επικεφαλής των ευρωπαίων Πρασίνων αρνήθηκε να δηλώσει την προτίμησή της: «Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι να γίνουν δεκτές οι προτάσεις μας», τόνισε η Σκα Κέλερ.

Σε κάθε περίπτωση, για τον Ολλανδό πράσινο Μπας Έικχουτ και τον επικεφαλής των γάλλων οικολόγων Γιανίκ Ζαντό, ένα πράγμα είναι δεδομένο: η Ευρώπη έχει το «πράσινο κύμα» της.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί