Εγκρίθηκε κτιριακό έργο-ΣΔΙΤ 180 εκατ.ευρώ για φοιτητικές εστίες στην Κρήτη

Το έργο με τίτλο «Υλοποίηση εγκαταστάσεων φοιτητικών εστιών Πανεπιστημίου Κρήτης μέσω ΣΔΙΤ» προϋπολογισμού 180 εκ. ευρώ, ενέκρινε πριν από μερικές ημέρες η Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο αφορά τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση φοιτητικών εστιών στο Ρέθυμνο και Ηράκλειο καθώς και την αποπεράτωση του Αμφιθεάτρου της Πανεπιστημιούπολης του Ρεθύμνου. Το συγκεκριμένο έργο καλύπτει περίοδο 30 ετών, εκ των οποίων 3 έτη εκτιμάται να αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και 27 έτη την περίοδο λειτουργίας.

Ας σημειωθεί ότι επί της παρούσης –βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης- ο αριθμός των φοιτητών που διαμένουν σε φοιτητικές εστίες είναι 336 άτομα, όταν το σύνολο των εγγεγραμμένων φοιτητών και υπ. Διδακτόρων ξεπερνά τις 21.000. Επιπρόσθετα, το Πανεπιστήμιο παρουσιάζει αδυναμία ως προς
την επαρκή διαχείριση, συντήρηση και λειτουργία των υφιστάμενων υποδομών στέγασης.

Οι σύγχρονες υποδομές στέγασης έρχονται να λειτουργήσουν αθροιστικά και στην αξία του εκπαιδευτικού ιδρύματος και στη διεθνή αναγνωρισιμότητά του, καθιστώντας δυνατή την
εξασφάλιση της στέγασης φοιτητών προερχόμενων εντός και εκτός Κρήτης, αλλά και από το εξωτερικό, καθώς και επιστημονικών συνεργατών συμμετεχόντων σε παράλληλες επιστημονικές διοργανώσεις.

H ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Εν τω μεταξύ όπως έγινε γνωστό σύμβουλος του έργου ανέλαβε η «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ- Σύμβουλοι Μηχανικοί». Πιο συγκεκριμένα ανέλαβε την ωρίμανση και την προετοιμασία της σχετικής πρότασης προς την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ.

Ο πρόεδρος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», Δημήτρης Σαμαράς δήλωσε σχετικά: «Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η “Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ- Σύμβουλοι Μηχανικοί” με την πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία που διαθέτει, ήταν ο σύμβουλος που ανέλαβε την ωρίμανση και την προετοιμασία της σχετικής πρότασης για τη δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, προκειμένου να υλοποιηθεί ως έργο ΣΔΙΤ. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 180 εκ. ευρώ, το οποίο μάλιστα αποτελεί το πρώτο έργο κατηγορίας Φοιτητικών Εστιών, που θα ολοκληρωθεί μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Δεδομένων των συνθηκών τα ΣΔΙΤ είναι η μόνη διέξοδος για να πραγματοποιηθούν, σήμερα, σημαντικές υποδομές στην Ελλάδα.

Το συγκεκριμένο έργο προβλέπει την κατασκευή 3000 κλινών για το Πανεπιστήμιο Κρήτης (1000 στο Ηράκλειο και 2000 στο Ρέθυμνο), καθώς και την κατασκευή ενός αμφιθεάτρου στην Πανεπιστημιούπολη του Ρεθύμνου. Καλύπτει περίοδο 30 ετών, εκ των οποίων 3 έτη προβλέπονται για τις μελέτες, τις αδειοδοτήσεις και την κατασκευή και για 27 έτη ο επενδυτής αναλαμβάνει τη λειτουργία και την συντήρηση των εστιών αυτών».

Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Επιπλέον, το έργο αυτό θα συμβάλλει, ώστε να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία ετών για τους φοιτητές και τις οικογένειες τους σχετικά με τη διεκδίκηση μιας θέσης διαμονής στις φοιτητικές εστίες. Ζήτημα ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση της ισότητας στην παιδεία, αφού σε πολλές περιπτώσεις η διαμονή στις εστίες ισοδυναμεί και με τη δυνατότητα των φοιτητών να ξεκινήσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Ειδικά τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και της απελευθέρωσης της βραχυπρόθεσμης εκμίσθωσης ακινήτων σε ιδιώτες μέσω Διαδικτύου εκτιμούμε ότι με το έργο αυτό θα δοθεί μια ανάσα στην κοινωνία της Κρήτης, αλλά και της ελληνικής οικογένειας».

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί