Times: Αύριο η παραίτηση της Τερέζα Μέι

Αύριο, μία ημέρα μετά τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών στη Βρετανία, πρόκειται να ανακοινώσει την αποχώρησή της από το Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ η Τερέζα Μέι, αναφέρουν οι «Times» του Λονδίνου.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός προσπάθησε με νύχια και με δόντια να αντισταθεί χθες στις αυξανόμενες πιέσεις να παραιτηθεί, επιμένοντας ότι θα αφοσιωθεί όλη τη σημερινή μέρα στη διεξαγωγή των ευρωεκλογών.

Σύμμαχοί της ωστόσο υποστηρίζουν στους «Times» ότι η Μέι θα ανακοινώσει την παραίτησή της αύριο, μετά τη συνάντηση με τον Γκράχαμ Μπρέιντι, τον επικεφαλής της Επιτροπής 1922 του Συντηρητικού Κόμματος.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός βρέθηκε χωρίς καμία επιλογή πια, αφότου και οι υπουργοί της εντάχθηκαν στην επανάσταση των Τόρις, έπειτα από την απόφασή της να δώσει εν τέλει την επιλογή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να πάρει με το μέρος της τους Εργατικούς και να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο στις αρχές Ιουνίου το νομοσχέδιο για τη συμφωνία αποχώρησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χθες το βράδυ, η επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων Άντρεα Λίντσομ έγινε η 36 υπουργός που παραιτήθηκε από την κυβέρνηση της Μέι.

«Δεν πιστεύω πλέον ότι η προσέγγισή μας μπορεί να εφαρμόσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» του Ιουνίου του 2016 και να οδηγήσει τη χώρα στο Brexit, ανέφερε στην επιστολή παραίτησής της. «Επομένως, με μεγάλη που λύπη και με βαριά καρδιά, παραιτούμαι από την κυβέρνηση» δήλωσε καλώντας την πρωθυπουργό να λάβει τις σωστές αποφάσεις για το συμφέρον της χώρας.

Ως επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων, η Λίντσομ επρόκειτο να δώσει σήμερα λεπτομέρειες σχετικά με το πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει στη διαδικασία με το νομοσχέδιο για τη συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε. Αυτό το έργο, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, η Λίντσομ ήθελε να το αποφύγει.  

Την παραίτηση της Μέι προηγήθηκε επίσης το OK της Μέι για μία καθοριστικής σημασίας συνάντηση με τον Μπρέιντι της Επιτροπής 1922, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές κατά τις οποίες αναμένεται ταπεινωτική ήττα από το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα (Brexit) του ακροδεξιού Νάιτζελ Φάρατζ. Από τη στιγμή της ανακοίνωσης της συνάντησης αυτής, τα σενάρια για την παραίτηση της πρωθυπουργού την Παρασκευή άρχισαν να δίνουν και να παίρνουν στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

«Ο Γκράχαμ υπονόησε ότι αναμένει την παραίτησή της. Όλοι περιμένουμε την παραίτησή της. Ελπίζουμε απλώς να το κάνει προτού το κοινοβούλιο διακόψει τις εργασίες του (για διακοπές)», δήλωσε Βρετανός βουλευτής στην «Guardian». Μετά τη διακοπή αυτή, το κοινοβούλιο θα αρχίσει ξανά τις εργασίες του στις 4 Ιουνίου.

naftemporiki.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί